是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
新讀者推
多謝支持
樓主加油 好好睇 好有代入感
多謝支持
樓主應該要寫啊童俾嗰goodbye kiss 啊言 唉 好失望
不過利是就照要㗎啦
Ching唔好quote文啦
最多我下次加個Goodbye kiss比佢地
「你個死仔,成功咗都唔話我知,收收埋埋咁。宜家叻啦,大搖大擺咁拖住條女係我地面前出現。」毛毛憤怒地說。

「點敢唔同你講啫,傻啦,未講啫。」我解釋。

「食屎啦你!咁都比你溝到條女返嚟!」

「呃...唔好講呢啲衰野啦,比賽要緊比賽要緊。」

進到去坐下後,剛才目睹我牽著啊童手的教練走過來。

「嗱,教練就唔係唔俾你拍拖,但係前提係唔可以影響比賽知唔知。」教練說。

「緊係唔會啦,得得得,我唔會俾呢啲兒女私情影響到既。」我一本正經地說。

「唔,我都信你既,同埋周樂童佢話晒都有份訓練你,所以...下次唔好咁張揚,萬一俾學校老師見到就唔好啦。」他在我耳邊說。

「係。」

「好,大家過一過嚟先。」教練之後便叫大家過來,恰好啊童也回來了。

「我地場比賽係九點開始,一陣我地出場次序同上次一樣,對手實力比我地之前對個隊勁好多,大家要小心。你地可以去熱下身,或者休息下,總之搵啲野令自己放鬆下。加油!」教練說。

解散後我回到自己座位,緊張與擔憂混雜在一起,

害怕的感覺有增無減,

我害怕自己會輸,

害怕自己會成為害群之馬,

害怕自己失準。

焦慮的我,坐立不安地看著其他學校之間的比賽。

但看到他們那靈活的步法,那又快又狠的殺球,

我再次明白到我跟其他勁旅的差別了。

原本只打算放鬆一下心情,怎料卻令我徒添壓力。

時間一點一點地流去,我的心跳得越來越快。

眼睛雖看著其他比賽,腦中卻空白一片,

完全思考不了。

突然,一股熟悉的觸感從我手上傳來,

那冰涼的溫度為我焦急得發滾的身體降溫。

我回過神來,看向啊童,

她那一抹能融化我心的微笑仿如定海神針似的,

把我心中的擔憂一掃而空。

「如其擔心啲未發生既野,不如專注於呢一刻。係你教我㗎喎,自己做唔到啊?放鬆下啦。」一把甜美的聲音說。

「唓,不嬲啲野都係講就容易㗎啦,你估咁易就放鬆到咩,好緊張㗎大佬。」我說。

「一係我地出去猜下波?」

「都好既,唉屌...好緊張啊!!!」我伸一伸懶腰。

「陪你出去熱下身打下波就冇咁緊張㗎啦,嚟啦。」她把我拉起身。

「教練我地出去猜下波,幫佢熱下身。」啊童循例跟教練說一聲。

「哦,你地係打波先好啊,唔好走咗去拍拖啊。」教練把羽毛球拋給啊童。

「得啦,打波咪我地既拍拖活動囉陰公,一齊咗咁耐,落街打波既次數仲多過行街食飯睇戲,你話慘唔慘吖。」我經過教練身邊時說。

「難得有女仔肯陪你咁樣練你就好好珍惜啦,仲多多事實咁。同埋啊,你呢個幾月嚟既訓練係唔會白費你心機同時間,你既進步就係最好既證明,所以放鬆啲啦,俾啲信心自己,知唔知?」

「係。」

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
有文就要推
支持下
是咁的,我同女神做咗愛
多謝支持
我們走到場外的一塊空地上猜波,順便當作熱身,

讓我先找回手感, 同時亦為了分散我的注意力。

「專心啲打啦,唔好再係咁諗一陣場比賽住,你越諗就只會越大壓力同擔心,咁諗嚟做咩呢?」

「係係係,唔諗唔諗。」我強迫自己專注。

就這樣打了半個多小時,直到毛毛出來找我,

我們才回去。

只見隊長及教練已經圍在一起,我跟毛毛於是便走進去。

「周樂童你都過嚟吖。」教練向啊童招手。

「我?」啊童聞言便都走了過來。

「一陣,大家將呢幾年嚟學到既野,盡你所能施展出嚟。知唔知?」教練說。

「知道!」我們齊心地說。

「各位加油!博盡無悔!」其中一位隊長說。

我們一起走到比賽那個場中,對手亦已抵達。

觀看台上那百多雙眼睛正看著我們,有其他學校的參賽者,

有他們的家人, 亦有純粹來觀賽的人。

坐在場邊看上去,令我壓力倍增,

我從未在如此多人面前比過賽。

原來決賽的規模是如此龐大的,

不止是觀眾,

而是...場邊竟然有專業裁判,

要知道,之前的比賽可是沒有專業評判的,

只會由我方及對方各派出一個隊員來擔當評判。

想著想著,第一場比賽便已開始。

細節,就不描述了,總之第一場單打我們輸了,

而第二場雙打我們則贏了。

知唔知啫係代表咩,啫係我好L大壓力啊屌,

如果我輸咗後面仲大壓力。

「到啊言你出場啦,記得記得,唔好緊張,放鬆啲。你最大既敵人其實係你自己。盡力打就得。」教練對我說。

「係。」

「加油,記得我地平日練過啲咩。」啊童說。

「得啦,唔會令你失望。」我說。

我在眾目睽睽之下走到場邊,決定了發球權後便開始了比賽。

對手以高遠球開始了比賽,我向後退,

用著啊童送給我的球拍大力一揮,同樣打出高遠球,

對手也往後退,舉手揮拍,

用力一殺,球急速地在半空劃過,

我立即反應過來,伸手在落球點向上一挑,

可惜力度不足,那球落了網。

我不忿地拍打了自己大腿一下,深吸一口氣後重新調整好,

迎接下一球。

為咗唔好令已經年半冇打過波,詞彙量有限既作者難做,

所以跟住落嚟個幾球就唔細講,

總之我去到半場既時候, 賽果係11比5,

我又輸緊。

「嗱啊言,你宜家要調整好你既心態,每一球都要用雙倍既力去打,慢慢追返啲分,唔好心急,唔好諗對手有幾勁,諗下自己呢幾年以嚟,尤其是係呢幾個月既進步同努力,你得㗎。多啲用你擅長既放網,對手既殺波你接唔到既話就唔好俾佢有機會殺落嚟,轉去打網前。」教練說。

「嗄...知道。」

「周樂童,到你幫佢打氣嗱。」教練對啊童說。

咦...幫我打氣?

佢會點幫我打氣呢...好期待呀...

之前睇電視劇啲女主幫男主打氣既劇情終於要係我身上發生啦!

我一臉期待看著啊童。

「加油。」

「吓...無啦?」我愕然地問。

「仲想有咩呀?」

「冇...」我搖了搖頭。

嗚...點解會咁㗎?

起碼都錫啖我啦...

宜家得個兩隻字,

仲衰過教練。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
樓主加油
多謝!
更新了,推。
主角比較天真同on9
睇得太多電視劇
萬言巴加油
woo,多謝大作家黎撐場

多謝你咁比面過嚟支持我
葉開巴你真係老是常出現
突然!啊童拉著我隻手,係我耳邊講

「你贏咗嘅今晚我好好獎勵你。」
加甜
我買咗件好性感嘅泳衣啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞