是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
Live咗,留名
唉。。。原來又係啲有遺傳病呀絕症呀,再唔係就唔洗死嘅,不過中學畢業之後就要過外國,對作者好失望
多謝支持
我都對自己好失望,一開始on99限死咗自己
Sad end寫到變happy end咁大家都唔會對你失望
Sad end 一定block 樓主加unfollow ig
其實之前已經講過
成日都係到追文!好好睇!樓豬加油!(唔好sad end plz)
多謝支持
我會好好考慮一下要唔要試下玩命
唔好sad end 啦 樓主
「喂,今日老師教咗啲咩呀?」啊童拉一拉我的尾指問我。

「大佬,好心你病就唔好再掛住返學既野啦。」

「我好唔鍾意冇野做既感覺吖嘛,硬係唔知點咁,你講啦,逐科逐科講下啦。」

「唔好啦掛,咁即係折磨我啫。」呢個要求真係考起我,我都冇上堂,點同你講今日老師教咗啲咩喎。

「我一唔喺度你就唔好好聽書,咁之後你點算呀?啲野你唔上堂聽老師講解你點會明呀?」啊童略帶不滿地說。

「驚咩啫,有你喺度,唔識咪問返你囉。」我不以為然。

「咁萬一有一日我幫唔到你或者你見我唔到呢?咁點算呀你?」

「嘿,點會啫,你仲生勾勾瞓咗喺度,係攰咗啲啫,點會無啦啦見你唔到喎。」

「我...唉算啦,我病好咗先再講。」啊童欲言又止。

「係囉,你而家乖乖地合埋眼休息下先啦。」我也沒多思索當時的她究竟想跟我說甚麼。

「發燒...真係好辛苦...原本仲諗住可以有一日唔洗返學係屋企瞓下覺Hea下,點知原來仲辛苦過平時返學。」啊童過了一會後說。

「冇辦法啦,食咗藥有冇好啲呀?」我問。

啊童微微搖了搖頭。

「我啊媽話發燒要飲多啲水先至好㗎,我出去幫你斟啲水啦,順便去個廁所。」我說。

「嗯。」 我於是起身把啊童的杯子拿起,走到廚房為她加水,卻遇上了正在打理花朵的婆婆。

「其實你同童童係咩關係呀,除咗同學之外?」婆婆聽到我走出來的聲音後問。

「吓佢冇同你講咩?我同啊童拍緊拖囉。」反正周叔叔不反對,那我想婆婆也不會反對...掛,

於是我也直認不諱,反而我對婆婆不知情感到有點意外,

我還以為啊童會跟她婆婆說。

我還以為啊童會跟她婆婆說。

「拍咗幾耐呀?」婆婆停下手上的工作,轉頭看著我。

「都係啱啱開始咋,拍咗兩個幾月囉。」

「多謝你咁誠實,你去斟水啦。」說罷她又重新專注於眼前的那一盆花上。

「你...係咪唔係咁鍾意我同啊童拍拖?」

「唔係,只係擔心你地既將來啫...你快啲斟完水返去陪下童童啦。」

「哦。」難得連婆婆也這麼開明不反對啊童拍拖,那我就更加放心了。

我為她斟完一杯暖水後,再去個廁所便回到去啊童的房間中。

「婆婆係咪同你講咗啲咩呀?」我一走進去啊童便問。

「吓,冇啊,佢純粹問我地係咪拍拖咋嘛,咁我咪照直答囉。」

「咁佢有咩反應?」

「佢話咩擔心我地既將來喎,我就完全唔擔心既,反正只要你仲愛我我地就唔會散㗎啦,大個我地一齊入大學,跟住出嚟做野儲下錢買層樓,雖然買樓呢步有啲困難,但係有咩好擔心啫,最緊要我地係喺對方身邊互相陪伴,咁咪得囉。」

「如果我唔喺你身邊你仲會唔會愛我?」啊童突然吐出這條問題。

「我係唔會答啲假設性問題㗎,你當我傻~㗎,平時睇IG嗰啲濕9少女語錄成Q日教啲女問埋哂啲假設性問題然後再陰9個男仔,我先唔會比你呃到。」

嘻,啲女真係好L古惑。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
聽日加三更
樓主係咪send 錯
更錯
等等我Check Check先
我屌Sorry原來琴日擺錯咗
應該睇咗呢更先

「瞓唔著都攤下啦,你要休息多啲先至快啲好㗎嘛,乖啦,唔好睇電話啦。」我走過去把她的電話從她手上奪走。

「喂呀,我已經自己一個係間房到瞓咗同攤咗全日啦,比我睇一陣啦,好悶呀。」

「唉,最多哥哥陪你吹下水啦。」我坐在她床邊的椅子上,面對著她的書桌。

到了此刻我才有機會好好打量一下她的閨房,

花香味依舊不減,

牆邊有一個大衣櫃以及裝滿了書的書櫃,

此外還有一塊鏡。

而另一邊亦則我前面則只有一個書桌,

桌面上很整齊地放了書本以及功課等東西。

「係咪覺得好整齊呢,同你個張完全唔同,你張書枱啲野簡直好似亂葬崗咁樣。」啊童看見我正在觀摩著她的書桌。

「咪又係咁,都唔知放咁整齊做乜,攞啲野出嚟都亂返啦。」 啊童聽到後沒有再給我回應,只是乖乖地由原本坐著轉為躺在床上。

好奇的我隨手打開在桌下的抽屜,卻給我看見了一張單張。

原本單憑一張普通的單張是不會引起我的興趣的,但上面的字卻令我把它拿起來細看。

「咦喂,點解淨係你有我冇既?英國升學呢啲單張佢應該係每個信箱都求其入一張落去㗎嘛,點解我收唔到㗎,唔通佢覺得我英文太差所以連派都唔派俾我。」我在啊童眼前揮動著單張,笑著問她。

後來既我先至知當時自己問呢個問題,開既呢個玩笑係幾咁on9。

「擺返入去再同我閂埋個櫃桶,唔準亂搞我啲野呀!」啊童突然大聲喝止我。

「得得得,即刻閂即刻閂。你平時喺我間房咪又係亂搞我啲野...成間房啲櫃桶啊衣櫃啊都比你開過哂啦,而家就唔比我掂你啲野,好唔公平囉。」我抱怨。

「點...點同啫,總之你唔準掂...唔準掂我成個櫃桶!」啊童說。

「唔掂囉,係咪病個人會特別燥底㗎呢...平時好少見你咁大反應。」

「關咩事啫...」啊童又再次回復她疲倦的狀態,整個人毫無心機,剛才那個大聲喝罵我的啊童已經不復再現。

「攰就瞓陣啦,我返過去啦。」眼見啊童沒精打采,

我也不忍心再留在這裏打擾她了,讓她安安靜靜地休息一下更好,

免得我在這裏會害她分神。

「唔準走。」啊童捉住我的手。

「小姐,你要休息㗎,我喺度只會阻住你休息㗎咋。」

「你係唔係聽唔到我頭先講咩呀,我都話好悶唔想瞓咯,你係度陪下我啦。」

「唉好啦好啦,我喺到睇吓電話啦下,你可唔可以還返隻手比我先。」我用左手把自己的電話從書包中拿出。

啊童聞言便把我的手放開,轉為用尾指勾著我的尾指。

咁有咩分別...

我隻右手咪一樣係唔用得...

我單手拿著電話,打開IG解悶。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
因為我鍾意小薯茄嘅童童 而且童童嘅個性雖然同呀童唔一樣 但有時真係睇呢篇嘢會諗起佢講呢堆嘢嘅形像
我心目中既啊童就同小薯茄個個好唔同
至少啊童高過佢十幾cm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞