[多片] 以巴戰爭 導彈vs防空

981 回覆
306 Like 23 Dislike
嚟張可以攞獎
重點係猶太人真係為佐復國有幾廿年的長期部署, 一步步咁反攻. 有計畫, 分工合作, 而唔係心口得個勇字.

離散港人如果要學猶太人一樣, 將來光復香港, 最需要學的就係佢哋智勇兼具, 詳細計畫呢樣嘢.
按聖經應該迦南人先有權建國喎
入面講明撻地係迦南人度搶返嚟
咁本身猶太人的確係住嗰度共處
羅馬人排猶先減少
咁之後一直係歐洲流浪
當時歐洲又排猶佢哋咪再返去
會以巴分治根本係歐洲人還返佢哋D歷史債

而且唔分治比佢地獨立一國咪又係內戰 之後阿拉伯人咪又係恃人多玩種族隔離

所以分治算係最好 兩個民族唔好再打各自為政
再加上以色列入面冇全部排走阿拉伯人
佢要係度住都有容許 所以乜鳩霸人屋企

乜當初係可以避免戰爭結果
班蛔自己冇容人之心關人撚事
點樣可以避免到戰爭結果? 係唔係要睇住俾Nazi屠殺完600萬的猶太人再次俾阿拉伯人屠? 定你有辦法勸服已經部署佐幾廿年, 唔停咁合經濟原則買地做landlord的猶太人去第2度立國? 請問有D乜嘢practical的solution? 好似某位巴打咁, 喺德國割一塊地俾猶太人, 擺明想佢哋做共產蘇聯砲灰的bullshit idea就唔好啦
咁香港人排斥支那人反對每日150做乜鳩呀
再加上支那人入面冇全部排走香港人
班香港人自己冇容人之心關人撚事
硬係覺得兩樣野: 1 佢地伊斯蘭教 感覺硬係落後d 打打下仗夠鐘就要停一停 拜一拜 浪費時間咁
2 佢地組成嘅阿拉伯聯盟 硬係各懷鬼胎咁 我夠膽講就算俾佢地打到以色列番黎 佢地都唔會停 因為巴勒斯坦又要番自己地方 上邊敍利亞 右邊約旦 下邊埃及 無論邊度都會同巴勒斯坦土地交錯 最後仲要大家一齊爭耶路撒冷
而且戰爭一定會打
只係以內戰定國戰規模去打
一二戰阿拉伯主義掘起
就算係28分帳 阿拉伯國家都一定唔會容許異教國家存在
所以你咪天真
趕猶太人離開地球咪得
撻地畀番阿拉伯人
畀佢地繼續周圍攪尻人
世界和平 畫面好靚
暫時見到大部分分治都係壞結局
非洲 印巴 中東 年年戰火四起
同埋原本一直都係共存 係劃地之後先兩家互排
之後咩恐怖分子係後話
同埋歷史債點止猶太人
巴打
遇到呢D歷史問題, 我只會問呢樣嘢: 講到自己咁撚勁, 咁比著自己喺當時時空, 你會唔會想到更practical, 可以避免戰爭的和平解決手段?
批評係好X容易, 但要你想埋solution果陣就會發現好多時候果個時空跟本冇better solutions.
兩伊科威特夠係阿拉伯人 回 但唔同派
咪又係打到pk
所以你唔好高估自己

打就一定會打 你有辦法解決和平獎個名改做你個名都得
1我唔知

2的確係咁
敘利亞同約旦一定會分一杯羹
9up mode
一開始就應該將耶城立為中立區
UN自己派人管理 本身四大宗教區已經保留左 淨係呢一個城市共治已經容易好多 其他土地再劃分爭議性細過耶城主權好多
(or 梵帝岡 mode)
一千年前薩拉丁已經做過 點解今日做唔到?
咁我相信如果俾Trump做多4年,和平獎真係會改名叫Trump獎

佢條痴線佬真係有辦法將世仇都拉番埋一齊,好識得劃一道世仇都可以相處到的墻。唔似英國解殖果陣解到成pat屎咁,周圍留低一堆問題。
認真當初阿拉伯人完全唔肯同UN委員會傾分冶方案。如果唔分冶嘅話,UN唔驚猶太人又比人屠殺咩。
左:和平共處 我放棄我嘅防空系統
講有錢人地金主係阿拉伯所有國家,鬼打鬼都係後面出錢養住
仲有成班兒燈仲唔知以色列從來都係親中派
一向同中國玩地下合作搵錢,
猶太人同中國人行為根本差唔多,咩野都係搵錢行先得罪所有人
大家要睇吓依套戲
再認識下佢哋D恩怨
慕尼黑慘案
慘劇之後以色列點樣報仇

https://youtu.be/xsgK7U01d-E
點解啲片 未撞啲火箭彈就爆左?
再講一次,光論行為本身意義唔大,兩堆人可以做同一樣嘢。重點係:

1. 行為背後的目的,及其根本價值觀。
2. 然後你自己的根本價值觀到底係點。呢樣嘢先係真正影響對同一個“行為”,點解你會support A而condemn B。

其中一個例子就係國家安全法:點解我哋會支持西方國家要保護國家安全而拒絕中共?根本原因咪就係我哋拒絕極權專制呢個根本價值觀攞。如果個root本身已經係唔係我哋所認同的價值,即使呢班撚吊做一模一樣的act,我哋都係懷疑>拒絕。

喺呢個基礎上,剩番的就好簡單:rule of engagement。對根本價值觀完全唔同的人,好不幸地目前為止大家都要生活喺同一個星球入面,當面對現實,物質世界問題果陣如何應對。
我有時覺得中東比人搞到咁真係好慘
明明以前好發達
北非又係
敍利亞/ Iran / Afg ...
快啲WW3 燒到香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞