[多片] 以巴戰爭 導彈vs防空

981 回覆
306 Like 23 Dislike
係,呢個都係真,唔單止係唔係後真相,更重要係我哋能夠觀察到的只有fact/act。而背後的動機同彼此理念要從好多方面去推斷,先砌到一個full picture出來。

小弟咁講係單純拋舊磚出來,睇下大家對同一個fact背後的動機有冇更多,更深入的研究?光我問呢2個問題,大家都已經可以搵更多資料去分析各方動機。例如以色列用乜埋嘢理由/agenda? 而呢個到底係合理定係agenda(例如林鄭借599i去濫權鎮壓,就有可信合理理由)。大膽假設,然後小心求證,一向都係要咁樣去睇嘢啦。
cc台左膠精神分裂係咁
唔會傾好 南韓政策要說服北韓堅搞統一
薩德只係防禦伏擊 防唔防都好預咗走唔切
北韓人撐統一 唔想俾獨裁政權繼續落去
南韓唔會諗買太多軍火 一係會挑釁北韓威脅
真係舞照跳
1. 如果耶撚係耶穌, 文獻上佢出生係伯利恆, 唔係耶路撒冷
2. 如果你想講耶路撒冷係耶撚起源, 唔正確, 佢只燧聖城, 係一個神聖既地方. 唔係起源
錯既咪認然後繼續討論其他野 No hard feeling
明顯巴打係想join哈馬斯,然後搵以色列盡快炸死你重刷首抽

因住刷佐去印度,中国
其實最慘係本身巴勒斯坦自治政府都係專制獨裁貪污腐敗欺壓返自己人
唔少巴勒斯坦後生仔示威抗議出返黎都係甩皮甩骨

講緊PA警察
唔係IDF
未射以色列空軍已經去炸,其實哈馬斯平民死傷多過以色列。
咁西岸的確有一個巴勒斯坦自治政府既
有一個政體,有城市,有人民
不過無機場無軍隊囉
愛國者都係有一種用黎攔截短程導彈,但鐵穹可用來攔截火箭炮,唔同
以色列城市
緊急狀態緊
文獻都可以係假
俾阿拉伯土耳其希臘羅馬洗咁多次
iron dome 防戰區火箭炮就有用
條友係咪叫緊真主保佑
巴d火箭材料邊度黎,問心你覺得自己研發?
一諗就明啦
呢啲就真係無懼撚啦
班見無乜病毒就話自己猛料既鍵盤無懼熱狗
https://gioip.nchu.edu.tw/uploads/asset/data/5da958d51d41c85b36004ef9/C5%E5%8C%85%E4%BF%AE%E5%B9%B3.pdf

你睇完先
然後你諗下加沙人民會唔會認為哈馬斯係個恐怖組織, 定係一個領袖
而且加沙地區真係無資源
水滸傳迫上梁山你聽過未?
遷都其實有
但首爾幾十年心血
位置又靚好難搞 就算比你遷都 都會係上海NY咁最大城市

北韓係怕佢一開戰同首爾攬炒
係呀,所以我一早強調佐形而上的嘢係冇撚得救,唔會理現實世界係要共存,共融(唔係中共果隻扮共贏實際上係佢贏哂果隻,BTW“贏哂”都係價值觀來的)達到彼此最大的現實世界利益。
我簡單D理解
人地拜緊神,你梗係衝入去鎮壓,係無一個必要性

情況我理解為當日百萬人遊行, 有人掟個水樽落班狗到, 班狗開TG驅散一樣

當然, 以色列軍方可能唔係咁睇
Iron Dome 識分防空目標,打唔中主要目標就唔理佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞