[多片] 以巴戰爭 導彈vs防空

981 回覆
306 Like 23 Dislike
其實巴勒斯坦人咪又係阿拉伯人
黎生: 打 WAR 都要返工 AR DIU!
畀以色列係耶路撒冷起倒聖殿
班左膠咪驚囉
巴勒斯坦幾百年嚟都有3大教徒住
真係容唔到咁猶太聖殿比回教徒拆左九世啦
巴人係頂唔順點解一班二戰後只係嚟左幾年既人可以突然割走成55%地
你招待左個陌生人幾年
佢有日突然要分你身家唔通你又肯咩
其實邊度話唔容許(建國前)
一直以來耶城入面都有唔同宗教信仰嘅人一齊住
(新城區係猶太、阿拉伯人一齊擴建)
但你UN一個唔該擅自劃地 冇同當地人溝通過 仲要用自古以來嘅故土呢個理由趕人走
分治還分治 但係你連住開嘅國土都分埋比人梗係同你搏命 仲要係聖城都比你分左
你參考下英國殖民地獨立例子 大部分都係因為9劃地而導致近百年嘅地區紛爭之一
巴打思維, 係唔係極端的100%利益就係100%人權
你腦中只有1同0? 國際政治唔係剩係得1同0的, 中間有好X多落墨點去平衡利益同道義.
講德國割塊地俾猶太人? 知唔知2戰結束後唔到1年就開始佐冷戰啦. 仲有上面已經有巴打補充佐喺果個時空, 猶太人已經買佐大量地, 為喺佢哋教義的"應許之地"復國做好準備啦, 唔係巴打講的片面"只龜喺特拉維夫".
咪就係唔容許先n國聯軍
你搞笑
第一次中東戰爭D中東國家揸坦克車嚟執垃圾咩

而且民族分治英國佬殖民地一向手法
好似印巴咁

加上以巴分治之前英國佬將佢舊餅係外圍分咗個約旦出嚟比阿拉伯人
正確
個種族都係Arab
非洲國界畫到直線添
唔容許係英國佬來之前一早清曬猶太人啦

而家嘅問題係一大班外來人湧曬去呢個地方 突然上去UN 9up 就可以劃地成國 當本身居住左成千年嘅阿拉伯人係咩
冇啦啦又大眾變小眾
而猶太人擁有呢片土地嘅法理又係乜?二千幾年冇任何猶太政權控制 但係又可以憑一句自故以來就立國?
有咩好笑每個國家都有恐怖份子, 差別係比例有幾多
divide and rule

If you see two fish fighting in water, you can be sure an Englishman passed by
二千幾年冇任何猶太政權控制

所以今日巴人射火箭就係恐怖份子但你以色列就唔係
點解冇以色列人話貝京恐怖份子ge
以人仲好撚proud話當初炸得好先有國家喎
所以由英國人自己放棄, 借解殖浪潮由佢哋喺嗰度玩達爾文主義算9數.

某程度上, 2邊都係管唔掂的生蕃, 地就劃完, 盡哂力搵個大家都可以接受的公約數啦, 結果2邊都係唔係1就係0的痴線佬, 咁你哋自己打飽佢

當然美國睇中以色列做佢中東條靚又係眼光獨到的國際政治決定, 以色列又真係夠爭氣, 以1敵10仲愈打愈勇. 阿拉伯勢力又有乜好講? 最初UN181覺得唔公道就攞架生要趕猶太人走, 然後幾廿年來6次都俾人反殺打到仆街, 好啦, 撩交打打唔過人就喺度扮可憐. 巴勒斯坦人同中共要輸打贏要的痴撚線心態一模一樣.
咁香港人明知唔夠支那打仲抗爭係咪撩交打呀柒頭
唔同文明背景對事實有唔同演譯
你估下埃及教科書會點教
法理呢?
唔係講近代
巴勒斯坦地區近代以前係Ottoman 領土
再早啲係 各伊斯蘭帝國>耶路撒冷王國>東羅馬領土>羅馬帝國>新巴比倫
有法理嘅政權有以上咁多
耶和華 以色列既神賜畀佢地
咪比咗你睇
你咪選擇性失聰

你要選擇巴勒斯坦地區近代政權係英國人添
乜鳩Ottoman
耶和華話佢地老母係雞係公廁添呀屌你老母
以色列有民族歸屬感同冇左膠思想
唔係早滅國幾次
Yes, 巴打講得非常正確呀. 我自己好身體力行的, 人已唔喺香港

明知無法力敵, 又有外國開救生門, 當然係Be water啦. 如果猶太人當年都好以巴打呢副思維, 佢哋一早俾人滅撚哂族啦. 避免無謂犠牲, 要活下去先有機會做世界冠軍呀巴打. 無論走定留, 都唔使互相指責, 最少我自己用走做埋走資, 用手上的錢攻擊佐港共銀根一鑊.
咁佢地要耶路撒冷個理據就係咁
咁所以憑咩無端白事要分一半以上土地比猶太人
唔係撐阿拉伯人
只係呢件事上原本當初係可以避免戰爭結果 但係UN選擇咗最差嘅辦法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞