[多片] 以巴戰爭 導彈vs防空

981 回覆
306 Like 23 Dislike
你搵份文獻同我講耶穌出生於耶路撒冷,我地先再討論OK?
偏偏人類就係有呢d痴撚線/FF部分,人類先係人,同其他生物與別不同的地方。

所以其實我POINT OUT左一D FACTS
我冇話係啱
可能係唔係嘅 冇咩要討論
你都證明唔到文獻係堅
我諗起一拳超人 啲人屌崎玉打碎舊隕石搞到走圍爛晒 但又唔諗唔打碎大家一齊GG
約旦其實有啲慘,因為約旦同英美關係唔錯,所以同以色列嘅關係比較平和。只不過因為佢係阿拉伯國家,同埋比埃及老點先同以色列打咗第一次同第三次中東戰爭,之後都冇再正式打過。

不過由於約旦一開始接壤巴勒斯坦,所以有好多巴勒斯坦難民走咗去約旦,當中當然包括巴解成員,佢哋成日借約旦做基地打鳩以色列。約旦驚以色列會報復,所以一早就同巴解割咗蓆。因為咁搞到同其他阿拉伯國家關係好僵。
Wait! 以色列有冇類似因為疫情的限聚令之類的嘢?其實呢年來係唔係連猶太人自己的宗教集會都受限制?巴打有冇呢方面資料?
咁佢地咪跟死呢個領䄂
搵平民做肉盾

所以咪搞到咁
攬炒就梗架啦,北韓邊境同首爾咁近,火箭都慳返,用大炮就打到

而家有冇防空系統係防到炮彈架,如果冇嘅話首爾基本上同裸跑冇分別
咁鐵穹本身係防哈馬斯之流嘅火箭炮,打常規戰,有愛國者
你句STATEMENT係以國想拎做首都 因為係耶撚出世嘅地方
你諗諗你岩岩同我討論緊D乜先
陸續開返限制啦
而家以色列室外都唔洗帶口罩
至於限唔限制令你GOOGLE下
信錯中東兄弟,不過開頭真係打到猶太就滅國
我話是但啦 你係咪唔識睇字
一睇到耶路撒冷係聖城源地
韓國啱用,台灣就唔係幾啱駛喇

「鐵穹」防禦系統是以色列國有軍工企業拉斐爾國防系統公司研發的全天候、機動型火箭攔截系統,主要用於攔截「喀秋莎」和「卡桑火箭炮」等射程在5至70公里內的火箭彈、火炮、迫擊炮、加農炮、榴彈炮、短程導彈。整個系統由發射、雷達、操控和監測等裝置組成,可自動探測來襲火箭彈併發射導彈在空中進行攔截。「鐵穹」防禦系統2011年4月7日下午在南部城市阿什凱隆上空擊落一枚發射自加沙地帶的火箭彈。這是該系統4月初部署以來首次成功攔截火箭彈。2012年11月7日,「鐵穹」火箭彈攔截系統又成功攔截一枚火箭彈,在過去3天內,以軍遭737枚火箭彈襲擊,自動鎖定245枚高價值目標由「鐵穹」攔截。它與主要防禦遠程導彈威脅的「箭」式反導系統和防禦中程導彈的「大衛彈弓」系統共同組成以色列多層次導彈防禦體系[1]。
我剩係有興趣砌番成個full picture 出來。砌完之後再睇番兩邊的理據咪清楚誰要負更大責任

而家個picture 都未砌到一半。仲未有人解答到我的問題,然後就話所有理由都係各自的agenda就算。

list哂出來再對照埋其他嘢,咪知道係agenda定真係現實上有理可依攞。
「鐵穹」系統可以攔截最大射程70公里的短程火箭彈和155毫米榴彈炮彈,據拉斐爾公司介紹,該系統可以全天候、在各種氣象條件下都有效,可同時對多個目標做出反應。系統裝備由於都安裝在卡車或拖車上,機動性較強,可在12小時內迅速部署到發射陣地,對戰略性基礎設施、人口密集區或關鍵性軍事目標實施保護。一旦天線完成部署,數據鏈與指揮中心有效連通,「鐵穹」即可在2分鐘內發射導彈。
「鐵穹」系統的交戰時間非常短,在敵方火箭彈發射後5秒內,系統的雷達就能發現目標,同時將這一信息發送給BMC系統,並在5秒後就能建立一套可靠的目標跟蹤路徑。敵方火箭彈發射約15秒後,攔截導彈發射,飛行約20秒後,即在攔截前2秒,雷達導引頭被激活,控制導彈實施攻擊,導彈接近目標的速度大約為800~1000米/秒。1套「鐵穹」系統可保護一個典型的以色列城鎮周圍15倍區域的範圍(約150平方千米),可對15千米以外速度達300米,秒的威脅實施攔截,目標包括炮彈、火箭彈和155毫米口徑彈藥等。
睇曬成個中東史先講嘢啦屌
唔洗遠,羅馬帝國已經令猶太人第二次喪失自治權
(王國主權早就被巴比倫終結)

近代以色列復國理念背後都係一大班激進分子煽動
將商業購入既巴勒斯坦土地強轉為一國領土

你唔覺得現今支那都係將呢一套複製緊既咩?你望下日本北海道
支那人夠認為共產黨打救支那人,小熊維尼係支那人救星,咁你會唔會考慮吓加入摺被軍幫吓支那人抵抗英美帝國主義

幻彩詠香江
台灣有華人文化影響
好難去中國化
要砌FULL PICTURE既話, 巴打有興趣我建議你買本耶路撒冷三千年同加薩戰火睇下
中東衝突夠講一個SEM

中東問題一環扣一環, 唔同時間節點(ROOT)講起都可以出唔同既結果
唔同既, 中國o係澳洲, 北海道點買都好, 都係rule by 當地gov,
而家Fateh根本唔撚理(亦都可能理唔到, 都無軍隊)
我諗你未必理解加沙個地緣政治同中國有咩唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞