[多片] 以巴戰爭 導彈vs防空

981 回覆
306 Like 23 Dislike
猶太人朋友都唔認為政府殺無辜人民
但同時亦都諗唔到更好既方法
以色列唔係
即係中共割九菜但都唔關中國人士
上星期講緊三軍統合
臺灣真係大部分人覺得中共一定唔會打過去
打左咁多百年…口同鼻拗你講到以色列一邊殺哂咁
土耳其同新疆血源同語言相近,巴勒斯坦唔係

回教都分好多派,唔係Sunni Shia 咁簡單
贖罪日戰爭先好睇,淨係靠美國爸爸(可能係仔)
00後個腦筍
近因 人地放tg落清真寺 趕走穆斯林 唔俾你入去耶路撒冷
遠因 搶左你聖城 拎走你d資源

你係哈馬斯你會點?和理非?點服眾?

人地喺加沙射飛彈過黎 你係以色列你會點?
唔反擊?由佢射? 愈射愈多點算?

中東問題拆唔掂架
我係屌佢呢種人 兩邊不嬲都係差唔多
唔係呢d錢 炸死嘅就係自己 成千支導彈真係用手接?
巴勒斯坦人loop: 平時靠以色列入口物資 > 哈巴斯激進組織示威 > 以色列popo鎮壓 > 哈馬斯射火箭炸9以色列 > 以色列還拖炸9哈馬斯 > 巴勒斯坦唔夠打就哭住話唔人道。

BTW,呢d源於根本價值觀的宗教衝突係冇道理可言。有d地方例如耶路撒冷兩邊都視為聖地,寸土不讓就係寸土不讓。

直接核平佐個so call 聖地,兩邊都攞唔到可能係更理想的解決辦法。
點解以色列冇剷平加沙?
都霸左咁多唔差個少少地方
答案係冇解,太複雜
不過而家唔駛咁煩
同埃及關係正常化之後唔駛兩線作戰
敍利亞同黎巴嫩顧掂自己先再講
我唔識軍事 但我認為夠唔夠除左睇軍事 仲要睇埋利益嘅 班阿拉伯國家就係kick 實左係度
好彩以國親美
唔係一早係打緊內戰
同恐怖分子合併
耶撚真係俾圍邊國家眼啤啤
今次要醒覺啲
本身諗住睇 但係成個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞