[多片] 以巴戰爭 導彈vs防空

981 回覆
306 Like 23 Dislike
拜燈「唔係幻幻 不了」
越黎越佩服佢地!神揀選嘅子民唔係講笑!
但係呢個宗教特別鼓勵激進行為
日日自殺式炸彈襲擊 又斬人頭
係現代黎講邊個宗教好似回教咁仲不停鼓吹暴力?
其實呢個故土論好尷尬
當年英國未正式代管理巴勒斯坦地區果陣一直都有猶太人居住
但係實際上阿拉伯人一直都擁有果個地區嘅主權 羅馬滅亡後所謂嘅猶太禁令已經冇左 只不過因為宗主國都係伊斯蘭所以都冇乜大規模移民返去
到咗UN劃地之前 大量猶太人因為二戰成為難民去咗特拉維夫呢個猶太城市先
當年猶太人只係掌握2%嘅土地 其餘都係阿拉伯人
UN劃地竟然將猶太個餅唔止平分仲劃大少少 咁本身居住係度嘅阿拉伯人一定發癲
所謂嘅故土 阿拉伯人都係有份根本上UN做柒左件事
君士坦丁堡比十字軍同威尼斯攻陷過啦
天主教一直都唔係好人
成件事可以話由英國搞出嚟
一戰承諾阿拉伯人幫佢趕走ottoman就比佢地獨立
打完後又驚arab nationalism會對佢造成威脅
就諗點樣用divide and rule哩招老招搞鳩佢地
咁啱當時歐洲有一小班zionist想返巴勒斯坦地建國加上佢地又有錢(特別rothschild)
當時英國就寫左balfour declaration承諾比猶太人返去
一邊應承阿拉伯人 一邊應承猶太人搞到笠笠亂
成個巴勒斯坦20s-30s亂到仆街 兩族經常互片
喺30s英國先頒布白皮書話會限制猶太移民

二戰後歐洲人心諗猶太人都係唔留得 費事班生還猶太人唔知幾時會報復就想掟佢地出歐洲
去邊? 梗係巴勒斯坦啦 班zionist見狀順水推舟大量佔領哥度班雀巢鳩佔
當時巴地猶太人口佔一半都冇 但UN 181個plan劃成55%地比佢地
你係arab你會肯咩 開拖人之常情喎
到今日以色列越霸越多 巴人反抗正常不過下話 仲要以色列多次唔理UN resolution喺西岸起settlement逼遷
有生之年見到現代戰爭
唔講咁遠
淨係以色列建國過後既是非對錯 都唔係 奶與唔奶呢d講得通
單係以色列內部都有分錫安主義 國際主義
阿拉伯猶太人 東歐猶太人 西歐猶太人
美國猶太人 etc.
穆斯林冇其他宗教既全面現代化改革的確係大議題(其實穆斯林唔止分遜尼派什葉派 其中有好多細分既教派 就好似新教既信義會 路德宗咁 當中有d就係普通人眼中既現代化穆斯林, 當然呢個話題太大 唔係簡單講得晒)

穆斯林恐怖襲擊既背後係好多世俗既政治問題
一如IRA 係70-80年代既行動
唔通我地又話民族主義係恐怖襲擊溫床?
以國家民族為名 中國人美國人德國人搞集中營 蘇聯搞餘糧集中制 英國人搞大屠殺
咁係咪可以全盤否定民族主義
認同
民族主義係恐怖襲擊溫床?
呢個topic可以寫份essay
火箭炮射埋黎你根本唔知目標,你亂走中彈同坐喺度其實都係一樣

食野哥哥:唔好意思我腳軟緊,
呢條數麻煩搵Nazi找啦, 邊個叫Nazi班痴線佬2戰玩種族滅絕殺佐成600幾萬猶太人.

UN181劃咁大塊地俾佢哋, 仲有到依家西方世界都比較pro Jews, 係對猶太人冇做過任何錯事卻因為Hitler條痴線佬被迫害的補償. 巴打知唔知道德國當年迫害猶太人的債, 到依家都仲還緊, 還的程度講緊係只要當年德國猶太人後代要求的話, 可以馬上攞番本德國護照, 歡迎佢哋返去生活. 喺當時時空, 如果換著係巴打渣莊, 你有冇更理想的補償呢群猶太人的方案? 我睇死將來中共倒台後, 新的中華聯邦, 或者香港政權都唔會好似德國咁, 承擔番歷史責任, 補償今日被暴政迫害的香港人, 呢個就係現代文明同生蕃的分別.

留意一下, 其實呢種對自己從前所謂的錯誤作出補償的情意結, 喺習上台前都不時由西方國家對中國的態度睇到D出來. 你估西方國家真係120%睇利益? 呢個只係中國人先有的思維.
打緊仗啊
使唔使掃乾淨埋條街
輕鬆提示, 其實根本就唔係打緊仗
先唔好假設以色列唔夠抽,國際間有一種睇法,簡單啲講就係如果唔係美國拉住個痴線佬,以色列一早夷平週圍幾個敵對國家,整埋 no-man zone 嚟護國。
承上,美國成日爭論嘅支唔支持以色列,講嘅唔係軍事上,而係開唔開綠燈俾佢打其他人
真係要找數就割德國啲地比佢地啦
割巴人撻地比佢地做乜鳩
你鄰居間屋比人燒左再賠你間屋比佢好冇
笑撚左西方唔睇利益睇人情
係就認左台灣獨立九世啦
唔計第一次
如果冇㩒住以色列 約旦同蘇伊士運河都可能係猶太人管理
當年都叫識做係埃及撤兵
所以以色列話巴人恐怖分子真係笑到我
人地都係跟你個恐怖始祖做嘢咋
貝京條恐怖分子頭目仲做埋首相
殺人放火金腰帶

火箭射埋黎係,走唔走死既機會都差唔多

餐飯比左錢唔食就蝕硬
但一戰之後已經越嚟越多人移返入去

而且就算故土阿拉伯人都係有份
咁咪分治 最多咪傾下要多D地
但佢哋死都唔容許一個異教徒國家存在
結果咪變成咁
猶太人勁好多,一個海洋公園已經高下立判
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞