[多片] 以巴戰爭 導彈vs防空

981 回覆
306 Like 23 Dislike
之前好似杏花邨定又一城,打風水浸到個商場就陸沉,都有個啊叔照坐係到食野
我上面覆左

土耳其同新疆血源同語言相近,巴勒斯坦唔係
回教都分好多派,唔係Sunni Shia 咁簡單
行為要睇佢背後的動機,重有嗰班人的根本價值觀。齋講行為係冇意義。

有冇發現,同一種行為,到最後judging 標準,都係講佢哋根本價值觀/理念。
去咗搵聯合國
同埋美帝想快啲係中東插多支旗(冇記錯當年伊朗仲係親美
Cool man don’t look at explosion
其實哈馬斯唔代表全部巴人
約旦河西岸都有另一個政黨
雖則只係口交
但你知唔知埃爾多安早兩日都出黎鳩UP過
呢啲咪堅囉 話打就打
支那國食屎啦
以色列好多精英
識做生意吸引好多外資
我知呀 做咩

即刻反擊
炸死左Hamas情報阿頭
我知啊,齋鳩up囉
敘利亞內戰咪又坐埋一枱
以色列猶太人冚家產啦
以色列既軍事實力同其他列強相比勁唔勁
戰鬥民族真係唔係講笑
條tweet咁撚串 "looks like our intel was better"
以色列屯墾 係咁霸巴勒斯坦嘅地
阿斯圖里亞斯真係硬骨頭嚟
打拿破崙蛔都有死坦
連登仔表示:一打仗就尻縮係間房到上連燈取暖啦,仲出街?
等等,巴打個時序係唔係有問題呢?

巴勒斯坦人示威(呢度想了解一下今次示威目的) > 以色列放tear gas驅散 > 哈馬斯escalate 用上千枝火箭彈射以色列地區 > 以色列還拖炸9番加沙地區。

呢個先係full story喎朋友,要了解root cause,就應該了解一下今次巴勒斯坦人又嘈乜? 佢哋不時都有示威咁,以色列亦一直行禮如儀咁驅散示威者,今次無端端escalated到互相9射做乜9?
唔好唔記得仲有香港
再見螢火蟲
爬晒文補充少少,英國一戰係鄂圖曼玩民族主義,應承幫阿拉伯人建大阿拉伯國(而家isis主張嘅國家),但後尾英法分咗六個殖民地(國家)。一戰英國又另外應承玩以色列復國運動,所以巴勒斯坦嘅猶太人人口由3% 去到二戰殖民地獨立嘅1/3。跟住聯合國將以巴一分二,但當時有2/3 巴勒斯坦人擁有9x% 嘅土地當然唔肯。

以色列一建國就俾阿拉伯人圍到就快滅國,其實當時阿拉伯國家幾勁的,啲士兵全部係英法殖民地訓練出嚟。但係聯合國又出嚟調停,停戰4個星期,阿拉伯幾兄弟又肯喎 4個星期之後,除咗課咗好多美帝軍備外仲有世界各地講唔同語言嘅猶太人嚟到,仲要好多係打過二戰。最後就變到而家咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞