[多片] 以巴戰爭 導彈vs防空

981 回覆
306 Like 23 Dislike
本來唔知邊度黎
一睇D爆炸嘅炸法
就知一定係貴野導彈
所以係巴勒斯坦俾人炸
但係點解有人set定機影住俾人炸
放煙花?
係以色列打既話應該美帝都未必短時間攻得入

支那就收皮啦,除左多機之外根本冇野勁
好勁 又快又準慢D都炸左落地了
支那就收皮啦,除左打飛機之外根本冇野勁
唔返工咪死得仲快,聽朝準時返工啦
你啱
唔會有片睇,一開波就比以色列秒殺
睇直播原來以色列有飛彈預警
電視即時預警有飛彈發射
個預警聲同日本地震警報聲一樣
戈蘭高地守到好重要
真係死頂
一方面覺得好神

另一方面覺得乜世界先會咁
2014 夏天果陣現場經歷過, 不過今次應該再勁小小
其實主要地方iron dome喺可以打哂落黎, 不過要小心跌落黎啲碎片咁解
佢個app同警報有足夠時間比你入shelter但果陣觀察好多人都慣哂冇人會入洞
仲記得果陣cs咗係個hebrew人屋企幾晚, 個alarm日撚日響, 我初到步時好驚問佢如果係廁所爆緊石點算, 佢答我抆屎抆快啲
之後果幾日我都冇理過個警報
仲有比人射完過幾個鐘會有戰機係上空飛
外人睇會覺得好得人驚, 某程度上都係啲新聞煲大咗
當時係牆入面反而唔太覺得危險
不過果陣本身plan咗入西岸玩但最後取消咗算
真正全民皆兵
依家連正統Jewish都要當兵
我都係揾啲熱愛強國文化嘅人host我
果邊講識大陸話嘅人嘅圈子唔係好大
tlv打緊杖, 但你上去海法同過去jerusalem已經可以係兩個世界
以色列係咪差在無核武器
一定有啦
唔肯認姐
當年"主權政府"呢個概念未係現代社會咁. 私有地權真係你的就係完全屬於你. 亦冇所謂地稅=源於要市議會呢類單位幫手對你擁有的土地, 提供一些便利的管理服務的話, 佢哋要收番你錢的觀念.

就係因為清帝國冇呢個概念, 所以先有當英國政府租借新界99年果陣, 果堆原居民擁有的無主之地(清政府唔理, 佢哋唔交稅, 清政府亦唔使俾service佢哋, 由佢哋自生自滅算9數, 一路都係自給自足, 真內循環), 突然受一個新系統head住, 無端端自己的土地變成要交稅俾一個自己未必要的"管理者", 咁原居民當然嘈啦.

應該咁講, 當過慣原始部落的概念, 突然有一個3唔識7的叫做國家/政府的物體講你的土地係佢的, 原始部落的居民當然係當呢堆人痴撚線.
頭先有條片咪影左囉
巴勒斯坦射嘅就有個大少少嘅窿
以色列射嘅就全幢樓冧咗
一定多過北韓
要核武根本冇用
打中東唔洗用核武,大國打你你有核武都冇用
何況你一用核武,全世界都會打你
基辛格, 明明自己當年係俾納粹迫害的其中一個人, 仲要加入美軍幫手打撚柒Nazi. 今日就企係21世紀ChiNazi果邊, 話要接受中共ChiNazi體制. 佢對唔對得住當年喺集中營死的猶太人同胞!? 如果當年有仆街同年輕的佢講世界要接受Nazi, 同Nazi共存, 基辛格佢老人家會有乜反應!?

身為猶太人仲好意思講呢D垃圾, 我真係吊基辛格佢老未呀
將幾千年既恩怨簡化成呢種二分化
cctoy果然名不虛傳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞