[足球/穿越]重來一次的足球人生(3)第二章 日職篇

987 回覆
71 Like 2 Dislike
恭喜樓主
wowww
樓主好勁 期待你搵到本地畫師 將依套畫做漫畫
多謝各位
今晚有冇
努力寫緊 盡量今日出
在線等
sorry真係不在狀態 尋晚到今朝都無乜點瞓過 完全無精神個腦一片空白 今晚都係唔格硬更了
我聽日放工之後會早少少開始更新
樓豬加油
加油
加油!!
今朝黑雨畀你寫文
晨早返咗公司啦
甩p黎正皮

(最後整理緊 畀多少少時間我)
二十四、

經過了差不多三個小時的車程,球隊巴士徐徐到達郡山神風的主要訓練基地,現場早已鋪天蓋地般掛滿了應援打氣的橫幅及海報,可謂是未見人先贏陣。

郡山神風正式隊過去的最佳成績為J2第三名,但卻未曾在升班附加賽中成功獲勝,與群馬伊香保溫泉的背景大致上相同,但唯一不一樣的是:對手是福島首屈一指的足球隊。

至於群馬縣,J1有一支一直掛著縣內第一球會頭銜的草津溫泉,與此相比,伊香保溫泉便相對顯得低微了少許。

「無論係足球定係溫泉,你哋都係一世俾人食住抬唔起頭啊!」-這是伊香保球員從青年軍至正式隊比賽時,都經常會聽到的垃圾話。

(草津溫泉是日本國內連續十數年排名第一的有名溫泉,而伊香保溫泉則大致上排在全國十至二十位左右,也是日本知名的溫泉勝地。)

步下巴士,在更衣室快速換好衣服走進場內時,已能看見觀眾席上坐滿了人,對蕭智堯來說,這只是一場球會青年軍的例行聯賽賽事,對比起港超聯賽那不堪入目的進場人數,這可以說是難以想像的畫面。

「我哋主場嗰陣,球場都會有咁多人?」蕭智堯左右張望著,朝身旁的舞木嘉正問道。

「球會青年軍唔知喎……不過如果係中學比賽嘅話,大概都會係呢個人數,如果去到縣內賽比較後嘅階段甚至係全國賽,人數就會係大球場嗰種嘅級數。」舞木想了想,答道。「如果係名校就更加誇張,因為除咗學校會指派啦啦隊之外,亦都會批准學生唔上堂去支持打氣。」

「真係羨慕……」蕭智堯一臉驚嘆地看著那人頭湧湧的觀眾席,甚至還能看到有人專門帶了太鼓來打氣。

「香港唔係咁樣架咩?」

「梗係唔會。」蕭智堯笑著搖了搖頭。

他注意到場邊的欄上掛上了很多「福島第一」、「福島最強」之類的字句,當然這說起來跟「香港勁揪」其實性質上是一樣的,但或許是因為這裡的地區支援感更強,而不是香港隊有大賽時那種萬眾同心的心情。

這對於蕭智堯來說是一種新鮮的感覺,也是香港足總近年經常想要帶給大家的「地區榮譽感」。
由於青年軍的年齡層分得比較仔細,加上青年聯賽本來勝負的意義也並不太大,所以如非特別情況,各球會很少會對對手作出針對性部署,甚至連打探情報也不太會做,更多的是加強球隊自身的戰術意識及整體默契。

不過郡山神風由於去年出產了一位非常有名的年青前鋒,轉會到J1青年軍後也有非常出彩的表現,成功入選了日本隊U-15後,讓這支球隊的名字屢屢出現在國內的報章。

「長谷川萬華呢個名有無聽過?」舞木嘉正點頭道。「佢而家被傳媒稱為係『福島之光』啊。」

「未喎,」蕭智堯搖了搖頭並問道,畢竟說到日本U-15的前鋒,他第一時間便想起在關島時遇到的那三叉戟。「好勁架?」

「佢之前一直都係福島縣嘅短跑選手,每年都拎到縣大賽嘅一百米第一名,甚至拎過全國第一名,喺全國決賽衝線之前仲回頭望咗一眼,跟住就有個朵叫做『福島保特』,」舞木答道。「但之後因為鍾意咗足球,然後就申請想轉行,加入咗郡山神風青年軍,好快就愈踢愈出名。」

「田徑選手……」蕭智堯一聽立馬便想起了靜岡那永不疲倦的火車頭。「咁即係個背景其實同橫道元氣差唔多……」
雖然已然離隊他投,但長谷川萬華對郡山神風留下的影響力依然存在。

在場邊熱身時,蕭智堯能非常直觀地感受到,這支球隊的球員就如同他們的球會名字一樣,非常迅速。

助教不斷地將球用掃把腳傳到底線附近,讓他們的球員全速衝刺一段後傳中,來回幾組其實已經足夠讓球員們累積疲勞從而不自覺地減慢了速度,但他們看起來卻依然一臉輕鬆,似乎是平日訓練有功的成果。

「聽講話佢哋大部分球員都係有少少田徑底,總之教練係特別偏好揀速度快嘅球員。」被委任為U-13隊長的橘大輔答道。「速度的確係可以影響同彌補到好多嘢嘅。」

「但係如果注重速度,講到尾即係想縮後踢反擊?」旁邊的岡田健也道。

「嗯,而咁啱我哋球隊嘅戰術就係……短傳滲透,某程度上嚟講,最驚就係遇到呢類型嘅球員。」橘大輔笑道。

蕭智堯在熱身的空隙中有不斷觀察著對方的球員,當然他現在身處的畢竟是J2的青年軍聯賽,與在磐田山葉及關島遇到的對手是完全不在一個檔次的,但要是光論速度,他們並不會差上多少。
「好!集合!」比賽時間逼近,鈴木卓在場邊拍著手示意球員都聚集過來。「我哋簡單咁講下呢場嘅注意事項。」

由於是老對手,雙方的青年軍風格在也最近幾年裡也沒有怎麼變過,所以雙方的教練對這場比賽的大致發展脈絡其實還是心中有數。

「同以前一樣,五個中場要出多啲聲,用區域同鏈式防守塞好禁區前嘅核心區域,唔好俾對面嘅三角短傳輕易入到嚟。」郡山神風的教練指著戰術板說道。「我知道大家對於嗰個香港人好在意,但足球唔係一項個人運動,只要堅守戰術,踢出自己擅長嘅足球就可以。」

「我諗蕭智堯嘅事郡山班人應該都知道咗,但以佢哋教練嗰種堅持戰術嘅性格,應該唔會貿然採用Man Mark戰術。」鈴木卓則表現得比較輕鬆自在,用像是在跟大家聊天一樣的語氣說道。「對面會堅持踢郡山神風嘅足球,而我哋亦都要堅持踢返群馬伊香保溫泉嘅足球,唔好俾對方嘅快速反擊壓力擊倒。」

「今場係新賽季第一場,大家可能都會有啲緊張或者係未適應,但對面亦都一樣會係,只要佢哋一出錯就係我哋策動反擊嘅機會,所以大家唔需要有太大壓力,亦唔需要驚對面有個出名嘅球員就綁手綁腳-我哋呢度亦都有值得信賴嘅王牌球員。」

「傳控對防反永遠會遇到嘅問題就係:呢個位如果我畀失就會俾對面打反擊,我要踢得保守啲定係點呢?球隊應該上幾多?定係淨係用中前場去做配合就算,後防盡量小心?我嘅答案係唔好諗太多,平時球隊操練教你點踢時就點踢。」

「長谷川,你要用呢場證明畀人睇,長谷川屋企唔係淨係得萬華一個出色嘅球員!」

「蕭智堯,你要用呢場證明畀人睇,J1班人無揀你係佢哋走寶。」

「係!」

「係!」

球證伸出左手,看著手錶吹響哨子,示意雙方球員進場列陣,準備開始這場U-13聯賽的揭幕戰。
長谷川 萬華 細佬係咪叫 長谷川 千華?
喺度賣個廣告先

《深願奏鳴曲》實體書將大概在兩至三星期後於各大書店上架,目前天窗出版社官網免費申請會員後預購實體書可享有8折優惠(官網設有全球郵寄服務),同時電子書也已經在Google Play Book中上架。

此外,於7月19日(星期一)20:00 - 20:30的書展天窗出版社攤位將會舉辦小弟的簽書會,屆時請多多支持。(如果星期一實在嚟唔到嘅話又有意嚟支持小弟嘅話,我星期六下晝都會喺書展會場,到時可以喺呢度同我講聲

實體書:https://bit.ly/2TgjeXL
電子書:https://bit.ly/3xWWBq4

*會員8折實體書優惠至7月11號為止*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞