[足球/穿越]重來一次的足球人生(3)第二章 日職篇

987 回覆
71 Like 2 Dislike
聊天軟件另一邊的新妻祐泰顯示著「輸入中」,過了一分鐘左右後才緩緩彈出「點解你會咁問?」的文字。

「岡部彰尋晚過咗嚟青訓基地,同我傾咗幾句,佢話佢可以搵人帶我去J1球會嘅青年軍,雖然唔係佢嗰隊,但至少係J1球會,點都比我而家身處呢度要好。」

他向新妻先生坦承了自己自私的想法,但對於有意向職業足球員進發的青少年而言,這樣的選擇再自私也是非常合理的。

「正常程序嚟講,你而家係我哋球會嘅簽約青年軍,其他球隊如果想要羅致你,咁只要同我哋球會傾好轉會費等相關細節,你就可以走。」新妻先生答道。「難聽啲講,從球會角度嚟睇,球員其實就係一種商品,而球員生涯係只有一次而且非常短暫。所以如果你搵到適合自己嘅路,決斷少少自私少少亦未嘗不可。」

「無球會會阻礙球員往上流,職業足球只講求金錢交易。」

蕭智堯轉而打開與岡部彰的聊天紀錄,那裡面有他與磐田山葉青年軍教頭的對話截圖,對方表示他隨時能過來試腳,只要符合要求,馬上就能入隊。

要去試嗎……?

岡部彰的說話其實並沒有錯,足球員如果一直處在舒適圈中,自己的動作便會逐漸變得錯漏百出,只要有一定的運動經驗其實便能對此深有體會。

如果真的要實現自己的夢想……

自私,還是道義……
這個問題他猶豫到第二天早上仍未有清晰的想法,但甫踏出練習場準備晨操,便剛好與中西智和碰個正著。

「早晨……咁早啊。」中西智和欲言又止地笑了一聲。

「嗯,慣咗早起練習。」蕭智堯也有點尷尬地笑了笑,他當然是看出來對方已經知道什麼了。

「尋晚磐田山葉嘅青年軍總監督鈴木先生打過畀我,佢話聽完岡部彰嘅推薦之後,對你非常有興趣,如果適合嘅話,亦可以提供一定嘅轉會費羅致你。」中西智和很斬釘截鐵地說道,雖然聽起來有點吃力,不過蕭智堯大致上還是聽懂了他在說什麼。「我覺得你真係有興趣嘅話,去試一下未嘗唔係一件好事。」

「如果我真係就咁走咗去,你哋會唔會覺得我好自私?」蕭智堯問道。

「日本球迷非常熱情,但佢哋更傾向於將感情投放喺本地球員身上,所以相對地,球會亦希望盡量將重點栽培嘅對象放返喺日本人身上,咁樣球迷先能夠全心全意去見證佢嘅成長。」中西智和微笑道。「所以某程度上嚟講,你都唔需要考慮太多,只係諗自己就可以。」

這次蕭智堯便真的聽不懂了,只能聽出最後那一句,便當作是中西智和對他的忠告。
東海道新幹線早早從駿河灣與富士山中間穿過,在靜岡有名的交通中心濱松站下了車再轉乘普通的電車,蕭智堯幾經波折才在大概中午時份到達了磐田山葉的青訓基地,親身感受過一遍後,也才明白日本新幹線的便利與快速,以及那有點痛入心扉的昂貴票價。

“咁樣搭一轉成千銀,回程嗰陣都係搭返慢啲嘅車算……”

正值午飯時間,練習場地上沒有什麼人,隱約地看到一些人影在室內設施裡晃動著,還有一個頂著猛烈陽光獨自在球場上跑著的球員。蕭智堯找到保安說明來意,很快便有一名看起來像是助教般的職員接見他。

「呢邊請。」

J1球會的足球設施與伊香保溫泉的那是自然無法相比,一應俱全的各式場館及場地,工作人員以及各級梯隊來回走動,人多得就像一所正常的中學那般。

「我哋晏少少會有下午時段嘅訓練,會係一啲基本功訓練、模擬場景練習同埋練習賽,咁監督希望你可以完整咁跟一次操,根據你嘅表現再作決定。」

「哦好,明白,唔該你。」顧著觀察基地內的設施與風景的蕭智堯幾乎看得出了神。

在職員的安排下,他進去食堂點了一份午餐,味道比平常吃的顯然要好不少,但更讓他在意的,是附近其他青年球員的異樣目光。

「咁我仲有事要走先,你食完飯之後可以隨意喺呢度參觀,等陣兩點喺啱先講嗰個球場集合就可以。」那助教說道。

「唔好意思我想問一個問題……」蕭智堯問道。「我今日嚟嘅呢件事,其他球員都已經……知道?」
助教下意識地朝其他球員處掃視了一眼,露出了笑容。

「你係岡部彰極力推薦嘅球員,其他人點會唔知。」他笑道。「順帶一提,呢度嘅U-15梯隊有兩個係日本U-15國家隊嘅代表,等陣你都會見到佢兩個,此外亦有唔少係U-15二隊嘅球員,包括有你已經喺關島交過手嘅。」

「……哦請多多指教。」這樣一聽蕭智堯不免有點反應不過來,他當然聽說過靜岡是日本的青年足球發源地,也知道磐田山葉在日本職業足球界的地位舉足輕重,可卻沒想到隊內居然會有這麼多國家隊級的青年軍人腳。

目送那助教離去,蕭智堯小心翼翼地朝附近的飯桌看去,那些人無一例外地往自己看來,嘴裡正在竊竊私語,彷彿是在凝視著什麼異類一般。

正感到渾身不太舒服之際,一個臉帶微笑、看起來像是剛沖了浴的青年球員步進食堂,很歡快地與盛載飯菜的阿姨打著招呼,隨即毫不猶豫地捧著盤子往蕭智堯的方向走來。

而附近的那些人,都不約而同地給出了近乎是起鬨式的頗大反應。

「久仰大名,我係橫道裕貴,」

近距離之下再看清楚,蕭智堯馬上便認了出來,他正是剛才在外面獨自跑著步的那個人。

「係磐田山葉U-15嘅隊長。」
live
仲有無?在線等
無了 呢話完咗
辛苦晒

咁又要等下一更
其實係 留係一個自己超班嘅位置只會不進則退
隊長風範係唔同啲
應該要下個月先有詳情 因為我都未知講得未
不過好消息就同呢篇小說無關嘅
不過樓主做咗咁多伏筆講呢間J2同啲隊友
似係今次試腳選唔到(純粹9估)
鋪咗咁耐J2嗰幾條友就咁就完咗
同之前個比賽有關?
講咗咁多篇幅關於啲J2新隊友
點知原來成隊波啲人物一次過被個大配角come on james咗
一轉會分分鐘無哂戲份
但係希望佢轉到 留喺J2成長爭好遠
未簽職業合約唔買賣得?
11歲應該冇可能收轉會費
因為有人口販賣問題 fifa唔比
學徒合約唔知點計
始終都簽咗約
應該最多唔放人
壞消息同依個故有關?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞