[足球/穿越]重來一次的足球人生(3)第二章 日職篇

987 回覆
71 Like 2 Dislike
live
主角終於威番下
繼續以司徒俊緯和梁偉豪作為主力的U-13港隊依舊在跑馬地運動場進行著例行操練,缺少了關島時兩名突出的主力,這段短日子下來球員們表現得多少有點不太習慣。

雖然短期內沒有什麼賽事需要準備,不過身為領隊的陳召禧當然也要考慮球隊主力陣容以及成長、培養等問題。

香港是個特別多誘惑的地方,而且也正因為是賽事比較少,球員們能得到的磨練便更少,作為培育者的他們更需要付出多一點的心力去看待這件事。

司徒俊緯跟梁博豪兩人在這段日子裡,的確是看起來急躁了不少,特別是蕭智堯在日本表現不錯的傳聞來到他們耳中時,那時候他們就是一副十幾歲無法冷靜的孩子模樣。

而最近余仁海在韓國的好消息傳回來後,他們又顯得躁動不安了起來,但陳召禧心裡面當然明白,在香港踢足球,想收到來自海外的邀約並沒有那麼簡單。

「主動寄CV出去?」

聽得助教這個建議,陳召禧有點意外地看了他一眼,怔了兩秒後才把視線拉回到場上去。

「嗯,我覺得……關島一個咁好嘅發揮舞台都無令其他球探對佢有興趣,咁落去其實好長一段時間都唔會有咩球隊主動嚟接觸佢兩個,所以我諗就不如……」助教點了點頭。

「但呢啲事應該係球會教練去做,唔輪到我哋去插手,」陳召禧表情嚴肅地答道,但他當然明白助教的意思。「雖然話我同張志庚都算熟,但……」

「我覺得值得一試啫,再咁樣落去佢哋個心態好容易……」

「我明。」

深水埗嘉園的領隊由於跟英理書院教練蔡與榮本就是深交,加上司徒俊緯的名聲在外,而且不時隨一隊跟操的表現他也看在眼內,因此早在關島之戰前便將他招募到青年軍旗下。

而小六時便已得到「大埔之星」稱號的梁博豪自然是早早就加入著名球會宗德大埔青年軍,陳召禧與那領隊甚至裡面的職員也算是相熟,要去說幾句並不是什麼難事。

不過他只是認為,這兩家球會都不會輕易地,主動把這金蛋放出去。
香港足球經歷了過去十幾二十年的低谷,近年才有一些回暖跡象,但香港球壇目前缺乏一名具有叫座力的球星,這依然是個不爭的事實。

這兩名年輕人能否達到這個高度當然仍是未知之數,若有外國球會拋來橄欖枝,那做為中間人順水推舟成就青年球員的夢想也是一番美意,對外的公關也是一次支持香港足球的美好聲譽-但從公司角度而言,主動去尋找潛在買家就是另一回事了。

「唔係,我嘅意思唔係話想你哋主動去Send CV,我唔係呢個意思,我其實係希望你哋可以畀個訊息佢哋兩個知:『與其留喺度咩都唔做,不如你哋試下主動去搵。』」

坐在餐桌另一側的深水埗嘉園領隊張志庚及宗德大埔領隊劉培安都陷入了沉默之中,如陳召禧的猜想那樣,這樣做與球會利益其實是相悖的。

「其實我明白你嘅意思,咁樣做係為香港足球好,呢層我明-但係對球員本身,係咪一定係好事嚟先?」張志庚捏著下巴,表情嚴肅地答道。

「你意思係……」

「香港史上外流嘅球員其實唔少,但真係成功嘅……」張志庚靠到椅背上長長地嘆了口氣。「太過心急,拔苗助長其實掉返轉頭係害咗佢哋。」

「我都係咁諗,」劉培安點頭稱是,其實梁博豪早就是球會最重點培養的球員,他說什麼也不想毀了這個球員。「當然佢可以衝出外國,球會係絕對唔會反對嘅,因為梁博豪本身就係大埔嘅生招牌,我哋球會亦係大埔生招牌,只係呢啲事,我哋認為都係睇定啲比較好。」

陳召禧的食指輕輕敲打著桌面,沉吟了數秒後徐徐拿起咖啡杯喝了一口。

「即係兩位都對佢哋嘅天份同前景……抱有懷疑?」

「咁又……唔係嘅,只係我覺得關乎前途大事,穩陣少少比較好,如果佢真係有料嘅,咁自然會有外國球會嚟搵佢。」張志庚輕輕地搖了搖頭。

「反而係咁急主動要搵外國球會嚟收佢,我覺得咁先係對佢哋天份無自信嘅表現。」劉培安附和道。
「我有一個夢想,係從我加入香港足球界之後,就一直有嘅夢想。」

陳召禧看著桌上那被自己畫得亂七八糟的陣式表,但上面當然沒有余仁海及蕭智堯,這並不是未來十年香港隊的最理想狀態。

「我希望喺我嘅有生之年,可以見到一個香港出身嘅球員,喺外國聯賽度大顯身手,可以喺國際嘅舞台上大聲咁同傳媒講:香港嘅足球員唔係垃圾。」

「余仁海同蕭智堯你哋見到啦,香港並唔係無天份好嘅足球員,只係呢個有限嘅環境局限咗佢哋嘅成長同發揮,如果唔係關島呢個舞台令佢哋俾外國球會睇中,佢哋可能就係咁喺香港一路踢到十八歲二十歲,到時候再去外國拎經驗去磨練嗰陣,起跑線就已經同人哋唔同,又或者係默默無聞咁,喺香港一直踢到三十幾歲掛靴。」

陳召禧雙眼看著陣形圖上,左前鋒及司徒俊緯旁邊那名正中場的位置。

「雖然呢句說話由我嚟講可能唔係咁負責任,但我係真心覺得佢兩個有呢個可能性,先會特登搵兩位出嚟傾呢件事,我自己亦知道從商業考量、從球會角度去諗,咁做係一件好愚蠢嘅事,但我深信,有機會得到充份成長嘅梁博豪同司徒俊緯,絕對會係港隊未來成功嘅基石。」

「呢個決定係風險好大,而且即使成功,對兩位各自嘅球會本身其實亦唔會有咩太大嘅好處,但係……」

「兩位有無曾經喺心面幻想過,有朝一日可以見到港隊一吐烏氣,成為可以喺亞洲賽度抬頭挺胸面對其他對手嘅隊伍?」

那兩人互相看了一眼,再一同朝那張陣形圖看上去,彷彿能從那張不知所云的紙張當中,窺見到一抹艷紅的畫卷,甚至耳邊還隱約能聽到一些聲嘶力竭的吶喊與歌聲。
live
紙鳶型到
係小白招急速轉向
老蕭終於威返次
messi live 左
其實以現代足球嘅陣式要出Cam搭雙前鋒好似得352同埋好少人用嘅4312
現代嘅433通常都係一防中搭兩個cm 或者就要好似迪布尼咁全能 但係主角嘅定位係類似Ozil嘅純10號 如果話要有10號位嘅話通常都係好似曼聯而家咁用4231 但係上面都講過老魚要打雙ST既左前鋒先發揮到最大威力
442 菱形中場
如果好似之前打日本咁打闊嗰個防守真係唔掂 唯一一個中場仲要係本身打開進攻中場嘅司徒俊偉 真係預咗俾人放題 打窄嗰個=4312 不過現代已經好少球會咁打
現代真係少 近代就係米蘭個菱形中場 卡卡攻中 左右施多夫加度素 防中派路
睇嚟要踢fifa meta陣 4-1-2-1-2
你後面個 1 係簡迪就冇問題
但故事入面係司徒俊偉真係有少少窄
之前係咪出現過條友狂迫,個條友好似可以踢到簡迪咁。跟住4-1-2-1-2中間個2都係助攻助守嘅cm,啱晒司徒踢
安子釗?
安子釗跑田徑架 好似有個黑仔係好好體能
好中意keep住有交代其他主角既發展
司徒早d出國吧
嗰個黑仔其實更傾向似朴智星 唔係打中場掃蕩呢type
如果踢3中堅?類似車仔嘅3412
印象中嗰個年代唔少球會都係咁踢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞