[足球/穿越]重來一次的足球人生(3)第二章 日職篇

987 回覆
71 Like 2 Dislike
「我成日都唔知自己應該以咩類型嘅球員作為目標,」他嘆了口氣,答道。「雖然『組織中堅』呢個角色喺外國並唔罕見,但喺日本本土就相對少好多,所以我都諗堅持而家自己呢種踢法會唔會唔係咁好。」
「做乜今日咁早返嚟嘅,唔使加操咩?」

聽得大門被打開,今村一彥經過客廳準備去洗澡時喊了一聲「我返嚟啦」,母親一臉好奇地問道,畢竟他平常都會練習到天色徹底黑掉才回來,很多時候連飯菜都差不多要涼掉。

「嗯……聽日有比賽所以要充足休息,聯賽準備開季。」

「哎呀早講嘛,我買定好少少嘅菜畀你加餸,補足營養聽日踢好啲。」她笑道。

「……唔使啦,」今村看了她一眼,難得地笑了笑。「我沖涼先。」

花灑開動,往臉不斷沖水時的今村一彥閉上眼,盡是剛才蕭智堯跟舞木嘉正一起練習的畫面,他大概有聽到其中的對話。

或許仍存在一些不完美的因素,也可能會被不知道什麼人嫌棄,但那兩人在隊伍中、甚至在以後的足球路上,似乎都已經找到了自己的定位。

“咁我呢?”

訓練時被教練指出過射門力度與對抗能力不足的問題,本來速度跟盤球也不是特別出眾,這一路以來都是憑「理性」去作賽的自己,即使教練放心得沒再給什麼特別的指示與提點,但要是遇到更高水平的對手,無法通過意識及判斷去獲得優勢時……

「今村一彥」的價值到底是什麼?
今村,你乖乖地守好後場,有波就傳俾主角,唔駛諗咁多無謂嘅嘢
咁乖乖地喺前面TAP IN等餵
我們的足球場既拓也,一觸即入球踢法
Lee套對我來講先有足球漫畫之盡。
剩係阿根廷人話足球係用手踢嘅,已經知作者有幾熟足球。
加油樓主 支持追夢
希望停更前可以寫到老蕭有d進展再停
我都諗緊呢個問題
停更嗰陣應該開波無耐
記錯咗打後衛
我罰自己重睇
生之慾嘅類似劇情
臨停更前出多幾更OK?
應該都有啲難 呢幾日好多嘢做
咁今晚有冇
有嘢做 今晚無sorry
忍咗兩個月 終於可以公佈呢個好消息
今次有幸拎到第四屆天行小說賞冠軍,圓到個出書夢了

咁本書遲下上架有得賣嗰陣會同大家報告
關於簽書會就會係7月19號(星期一)20:00至20:30,希望大家多多支持

(因為今日頒獎慶功所以實在唔得閒,所以要請多一日假)
原來係天行,恭喜晒!!!
多謝多謝
恭喜晒人
樓主好勁,恭喜啊!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞