[足球/穿越]重來一次的足球人生(3)第二章 日職篇

987 回覆
71 Like 2 Dislike
今晚應該無了 有嘢做
聽日吧
係咪可以expect歐國盃期間會少D文?
應該就唔會有太大影響
不過嚟緊我諗呢個禮拜內會有個壞消息通知大家
咁撚大鑊?
你要結婚唔得閒寫文呀?
咁又唔係
之前好消息係出書

壞消息係出書要執一執啲文唔得閒出文住?
算啦其實都無乜必要賣關子,我直接講一講啦,雖然個壞消息係同好消息有關

先講結論先:暫定7月開始呢度會停更或者好似之前咁佛系更到8月31號(有機會會提早)。

其實之前個小說比賽係我喺連登po呢篇故出嚟之前就入咗決賽,仲要都幾耐之前下,但因為我個人拖延症好犀利,入圍之後基本上無寫過,又諗唔到點寫,就一路擺咗喺度。

呢兩年我想出書個慾望係好強烈,但唔係為咗錢(大家都知香港地寫字其實搵唔到幾多錢),原因有幾個,咁唔喺度細講啦,簡單嚟講就係嗰陣我係好逼切咁想出書,但比賽篇嘢又諗唔到點寫,就諗:不如寫啲自己擅長嘅嘢啦,因為之前試過寫大路啲刺激啲嘅題材但完全寫唔出。

咁有晚同兩個由細踢波踢到大嘅fd喺屋邨平台度飲酒,講起細個踢波啲嘢(無錯就係余仁海同李向名嘅原型),我就突然有呢個諗法,既然自己有踢開波,又無乜人寫過呢類型嘅,咁不如我試下啦,所以就抱住一個咁樣嘅心態去寫咗十零二十話,然後又唔知做乜就擺咗上嚟。

然後就係好意外地個故比我想像中多人睇,到我真係想寫返比賽篇小說嗰陣有啲分身乏術,其實唔係時間問題,單純係我狀態轉換唔到。咁當時我喺呢度請假嗰陣,其實係有寫到一個樽頸位寫得好辛苦,當時我有諗過不如專心寫足球嗰篇算,因為我嗰邊無乜信心贏。

咁而家雖然唔知講唔講得住,但我個結果係好意外咁贏咗,收到電話嗰陣我未瞓醒仲以為自己聽錯

咁我當然好開心啦,但其實我日職篇開始一路寫過嚟,我都係有啲不在狀態嘅,可能有太多嘢影響咗我情緒,同埋我未係太諗好呢個chapter嘅發展方式。

所以我就諗不如再休一次刊,因為有個熟嘅fd都話睇得出我呢個chapter走晒樣,問我第二章開始寫緊啲乜撚。(可能大家都有同感)

其實我一直都知道讀者想睇啲咩,鍾意點嘅劇情,我有諗過為咗搏人氣去刻意做呢啲嘢,但我撳住咗自己,而而家去到呢一步咁我更加可以堅持寫自己想寫嘅嘢。

因為我出書呢個夢想已經達成咗,呢篇小說其實更加唔應該畀壓力同包袱我,我自己係咁去看待佢。

咁停更個契機除咗係我想再諗清楚點寫之外,仲有一樣係我嚟緊想參加一個更大型嘅台灣文學賞。

呢個獎個冠軍有非常豐厚嘅獎金,因為我嚟緊年尾會去日本留學,錢對我嚟講都一個非常重要嘅考慮因素,仲有一點就係其實我一直都好想寫純文學作品,所以呢個比賽對我嚟講意義都係好重大。

咁講到呢度,希望大家可以體諒我再一次停更,講咗咁多其實我係想表達雖然我唔寫住,但唔代表呢篇小說唔係我內心想寫嘅嘢。

我心入面已經諗好咗個結局同埋大致嘅發展脈絡,雖然應該有排都未完到,中間可能有啲位大家會不能接受。

但我相信睇到最尾大家都會鍾意呢部作品的。
樓主加油
支持你停更,希望你能捉緊自己嘅夢想
支持追夢 盡力去做
G持樓豬,我哋會等你返嚟的
咁今晚會唔會有
有 寫緊 要晏少少
sorry今日真係唔太在狀態 畀多日時間我
聽日下晝出
樓主加油,有能力去追夢嘅話就去啦,唔好畀自己後悔

不過當然希望唔洗停太耐
多謝支持先(包括上面留言嘅)
g持
唔使特登就某部份讀者去加甜呀,整色整水果d

寫返老簫點爭扎點去進步去克服,點去踢好呢場波就好架喇

加油!
唔使太在意
加油
在線等
好好睇 加油
佢一定要搵人同佢拍 同埋好容易封鎖到佢
千祈唔好為咗就讀者而改文路同內容

就係因為你寫嘅嘢係講故台冇乜出現過 先至令我更加期待你嘅故 我哋最想睇嘅嘢就係你想寫嘅野

比賽加油 我地會留到大結局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞