原來Ming仔搵咁多!

825 回覆
40 Like 99 Dislike
間公司諗, 佢跟本唔值25萬一個月!
就係咁
間公司諗, 佢跟本唔值25萬一個月!
就係咁

成班傻鳩.....知唔知人地搵佢整條片收幾錢呀?
7位數架
所以,永遠唔好比人知自己搵幾錢

狗眼看人低,

咁勁佢地自己拍

呢個樓豬隨時光圈 iso 快門都未撚識就係到 屌人低質

講馬要跑得快過隻馬?
廣東話唔係唔睇
熊仔頭d片我會有興趣睇下
但係ming仔呢d內容真係吸引唔到我
睇完覺得浪費時間

小弟唔知咩叫高質 不如下次你去旅行又拍下Vlog呀 我想睇下咩叫高質
講馬唔洗跑得快過隻馬,但係起碼要識下馬既野囉 一味係到屌隻馬好好慢

雖然我真係唔會專登睇人旅行
不過
你要旅行片我搵d旅行片俾你囉
其實我上面都po過,你地係要扮睇唔到
呢個香港人嘅

https://youtu.be/8Cc2t6YHb6s
呢個鬼佬嘅

https://youtu.be/W3IVnM5bfK0

睇完你可唔可以講下,ming仔最高質果幾條南非旅行片,有咩好得過上面兩個Channel ?

ming仔好過你post個兩條啵
可能我英文差啦
你當ming仔個d旅行係market對象係香港人啦
唔係個個香港人英文都咁好架

而且ming仔d旅行片真心覺得剪得好好
亦用左好多大膽既拍攝

style都唔撚同
硬係要比較嘅 ming仔嘅一定更加吸引大眾

冇話係一樣style 呀

只係想講我會睇呢兩個channel,起碼學到野,又拍得靚
回應返上面d人話:"你搵唔搵到高質過ming仔嘅片"

Kpop夠吸引大眾啦,唔代表kpop唔係垃圾
你估ming仔keep到D貨兩年咩,俾我都解除合約啦
拍條vlog都俾人屌講嘅野唔夠專業
人地擺明唔係講專業野
講到明vlog黎架咋
睇專業野咪自己搵其他tutoria囉l

唔係講專業野,但係又成日講器材,咪係因為冇料,求其搵d野講囉,
又唔好笑,又唔係煽情,又唔係認真
所以第一頁d人咪話:哇!憑咩搵咁多?

之後你地班fans就話因為高質
我唔分真心定假膠啦
依家舉d例子岀黎,運鏡,剪接,調色全部好過佢嘅又有,搞笑,互動多過佢嘅又有
資訊更加冇得比,條友根本冇料
咁其實高質係邊呢?定係好似上面咁講,香港人唔係個個識英文,所以焗撐呢條友?
香港YouTube 好搵係因為太多小學雞
之前聽過ming仔係因為同學買左部 canon 80d,佢話ming仔都用,應該幾好

之後去睇下佢d旅行片剪得幾好

不過內容都係流水賬加飲飲食食我完全冇興趣睇人晒命 其他片更加真係無謂,一個fb like counter unbox,咁又一條片做乜撚?個條乜鳩30年後的世界又勁假

仲係咁sell部80d,梗係冇收廣告費啦,Canon d垃圾機不嬲唔洗錢咁送俾d KOL,d小學雞見到又走去買

呢排呀ming仔仲話做左research,自己買左部m6

講真佢又唔係話寸,不過影相拍片嘅技術就真係冇乜佢自己都認,淨係飲飲食食咁其實有乜好睇?

我自己睇開youtube比較鐘意Thomas Heaton
佢主要係爬山露營影風景相,
每條片真係好似跟住佢去探索英國嘅風景咁,d拍攝技巧真係有心機好多。
佢仲會介紹自己用嘅gear,而且係講明邊d自己買,邊d係贊助,淨係呢樣己經對比香港果d真係得啖笑
其他片仲有d講點print相,賣相,點揀location 等等,全部都好高質,睇完好有衝動去影相

https://youtu.be/93Ulna1lVfI

香港youtuber生存到,係因為冇腦嘅消費者太多,送野俾YouTube 落廣告太有效 除左垃圾canon,仲有d化妝品護膚品

扮中立禁踩
本身世界何奇大 你唔係佢TC有咩問題?
真係唔好放到自己好大呀

三句我都唔明
你想反駁乜野
諗清諗楚先打啦
我點扮中立?
香港人真係好底賤
係咁搵外國人踩自己人
香港人真係好底賤
係咁搵外國人踩自己人

係咁崇洋㗎啦
香港真係多水魚
我追開Ming仔片
有睇晒非南非旅 係高質

但好多人講緊嘅係
佢唔值25萬基本薪金一個月
唔代表覺得佢低質

正如球皇美斯 無人覺得佢廢
但如果佢人工係100萬鎊一個月 就不值

因為25萬人工係高過好多各行専材
唔係話YouTube人工唔應該咁高
但點都係高估咗
我當佢係youtube界專材計
十幾萬一個月先叫合理 (香港市場細)

醫生律師做到十幾萬一個月已經叻仔
好多廢律師得幾萬 大律師無job直頭無收人
醫生好多都係十萬樓下

對比翻咁嘅市場人工比較

Ming仔係YouTube界嘅價值
大到等於2/3個係相對界別嘅醫生律師?

咪玩啦 真係唔值 唔係人工都唔會停

利: 認同合約精神係要賠
但純講價值 一定唔值25萬

高質comment
我追開Ming仔片
有睇晒非南非旅 係高質

但好多人講緊嘅係
唔代表覺得佢低質

但點都係高估咗

醫生好多都係十萬樓下

對比翻咁嘅市場人工比較

高質comment

人地2014年都講緊拍條片收過百萬喎
究竟係你地唔理解呢個市場幾食水定點?
我追開Ming仔片
有睇晒非南非旅 係高質

但好多人講緊嘅係
唔代表覺得佢低質

但點都係高估咗

醫生好多都係十萬樓下

對比翻咁嘅市場人工比較

高質comment

叫價 一百萬 一千萬 一億 咁又點?
廣告不嬲貴 但係social media channel只能窄播 不能廣播
起碼人地認為250K 唔值 要炒
我追開Ming仔片
有睇晒非南非旅 係高質

但好多人講緊嘅係
唔代表覺得佢低質

但點都係高估咗

醫生好多都係十萬樓下

對比翻咁嘅市場人工比較

高質comment

廣告不嬲貴 但係social media channel只能窄播 不能廣播

啫係呢行係香港過份overpriced
我追開Ming仔片
有睇晒非南非旅 係高質

但好多人講緊嘅係
唔代表覺得佢低質

但點都係高估咗

醫生好多都係十萬樓下

對比翻咁嘅市場人工比較

高質comment

唔值 炒 係一回事

合約寫明提前炒 家下追討薪金 另一回事
我追開Ming仔片
有睇晒非南非旅 係高質

但好多人講緊嘅係
唔代表覺得佢低質

但點都係高估咗

醫生好多都係十萬樓下

對比翻咁嘅市場人工比較

高質comment

唔值 炒 係一回事

可能無寫死。

無論如果點寫都好,個事實就係250K,係市場上負擔唔起。
係度係咁講佢唔值既人真係好撚好笑,講到人工好似自己出俾佢咁,人地值唔值250k係由你地定既咩?
係由間公司同市場定價,好心就俾少少經濟學常識黎,你唔值咁既價,撚有人出咁多錢俾你咩
我追開Ming仔片
有睇晒非南非旅 係高質

但好多人講緊嘅係
唔代表覺得佢低質

但點都係高估咗

醫生好多都係十萬樓下

對比翻咁嘅市場人工比較

高質comment

唔值 炒 係一回事

可能無寫死。

其實我真係唔太明你地講既市場價值
就算拎專業人士比有得比咩?

Youtuber/網紅/o靚模呢d新世代職業,個市場大到你唔信
當你打緊份工5萬一個月就屌人地25萬一個月係overprice
我追開Ming仔片
有睇晒非南非旅 係高質

但好多人講緊嘅係
唔代表覺得佢低質

但點都係高估咗

醫生好多都係十萬樓下

對比翻咁嘅市場人工比較

高質comment

唔值 炒 係一回事

可能無寫死。

Youtuber/網紅/o靚模呢d新世代職業,個市場大到你唔信
當你打緊份工5萬一個月就屌人地25萬一個月係overprice

如果250K係經濟上可行嘅話,間公司理應唔會炒佢魷魚。

依個可以用overprice去理解,一啲都唔過份。
如果你覺得佢咁嘅垃圾都搵廿五萬
咁你咪連垃圾都不如
人地垃圾都可以一個月廿五萬

唔值 炒 係一回事

可能無寫死。

而家ming仔咁樣煲大佢,自己再出番黎做接生意仲好啦,倒不如話痴堆去司徒垃圾間公司到無運行

當初司徒都話簽熊仔頭架,不過熊仔頭醒水,無理個傻鳩

唔值 炒 係一回事

可能無寫死。

而家ming仔咁樣煲大佢,自己再出番黎做接生意仲好啦,倒不如話痴堆去司徒垃圾間公司到無運行

當初司徒都話簽熊仔頭架,不過熊仔頭醒水,無理個傻鳩

佢地公司食水好深,而家俾偷圖夾帶爆咗原來啲野係判上判上判
除咗ming仔而家簽咗嘅vds,
仲有間guru係中間抽佣

不過睇黎佢地簽ming仔嗰時計錯數,打爛咗如意算盤,而家咪想cut人約
而家ming仔自己都搵唔返25萬一個月,證明市場消化唔到
你話如果ming仔而家搵得仲多過25萬,佢仲會唔會告間公司呀拿?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞