各國逃生門出咗,仍然賣緊眼鏡之你問我答

1001 回覆
218 Like 33 Dislike
想請教咁多位巴打
近視800度左右
依家帶開1.74 非球面+藍光鏡
已經唔記得咩牌子
但因為戴咗差唔多2年就甩coating
所以想轉返用好少少 1.74嘅鏡
Zeiss、Nikon 同Hoya之間應該點樣揀
$5000 budget 夠唔夠架?
之前問過下
唔記得巴打仲有冇印象
你果間鋪有冇即配即有
藍光鏡係咪真係有用
無記錯就450
嗰個係視光師巴打
1.74比較揀coat
試過土炮1.74一年甩coat, 好在有得claim
coating方面zeiss dvp同hoya hvll可以

不過如果有5000budget, 不如考慮吓tokai 1.76

依家港島無晒工場咁滯
無得跑鏡
假如配咗鏡,望中間唔清,要望側少少(可能1點鐘方向),係咪焦點錯咗?

其實係咪每次配眼鏡都要度一次焦點?我配嗰間眼鏡舖話有我資料唔使次次度焦點

同埋假如配完鏡唔清要換,眼鏡舖使唔使硬食個成本?

本身用開二千幾蚊嘅鏡都覺得有啲貴
可能嗰陣仲係學生
依家啱啱出嚟做嘢都想upgrade下
如果巴打講嗰兩隻大概乜嘢價位
post 3有價格睇

依家1.74料都好成熟,光學品質好咗好多
係上面講想襟用就搵好少少嘅牌子嘅1.74

因為1.74鍍膜處理未必間間都做得咁好
學生哥新手想配con,想問下價錢係幾多?有冇邊到平靚正?
同埋兩隻眼近視度數相差幾多,一邊0一邊幾百,戴con可唔可以淨係戴一邊?
新手唔好諗平靚正
正正經經搵part 1 驗眼配
問清楚收費同最少買幾多盒,點都會教埋你戴除嘅

自己上網買,又唔識戴,篤到對眼就大件事
另外戴con,除咗colour con會怪相之外,當然可以淨係戴一邊啦
想知正常價係大概幾多?
大路嘅裝個myacuvue app, 入面好似有埋零售價
當然唔係話hardsell acuvue (個人鍾意cooper vision多d)
一般買兩盒連埋驗眼同教戴除,一般400 - 700不等
求指教
如果係抗疲勞鏡就似係焦點
但更多情況係較位較得唔好

鏡片保養就睇牌子,但即使鏡行唔cover,眼鏡店遇到呢d情況都應該要換比客,呢d係基本服務
以前Blackzmith 有,依家唔sure
問咗,浄驗度數就250,套餐就450
唔該巴打 搵唔到想要果隻款 可能我搵既款太舊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞