各國逃生門出咗,仍然賣緊眼鏡之你問我答

1001 回覆
218 Like 33 Dislike
freeform係做鏡技術、即係支那搞極都搞唔掂嘅精密數控車床

用數控車床做鏡片研磨、就真係可以控制到到每一點嘅球面度數、柱面度數、軸向、稜鏡,呢4個最重要嘅參數
蔡司嘅40000個研磨點就係講呢樣嘢
明白
咁樣 blueguard 果個有無用到呢個技術?
同埋佢防藍光係咪好過 dvb 麻煩哂
blueguard係鏡料
dvb係鍍膜

一副用到RX鏡片嘅眼鏡、生產流程係咁:
揀鏡料 - 研磨 - 浸hardcoat/UV/色 - 上鍍膜 - 車裝 - 完成
明白
咁呢隻鏡仲可以揀咩鍍膜架 ? 係咪都係 DVP 果D?
btw 如果呢隻同tokai lutina 巴打會推介邊隻多d
有架想配全視線係咪去小店配最平?
驗眼同配眼鏡邊間好
諗住用公司醫保配返副
blueguard 指定DAVP(antivirus)
lutina 白d同埋現成片抵玩d
應該係啩其實主要都係睇牌子
土炮同nikon已經係兩個世界
唔知點答你
雙非球面點都好過單非球面嘅
依家嘅精工應該都係用hoya舊coat
請支持黃店

budget有限、度數複雜
本地鏡行幫到你
現貨都做到咁深度數
係, 因為精工早兩年將鏡片部賣咗比hoya
所以精工鏡片依家都係hoya生產
斷估唔會用hvll
想知邊間公司包眼鏡,係咪hsbc?
Coating 點都好,你最好問佢拎鏡袋黎睇產地

我配過owndays配過zoff,兩間都係Seiko

最basic嘅zoff 1.55球面都係Seiko,鏡袋印セイコーオプティカルプロダクツ株式会社,但made in china。

但最basic嘅owndays,1.6非球面,都係Seiko,都係印セイコーオプティカルプロダクツ,但菲律賓製造。

我想講同樣都係seiko,zoff返黎兩個月開始有花紋,襯佢保養6個月內最後嗰個禮拜以度數更改做理由換過個鏡片,之後都係冇半年就花。

反而係Jins 3-4年前我配藍光鏡片,Hoya泰國製,唔知咩coating啦,兩年都冇乜花。可惜Jins而家藍光唔係泰國Hoya了。

Owndays 嘅seiko,我暫時用左兩個月so far ok。
想問下眼鏡PO 有無巴打知
有副係手造 brand 既
黑色方方地框 黑色鏡臂
但係鏡臂近接駁位果度 係銀色既

依個位係粗粗地四四方方純銀色咁樣既
會唔會有巴打知咩款
公司用Bupa 每年有眼科津貼咁
最近踩車想買太陽眼鏡
但要配近視鏡 200近視 150散光
想問出面街鋪做唔做 自帶鏡框 配度數鏡?
同埋係咪所有 弧度鏡片 都做唔到度數
即使唔係一體式鏡片?
The white screen?
精工1.6 一直都係喺菲律賓做,標準係用用scc 膜,大概係Hoya VP嘅級數,依家比人收購咗就唔知了

1.55就應該同Stellify一樣

題外話,有兩公婆客2018年配眼鏡,老公年頭配精工UVF,老婆年尾配東海Lutina
今年年頭老公要換眼鏡,因為開始甩coat,而老婆副東海,除咗少少花就無咩問題
結果老公都換埋東海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞