各國逃生門出咗,仍然賣緊眼鏡之你問我答

1001 回覆
218 Like 33 Dislike
麻煩晒豬巴
通常都會幫你較
不過眼鏡店行規: 較爛唔賠
接受到就得
同埋連鎖店嘅會比較肯幫手較
前面見巴打有提過熱敷
有咩邊啲product介紹
https://www.facebook.com/1750080655263169/posts/2285212271750002/?d=n
點可以唔提阿布泰

如果想方便,普通蒸氣眼膜都得,用完即棄
想diy嘅,自己整紅豆眼罩都唔難
再唔係熱毛巾一樣可以

頭先做咗少少功課:
熱敷主要針對眼乾澀同油脂粒,同埋黑眼圈
如果紅筋多同埋眼袋勁就可能冷敷比較有效
睇近嘢太多嘅眼累最好就用202020去紓緩
做20分鐘近嘢,睇20呎以外嘅嘢20秒
蔡司係咪呢排先開始送眼鏡布?
年頭唔同時間配咗兩副眼鏡用蔡司都冇送 但最近配咗副又有
唔係
塊布有咗好多年啦
200近
100散
早輪去新黑配咗副, 揀蔡司1.6 AS DVP, 其實哩隻係咪本身無抗UV?

我諗緊好冇將舊嗰副拎去配全視線/太陽眼鏡/防藍光, 因為本身冇太陽眼鏡, 有時返工/夜晚睇電腦又覺得對眼攰

不過上網睇咗D文都好似話防藍光冇用 定係買人工淚液/眼膜

睇嚟蔡司賣咁多巴士廣告都係無乜用

蔡司、依視路都係雙面防UV做標準
東海P-uv都係雙面防uv

hoya就要加錢做uv control

係唔係覺得望mon刺眼嘅話、抗藍光唔係必須
滴藥水不如食藍莓
sor, 真係冇留意巴士廣告, 因為我就係記得hoya好似要加錢先問蔡司

我係最近打多咗機, 開始覺得眼乾乾地同攰, 瞓醒都攰
用眼過度
試吓臨瞓用熱毛巾敷眼
瞓醒開窗望遠嘢

食吓藍莓(唔係食supplement, 食真係生果嗰d)
杞子其實都好好、不過有人話熱氣唔好食、所以呢個睇自己體質

鏡片都係治標only
好的
巴打點睇全視線鏡片
唔夠太陽眼鏡咁深色、不過就幾方便
通常配眼鏡
個鏡框係一個全新既框 定係 就咁用返display個個框?
戴trueye都有啲乾
有咩好介紹?
睇咩牌子, cheap 野多數有新 (unser $2k)

貴多數 display ( over $4k)
唔好話爛, 花都關人撚事
除非係公廁牌子或款、好易訂、成日要補返貨
否則講明係揀咗嗰副

尤其是玳瑁色嗰d副副都有少唔同、或者手造架呢類訂好鬼耐嘅
trueye乾就不意外

新一代矽水凝膠con例如myday/oasys/ total 1 會較好
無了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞