各國逃生門出咗,仍然賣緊眼鏡之你問我答

1001 回覆
218 Like 33 Dislike
zeiss blueguard其實香港出咗未?
一直google都係得外國介紹搵唔到有中文分享
4月12日正式launch
零售價係訂製片DVP coat+500
Blueguard預設Antivirus Coating
Index就1.5/1.6/1.67
部份鏡未必可以做
最高得1.67即係我又無乜機會可以配
以我度數都係用開1.74
實物係唔係真係同你之前見過原型分別不大都係肉眼就察覺到遍黃?
有客做咗一對
收到就可以做比較了
唔想咁毒戴窄粗框 但5、6百度圓幼框又突晒塊鏡片出黎好核突 可以點
等你分享比較下唔同品牌既物料吸藍光
但得1.67又有可能偏黃 可能最後都係揀番東海有1.76同時較低色差
Blue guard我都有睇,但係見隔離post話擋得40%同都係會黃
而家啲鋪頭有demo睇未?
睇吓要擋邊段藍光嘅啫
黃色鏡片都濾唔晒100%嘅藍色可見光啦
鏡腎嚿膠入面有水應該點整乾佢?用風筒會唔會搞到吹咗塵入去 定其實如果個鏡臂係鈦就唔使理佢
用風筒怕會整溶嚿膠...
透明臂成日會遇到呢個問題
主要都係靠風乾或擺喺抽濕機隔離
幫推
等報告,我都想試吓
如果啲人一直冇理到佢會唔會斷
唔會斷、因為鈦唔會銹蝕、但可能會發霉
Blue guard 同 DVBP 分別大唔大?
佢呢隻係擋到去455係咪會好啲?
Uv420淨係擋到去420,啲人話防唔到電話電腦嗰啲

其實uv420鏡對比白片、都有10-15%保護
咁當然有濾光更強(即係更偏色)嘅鍍膜抗藍光選擇啦
dvbp反光更多、鏡片更黃
係咪Uv420 係420以下接近擋曬,鍍膜嗰啲係430同455擋一部分
呢隻blue guard就400到455擋到40%?

實物就收到了、老實講,睇到嘅係:

1. Lutina同BCT/pure blue UV 比較白

2. dvb反光多過blueguard
最後配咗dvp photofusion grey,問有冇得揀色就話要訂做貴幾百先有
第二日先見到energize me貴200就訂做可以揀色又加埋防藍光
個sales完全冇提過呢隻
正常、因為又要度焦點、搞多咁多嘢先貴少少/甚至同價,但成本貴一截
你唔係有視疲勞嘅話出面都係叫你做sv算
我本身睇energize me話出比平時戴con嘅人就冇再睇,琴晚睇返個價錢牌見佢仲平過rx dvp成幾百,而家揼春
Energize me係咪即係漸進鏡?鏡底減咗度數睇嘢會唔會有分別?我廿頭又好似冇咁嘅需要
一開始係想用一個平少少嘅價錢吸con客嘅second pair、呢個marketing明顯唔work
針對con客除con後眼倦、佢就做少少紓緩區同一個較柔和嘅視覺效果比客

有客會覺得用鏡底睇嘢會矇矇地咁囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞