各國逃生門出咗,仍然賣緊眼鏡之你問我答

1001 回覆
218 Like 33 Dislike
薄片鈦架選擇太多,要非常耐用一定係貴價大牌子比較穩陣
平價就韓國DOC/mono design 可以考慮

鏡片就Hoya啦
hoya出名最硬
不過我自己個對粗用2年已經花哂
想請教樓主
Finished Single Vision AS
RX Single Vision SPH
RX Single Vision
呢三個系列有咩分別

另外想問埋 photofusion 同全視線邊個抵玩d?
宜家果副好似都係hoya, 不過果陣咩都唔識, 人地幫我配
全視線係咪好少有埋防藍光?
如果筆直2k內想全視線+防藍光架連鏡有無推薦?
土炮UV plus photochromic + 架應該不難
FSV 現成鏡片

RX 訂製鏡片
蔡司用底非做訂製鏡
RX SPH - 面球底非
RX AS - 面非底非
所以RX AS 已經類似其他廠嘅DAS
日本, 德國有咩大牌子?
宜家呢副要搵搵個眼鏡盒先知咩牌子
歐美都ok
我覺得Japonism, 999.9, 舒適度手功都好
金子職人系列都好,係舒適度冇前兩者咁好
鈦臂氧化係咪啫係變淺色?
玻璃鏡片重同易爛就大家都知
蔡司玻璃會為鏡片留厚、雖然更重、但變相無咁易打爛
做老花唔使1.7, 做1.6玻璃就夠

玻璃唔會有防藍光同防uv,所以自己嗰副蔡司玻璃都係用嚟做家居眼鏡、喺屋企玩電話用

雖然永遠唔會建議(因為爆鏡片後果嚴重)、不過如果真係要配玻璃鏡嘅話、鏡架有咁細得咁細、有咁圓得咁圓、咁塊鏡片唔會忽厚忽薄嘅過、又無咁易爛了)、仲有一定要全圈架、唔好揀半框、除非你想老人家盲眼

膠片防花度同玻璃無得比、無計
另外同樣體積下、因為越高折射率玻璃密度較高、所以係會越重
真係鈦唔會氧化
變淺色應該係電鍍層薄咗
想問steady 同999.9邊個牌子好d
好唔同喎

steady - 工業簡約風
999.9 - 紳士返工feel
咁有無話邊隻做眼鏡手勢好d 值得買d

個款鍾意就入手啦
因為好似都唔平 萬一買錯左就心痛
同埋聽啲人都係買金子 好少買其他牌子
點解唔自己去睇下
上網睇好難知岩唔岩
試過兩款就算個款差唔多
有啲位差0.5cm已經差好遠
其實係想睇下內行嘅有冇知邊隻牌子嘅架耐用啲無咁易就打柴損耗
然後先去睇款
差0.5cm真係差好遠
50同55
例如個鏡片外邊形狀弧度等等
明明個框差唔多,差少少都可以差好遠
利申成日中伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞