各國逃生門出咗,仍然賣緊眼鏡之你問我答

1001 回覆
218 Like 33 Dislike
我當八折都3300,差幾百我會直接買東海攻頂
或者千零蚊Hoya 防藍167,淨番買框
德國高階眼鏡鏡片-Optovision
https://lih.kg/2369712

防藍頂係東海
普通唔防頂係蔡司
變色頂係gen8
Hoya大廠算平

用緊東海, hoya, stellify
東海防藍係好d, 對電腦成日放工好少眼瞓,但貴n倍
去旺角果間不如去豬巴pin嗰兩間,距離又唔係好遠

旺角嗰間.. 只能講有更好嘅選擇

佢成日比人狙擊
但真心佢果度配鏡個價ok ga
不過我係去第度驗眼同買genic d 框
冇買其他牌子
唔知咩叫反光唔反光wo
你指其他人睇自己有冇反光
定自己睇野見唔見到反光?

我就咁燈光照, 東海反綠光,反光個圈細d
Hoya反紫光,個圈散d
黃就hoya 黃d, 東海都有好少好少好少既黃
有啲野有原因嘅
成日借啲倚 R生意又叫人pm佢,問多兩句又唔識答人
我就咁用iPhone 對住兩副影唔覺有
Not that sure
呢個你問專家
冇用過蔡司
東海>hoya > stellify
但好貴⋯
本身眼好易乾,戴開one day acuvue true eye一兩個鐘就眼乾頭痛 想問有咩透明con係推薦唔該你
我之前特價配,個價唔準
最近問過兩間黃店,普通167 pgc 3100 msc 4200
兩間都係呢個價
幾厚唔識答你,鏡係框入面
折完架啦
我果個係超特價果陣配
Post有價目表
其實鏡片嘅牌子係咪差距好遠利申戴緊hoya
我近視大概700度,21歲,要成日睇電腦做功課。近呢兩年隻眼成日好紅 (一星期2-3次),最近去poly檢查完話眼角膜薄同損左,同埋隻眼成日極度乾,轉介左去公立醫院睇眼科。

依家戴緊啲$499嘅1.67眼鏡,想問下如果想護眼,有無有幫助同適合嘅鏡片推薦,想對隻眼好啲,預budget預大概3.5-5k。

對鏡框無要求,係金屬同夠耐用就得。唔該曬各位。

如果返工要長時間對mon都遠
如果鏡片唔想使太多錢嘅話、依家好多本地工場都有uv420鏡片做、例如uvplus/4kbr、價錢同普通鏡片差唔太多

講吓個人感覺、自己用電話都好多、手上用緊zeiss energize me/ essilor blue uv capture/ tokai lutina, 當然都仲有副玻璃白鏡喺屋企用(呢副減咗度數用嚟用電腦)。感覺上防藍光同抗疫勞鏡片係會有一定幫助、另外保持室內光線充足同202020護眼法則、定時比眼休息同樣重要

用電腦會易眼乾嘅另一個原因、係睇mon嘅時候眨眼次數會得返平時嘅十分一。如果真係要長時間睇電腦、可能要考慮用一d無藥性嘅潤眼液例如systane滋潤吓對眼、不過呢d係治標only....減少睇mon同多睇遠嘢先係治本
我主要係睇電腦(上堂/功課)多,手機唔算睇好多,如果想睇電腦無咁攰同無咁傷眼,同時唔影響日常睇遠野,有無咩推薦?

鏡片可以做高級啲,但希望物有作值嘅,真係可以令隻眼唔好咁殘,有無咩推薦? (預算4k上下,架連鏡,但當然平啲會好啲)
睇吓你單純度數準就ok定有其他額外嘢
hoya都係靚嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞