各國逃生門出咗,仍然賣緊眼鏡之你問我答

1001 回覆
218 Like 33 Dislike
RX單光用freeform車底面,同埋會做最佳曲率
Superb就會加埋非環面影像修正
我而家嗰副係photo fusion dvp ,因為
遲啲多咗個框,配EnergizeMe 嗰類兩副輪流戴係咪會唔慣?一樣配返單光會好啲?
會覺得舊嗰副睇電話會易累d
PGC 防花跣水 (大約係Hoya VP/SFT)
PGC-P 即係PGC+ P-UV 雙面防紫外線
MSC 比PGC防花同埋有防塵 (大約係Hoya HVLL)
USC 比MSC防花及更耐用(加強抗甩coat)
咁都ok,我係驚會唔舒服/睇唔慣
考慮緊試東海定配返zeiss
而家係咪冇咗Lutina Photochromic ?
上次我配嗰陣份menu冇,話要全視線加防藍光coating
Pgc 襟過LT同HMC+少少
平時抹眼鏡, 如果想無咁易花, 有無推薦用咩眼鏡布? 同埋經常蔡司抹鏡紙. 用梘液洗會唔會令鏡片容易甩coat?
現成非球面鏡片每間都用玻璃模、唔會有太大分別
比較鍍膜功能、HVLL就會比DVB/PGC襟刮

如果講隔高能量藍紫光
lutina當然完勝blue guard/hvll blue啦

光學水平其實係睇吓究竟鏡廠想喺邊一方面做改良
即使係多點修正、蔡司/hoya同nikon個取向同做法都好唔同
唔好大大力捽嘅話就ok
係呀
不過勁黃
蔡司送嗰塊布質素得唔得?
一樣咁黃
唔錯的
中金夾層款抹嗰陣應該揸住中間定揸住抹緊嗰塊鏡嘅框?
揸住鏡圈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞