各國逃生門出咗,仍然賣緊眼鏡之你問我答

1001 回覆
218 Like 33 Dislike
Apollo睇系列
4KBR - 超低反光膜,物料抗藍光,大廠暫時得Essilor同nikon有同類產品,但價錢就比apollo高

普通EMI coat(不反光膜)/ETC Coat(易潔膜),就算吧啦Hoya coat一定襟過Apollo好多,apollo易潔膜頂盡係Hoya VP舊coat嘅水平

Apollo另一個優勢係雙非球面,深散光唔使訂造(亦都無得訂造),1.74雙非可以去到-400散光,budget緊嘅客值得考慮
我見佢fb好似寫韓國造,不過係自家牌子
有保養就無問題啦
巴打知唔知點解新眼鏡 明明配足d多100度
單眼睇sharp (用野遮住其中一邊)
但雙眼一齊睇既時候 新眼鏡會無舊眼鏡咁清
Balancing做得唔好?
新眼鏡兩邊眼有無邊清邊矇嘅感覺?
多謝巴打回答

唔太明白balancing 意思
我本身左右眼都近視同散光爭好遠
依家2邊差距大過舊眼鏡
你最緊要睇吓會唔會邊清邊矇

因為如果度數再鴛鴦咗,有機會有呢個情況
多謝巴打
邊清邊矇係左右眼各自測試
帶咁幾十年眼鏡第一次咁奇怪
係呀
睇住同一件嘢,遮左眼,觀察吓景物嘅改變
然後改遮右眼,睇吓兩隻眼睇嘢有無分別

Jj應該唔太重視呢個市場
有兩星期oasys夠晒
感謝你巴打
因為air optic個人感覺收水收得勁過其他牌子
如果要香港配,可以試吓biofinity
有關鏡框問題
本身睇中副太陽眼鏡框幾好睇
請問可唔可以配做純近視鏡平日用?
我意思係唔要遮太陽功能

sorry for 1999
如果唔係一塊過

多數情況都做到
係手工可能貴
謝巴打解答
仲有想請教雙樑眼鏡係咪好冷門?搵咗好多間都好少款搵,唔好講話試
佢啱咩面型人帶?
你果邊有冇呢啲款?
可唔可以映嚟睇吓

因為呢樣嘢日本就hit, 香港比較少人carry到

同埋揀細少少會好d
有冇巴打見邊度有恒眸作T254 ?

巴打,十年前,我弧度不夠帶 colour con
當年去 眼鏡88驗眼中心 學帶普通 one day acuvue 學極都唔識帶/除返出黎
視光師話我除左弧度不夠,仲話我有少少淚水分泌不夠,
人大左會唔會弧度變得足夠 & 淚水分泌變得足夠 ?
學帶10幾分鐘 仲會乾乾地、甩甩、刮刮、反反地,
有無其他 隱形眼鏡牌子 可以推薦比我?
人老左仲想試下當年做唔到既野 我學識後,想黎巴打度配
Push
T254我都好耐無見過, 可能要日本巴打先搵到了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞