各國逃生門出咗,仍然賣緊眼鏡之你問我答

1001 回覆
218 Like 33 Dislike
Tokai 1.6 Lutina as pgc

代理SRP係2500
正常都有7折

功能齊全,鍍膜又耐用,係好嘅鏡片
我呢塊只係加$980 好驚係假
想搵啲咁嘅款,邊到會有多啲選擇
佢比埋個袋你,唔會假啦
你問眼鏡Po嘅巴打比較有用

(眼鏡撚交流討論) 貼你副眼鏡11
https://lih.kg/2384488
咁我$1900買到框連鏡係咪好抵
咩框?
Photofusion 我建議用extra grey
擋藍光更勁
想問就算完全未變色係咪都會有啲色差?
上巴打鋪有冇demo可以望下
係呀、任何變色鏡都有偏色問題

不過energize me本身用dvb、都已經偏咗色
Energize me
Digital lens
其實主要分別係咪個緩衝區既大細?
唔止

我成日同客講多焦點鏡有footprint, 即係生產商希望佢地嘅多焦點鏡集中比d咩個客,一般就叫鏡片設計

由最傳統嘅hard(蔡司gradal Top)/soft (依視路comfort)開始,到今時今日每個牌子、每個系列、甚至每個度數組合都會考慮嘅情況底下,已經唔可以單純就咁分hard/soft,不過依然可以套用hard design(清晰區多,浪區干擾大)同soft design(清晰區少,浪區干擾細)嘅基本定義做比較。

簡單講,即使上下光同一度數,digital lens 沿用返zeiss嘅上光零散光嘅設計,做法偏向hard,而energize me 就希望比一個柔和小小嘅視感比相對疲倦嘅眼睛,所以偏向soft嗰邊
唔該晒巴打

另外想問下dvb dvc dvp
主要分別係咩?
睇左官網知dvb係有防藍光coating
同埋dvp係比較上耐用啲
DVC = 閹割版DVP
DVB = 藍光版DVP
唔該晒巴打!
想問下 zeiss 防藍光最好果隻係咪 duravision blueprotect ?
見佢又有 digital lenses office lenses 好多款
平時對開電腦應該配邊隻 想幫副dita 換鏡片
本身有用緊zeiss dvb
個款好特別? 唔係嘅話應該週圍都有
普通款鼻托嚟,不過喺日本買嘅
問過好多唔係果間鋪買都無呢d service🤧
digital lens 係抗疲勞鏡片
office lens係專睇中近距離嘅鏡片

兩隻都可以加或唔加抗藍光膜

如果只想抗藍光又用緊DVB
可以諗吓Blueguard DAVP
同DVB一樣咁黃
但無咁反光
吓? 換對鼻托咋喎
係咪新出架?
之前爬文見巴打你講係咪有隻叫 freeform 又再好啲?
因為諗住今次再配再直接配最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞