各國逃生門出咗,仍然賣緊眼鏡之你問我答

1001 回覆
218 Like 33 Dislike
由最初得東海有果種低色差防藍光到其它廠都開始跟住出
zeiss都仲係用dvb直到知道今年有新野諗住好開心
點知出黎都係黃底都咪話唔失望
明白晒

唔好意思啊巴打 仲想問問題
我都睇過東海lutina+msc個建議售價
想問下想要同功能 zeiss/hoya既話係應該揀邊隻

睇中個框都幾粗下
1.60/1.67既鏡片望出黎會唔會太大分別

唔該晒巴打
出面好似配親眼鏡都唔會落藥水
全視線既都想要埋
佢未有寫crizal sapphire 360
essilor既鏡片
恭喜
有好到
不過開始有家長幫講明幫自己同小朋友配定眼鏡同買定藥水、同埋有d定期覆診嘅小朋友聯絡唔到/no show...至於點解....689最清楚啦
根本就係硬頸
明明zeiss光學膠片嘅胚料都係三井提供、而三井係其中一間最早研發到UV420料嘅廠

題外話、就算支製韓製嘅凱米、佢地用嘅胚料都係三井授權生產...咁當然grading會有唔同啦
zeiss blueguard + Duravision Antivirus Platinum

vs

essilor Blue UV Capture + Sapphire

頭盔: 室內燈光同攝影器材都可能造成視覺上嘅差異
小朋友需要落藥水去confirm度數嘅情況會較多

大人落藥水主要係想睇多d眼底嘅情況、不過fundus cam(眼底相機)大部份眼鏡鋪都唔會有
個框唔大加上對眼嘅瞳距唔窄嘅話、分別無大家想像中大

變色嘅話都zeiss photofusion / Hoya sensity 2

photofusion嘅話個人覺得extra grey較好
多謝
因為屋企做嗰邊生意都時好時壞,未穩定
恭喜豬巴,鄧你開心阿
上次我問個sales拎個板睇又唔係好覺黃
但係要訂造先加得blueguard唔抵買
無比較無傷害
同BCT/lutina比就爭少少
講開仲想問埋 uv420既物料出黎係唔係普遍好反光?未搵其它廠黎比較
我睇人評/拍片出黎效果東海都幾明顯反綠光
佢屬於標準不反光
擺落sapphire/DVP/MV997/4KBR 嗰類超低反光去比當然會輸蝕少少
自己本身對眼鏡無咩研究。
但屋企人眼鏡爛咗要買,想問下通常全視線鏡片既眼鏡,鏡連框大約幾錢到?
因為佢去咗D普通既眼鏡鋪睇過下,話要4千幾蚊。
4千幾嘅話
一係佢度數好深
一係就隻架貴
一係佢除咗變色之外仲有其他要求

想問一下呢塊鏡片零售價係幾多錢同埋質素係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞