各國逃生門出咗,仍然賣緊眼鏡之你問我答

1001 回覆
218 Like 33 Dislike
Hoya 有卡寫明左右眼幾多度的

Hoya 副廠stellify 就冇
呢種我都配過,連框一齊配同樣 spec $700左右
唔該晒絲打
1,2都係yes

DVB會反射藍光
抗疲勞要跟焦點做,所以無得現成
一定會跟
唔該晒樓主
希望佢會跟俾我啦
如果佢唔俾張卡係咪代表佢啲鏡片唔係hoya

咁應該第二間條友冇比我
樓主對Pentax 鏡片有咩評價
我問過咁多間眼鏡鋪,個個都淨係講到佢係Hoya 副廠,然後就冇其他評價....
我自己無賣
不過貌似真係貼牌嘢、因為pentax當年將自己嘅漸進專利都賣埋比精工....即係p1-em
睇近野越睇越掹唔大眼 以為係眼瞓 但係一除眼鏡就精神翻對眼撐翻大 其實係咪配深咗度數?
都可以係你有老花
唔想廿幾歲就老花
咁我地會先懷疑度數過深同埋視疲勞
Rudy project 掂唔掂?我800度近視,掂就搵你幫我搞搞
Rydon/impulse可以研究吓
副眼鏡呢排其中一邊鏡臂開閂嗰陣feel好唔順暢 係咪有啲咩事 拎去鋪頭留返實啲螺絲都係咁
要用超聲波整乾淨個鉸位先再收螺絲
尤其係井戶/恆眸嗰類spm

有人會幫鉸位上油,唔太建議
冇用超聲波就收咗螺絲而家疫情係咪啲鋪頭唔肯幫客用超聲波?諗緊自己買一部 但全屋得自己戴 一個月用得兩三次好似唔太化算
請巴打俾啲意見
25x幾度散光,近視大概就100度
每日都有6-8個鐘 對住電腦或者手機

ZEISS雙非球 定 Digital Lenses 好
我未試過用防疲勞鏡片
Digital鏡片 下面個度數通常相差幾多度
另外如果 鏡片size比較細
digital 鏡片會唔會長期用咗下面嗰part睇嘢
抗疲勞鏡片主要係比睇近嘢好多嘅人
一般如果無視疲勞症狀、純粹想睇近有少少輔助、40add 嘅種類就夠

fit呢類鏡片都係優先照顧上光望遠區
所以理論上做落扁架係會cut咗輔助區域
漏咗講、zeiss非環面同雙非又係唔同概念
係、因有播疫風險
唔一定要買到smartclean咁貴
aeon都有部唔知299定399嘅、夠用了
深近視,成日都無除眼鏡訓着咗,壓到鼻托歪哂,有無咩框好?
最後買咗smartclean 震完都係好唔順暢 聽日鋪頭叫佢幫我扭返鬆啲先

你哋鋪頭用嗰啲係咪要過千?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞