各國逃生門出咗,仍然賣緊眼鏡之你問我答

1001 回覆
218 Like 33 Dislike
東海Lutina同蔡司blueguard/DVB睇野嘅清晰度/銳利度差得遠唔遠,同埋有無話戴邊款隻眼無咁易攰
唔記得覆
東海藍光膜有三種
對應嘅鑊膜級別係

PGC - BCC
MSC - TBC
USC - TBC-USC
係喎謝指正
唔同材料既眼鏡框有咩分別
散光-4.25係咪配唔到con
唔想帶眼鏡
重量 耐用度 外觀
睇埋近視有幾深
輕輕力推一推
藍光鏡會加深近視
唔撚係啩
度數準確唔會有大差別
醬油:

【護眼變傷眼】抗藍光鏡片濾光過度,反增眼睛疲勞兼加深近視http://www.etnet.com.hk/www/tc/lifestyle/health/healthyd/66074
content farm做source
抗藍光鍍膜都係阻隔大約20%嘅可見藍光之嘛

不如睇吓d真係creditable嘅來源啦好嘛

Susan Primo, OD, an optometrist and professor of ophthalmology at Emory University, agrees that the research so far shows digital overuse, not blue light, causes eye problems. But some patients who wear blue light glasses do report less eyestrain, she says.

“If you want to wear them and find some benefits, that’s fine,” she says.

Pandemic Screen Time: Will Blue Light Glasses Help? https://www.webmd.com/lung/news/20210115/do-blue-light-glasses-work
有冇其他巴絲可以俾啲意見小弟
1.67差唔多
折射率同兩樣嘢有關:
如果度數好深,低折射率物料嘅鏡片工場未必會有得做
對鏡片厚度同美觀有要求,折射率嘅提升都可以係一個方法

Hoya同蔡司都係以阻隔可見數碼藍光為主,鏡片會比UV420物料(例如essilor blue uv capture同Tokai Lutina )黃

至於抵唔抵玩我就無意見,每個人想要嘅都唔同
眼鏡店可以用機睇吓個度數
一般唔會收費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞