各國逃生門出咗,仍然賣緊眼鏡之你問我答

1001 回覆
218 Like 33 Dislike
點睇M+iN呢個牌子?
德國鋼真係好硬同整體有少少重,手工同料都唔錯,係比較難調較
唔該巴打

另外想問 配全視線鏡片既話
大概要幾多$ (有咩推介?)

巴打想請問下帶Con個度數其實係咪唔好配咁足?
唔係咁樣
近視con需要嘅度數低過近視眼鏡,係因為貼眼同唔貼眼嘅分別
我都有關於呢個topic嘅少少心得,可以睇吓

https://link.medium.com/NcEWqbcZoeb
巴打仲喺康怡?
樓主之前幫我較過兩副眼鏡, 勁有心機, 較完勁舒服

全視線係essilor牌子, 配埋sapphire係一個唔錯嘅選擇。
不過東海全視線都唔錯,價錢Post #3有,兩個牌子坊間都頗多折

如果唔一定要「全視線」,只想要變色鏡片,Hoya嘅Sensity 2 / Zeiss 嘅Photofusion Extra grey都係唔錯嘅選擇

東海coating分類 -
1 PGC - 防油防污
2 MSC - 比PGC防花同埋防塵防靜電更強
3 USC - 比MSC更防花(東海最防花coat)

Lutina Stock片係PGC + P-UV(雙面防紫外線)

揀呢類拋臂得嚟鏡圈唔會太長嘅眼鏡,可以平衡鏡片厚度同減低對頭嘅壓迫

度數深,想薄少少又唔想太貴, 我通常都會建議東海1.7全視線
嚟緊又要搵你配鏡 比隻貓玩到花曬
Tg搵你
我都準備咗幾副眼鏡去搵豬巴配鏡片

做嘢長期要對MOON想配副防藍光,巴打有冇建議/推薦/覺得有冇用? 粗用盡平就得
打算平日做文件嘢/睇手機用防藍光,對design稿就換返普通鏡咁樣(驚有色差)
睇吓救唔救到
對文件用鍍膜防藍光就得
例如stellify已經好唔錯

暫時對色都係建議唔好用任何抗藍光鏡片,因為可能普通人覺得無色底,喺專業用途下可能都唔合格
戴口罩好多霧氣 有咩product岩用
用過幾隻噴霧,gel同埋濕紙巾都冇乜效
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞