各國逃生門出咗,仍然賣緊眼鏡之你問我答

1001 回覆
218 Like 33 Dislike
如果唔怕鏡片微微偏黃嘅話、zeiss energize me同hoya remark dynamic嘅1.67係好選擇
唔介意厚d嘅話、現成essilor eyezen都好好
不過巴打你眼乾最好揀副鏡架唔好太細嘅、眼鏡擋吓風沙都可以保護返脆弱嘅眼角膜

視光師有無叫你用gel或用熱敷眼貼?
無特別講,淨係轉介左俾明愛醫院眼科做進一步檢查,今年7月先睇眼科醫生。

ziess同hoya應該點選擇?兩隻有咩特別?
呢三隻都係有埋紓緩視疲勞嘅數碼產品鏡片
頭先追左啲po,想問呢啲對睇電腦有無幫助,定係只岩睇手機?(因為淨係下方有add)

同埋呢類數碼鏡片會唔會影響睇遠野 / 睇遠野會蒙?

另外想問,岩岩見到話抗藍光好勁嗰款東海又係點,同ziess或者hoya有咩分別
呢類鏡片針對會睇電腦同電話嘅人
因為下方add對睇notebook一樣有幫助
另外因為平時睇電話同字有紓緩
變咗可以有多d 力用嚟睇電腦

另外抗疲勞通常會落埋抗藍光、減低數碼眩光、亦可以一定程度紓緩眼倦

tokai lutina呢排係我主力戴、因為真係無乜黃、但又感覺睇mon無咁刺眼

另外眼乾可以試吓食療、最多無效、唔會有害
食吓杞子、好多絲打會焗水飲、最緊要食埋d杞子
唔需要買supplement

仲有藍莓、又係就咁食就得
抗藍光嗰方面,邊隻牌子戴落會最紓緩到眼攰,可唔可以幫呢啲牌子排下次序?
如果因為感覺個mon刺眼嘅話
DVB(energize me)/HVLL blue(remark)一定擋可見藍光多過tokai lutina(rest r)

至於紓緩度數、一般用第一級已經夠晒、除非成日覺得睇近唔太清啦、呢方面三隻都差唔多

題外話,成日有人問我有無高階抗疲勞鏡、雖然我覺得我講呢幾隻算係平靚正、不過佢地之上都仲有兩隻:

Nikon Relaxsee (有nikon 8軸運算)
Zeiss Smartlife Digital (有針對瞳孔大小作運算修正)
唔好意思,又想問下,DVB同blueguard有咩分別?邊款可以令電腦無咁刺眼?

同埋點解有啲post話tokai係防藍光最勁,但反而你覺得DVB/HVLL對睇電腦好啲嘅?
樓上巴可以試吓放一副專喺公司用
平時出街用東海
so far感覺良好
你指放一副dvb/hvll用作上堂?
上堂可能又唔得,我副Hoya係睇近嘢用(公司電腦咁上下距離),其他時間就東海/zeiss energizeme

技術分析等豬巴答,我都係喺佢度配
咁睇你覺得電腦戴hoya定tokai會舒服啲?
我試比較過,短時間分別唔大(半日),下午開始東海差小小

不過巴打仲返學我諗用我wfh時比較好d,東海 vs zeiss energizeme,分別唔大
btw 熱敷隻眼好好,多啲試吓
八掛下,你用zeiss energizeme會唔會話睇遠野蒙,或者有咩唔適應?
都冇呢啲問題,不過有dd黃

仲有鏡架方面,可以睇吓Masunaga, Japonism,手工都好好
lutina呢一類uv420鏡片對阻隔高能量藍紫光係最強、戶外環境嘅保護同全視線或太陽眼鏡嘅水準之餘、又可阻擋部份數碼藍光

但如果係因為數碼藍光引致視疲勞同不適、我就會建議針對數碼藍光嘅產品
其實東海都有針對數碼藍光嘅鍍膜TBC
energize me/remark 呢類入門抗疲勞鏡片全部都係底非球面, 同漸進一樣做逐點修正, 控制干擾區

energize me有亞洲數據揀、所以要量埋傾斜角同後頂距去判斷、雖然香港人9成9都係asiana
想問下zeiss drive safe 係唔係好難搵? 問左幾間都話無做
同dvp效果係唔係差唔多?
係咩, 可能指定account至有啩
drive safe coat似dvb多d
iscription
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞