[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(3)

1001 回覆
389 Like 6 Dislike
https://lihkg.com/thread/239652/page/3

最近個post沉沉地,
幫下手

而且頭先更新左
幾時到19世紀大破法蘭西

法國真係輸比英國都係七年戰爭同拿破崙戰爭姐

都夠啦

講真法國輸比英國真係必然既事 本身地理位置既問題
留名學野
理察三世在位只有兩年,除咗成為塔上王子案嘅嫌疑犯同埋俾亨七ko之外,佢生前嘅事績實在係乏善可陳,但佢死後嘅故事就有得講下啦。戰鬥過後,佢嘅遺體被人發現,被帶返去倫敦,裸露全身展示。由於佢得位不正,唔得民心,所以當時連葬禮都唔攪,就咁埋喺一個小教堂到就算。

去到上世紀七十年代,一班考古學家組成團隊,目的係將理察三世入葬西敏寺,為佢正名。由於當年嘅小教堂已被拆遷多年,遺體下落不明,所以團隊展開搜索遺體嘅行動。2012年,遺體俾發現喺一個停車場嘅地底,幾經辛苦,理察三世終於被挖出,同佢祖先一齊安放喺西敏寺入面,敗者終得安息。

理察三世與其骸骨

另一邊廂,勝者開創新時代。亨七以自己家族名,將新王朝命名為都鐸王朝。之但係兩派人依然繼續明爭暗鬥,亨七剩係表示:爭咩呀,溝埋一齊做都鐸丫笨!由於佢從佢阿嫲嗰度得到同蘭開斯特家族嘅丁點關係,又透過未婚妻做咗約克家族既女婿,佢於是將紅白玫瑰混合,設計成都鐸王室嘅紋章,再同大家講:打和!

於是乎,紅玫瑰成了心口上嘅一粒珠砂痣,白玫瑰還是床前明月光,而都鐸就為依份垃圾劇本寫上句號。

寫上句號嘅仲有金雀花王朝,由於亨七父系方面同金雀花王室冇任何血緣關係,所以金雀花王朝正式結束。依個統治英格蘭332年嘅王朝,由1154年亨利二世繼位開始,直到1485年理察三世戰死為止,喺歷史學界中,已等同英格蘭嘅中世紀。期間依個王室總共出過五位亨利,五位愛德華,三位理察,同埋一隻約翰。

佢為英格蘭帶嚟面積七倍於法國嘅安茹帝國,亦帶嚟百年戰爭嘅失敗同玫瑰戰爭嘅混亂;十字軍東征同征服威爾斯喺依段時期進行,黑死病入侵同大民變亦喺此期間發生;要武有長弓,要文有議會。金雀花王朝就係英國嘅漢朝,佢塑造咗英格蘭,賦予英國獨特嘅文化底蘊同政治根基,令全歐洲知道西北方嘅一個小島上面,有一群不能被忽視嘅英國佬(Sorry for Scots, Irish and Welsh)。

依個傳奇王朝終於隨著中世紀一齊成為歷史,而英格蘭(連埋威爾斯)坐上咗都鐸王朝嘅快車,奔向充滿活力嘅文藝復興/大航海時代。

金雀花凋謝

都鐸玫瑰盛開

本章完

都夠啦

英國有個海峽,進可攻,退可守
終於捱完玫瑰戰爭
一隻約翰
英國唯一一隻
好想快啲睇大英帝國

就快到我地出場

就快到我地出場

套劇頭兩季我煲咗3次

就快到我地出場

套劇頭兩季我煲咗3次

Anne個樣睇到我好出戲

就快到我地出場

套劇頭兩季我煲咗3次

henry 邊有咁靚仔
但其實anne 都唔係絕世靚女 ,係妖豔
好似火腿上面放左隻蛋咁
好想快啲睇大英帝國

rule , Britannia
pax Britannica
亨利八世
破門出教
, king of England and France, lord of Ireland, defender of the faith

都夠啦

Briton : no one from the continent could conquer England from the Channel, not even Hitler and Napoleon
French : William the conqueror was a French
Briton : no he is a Norman
Dutch : what about William III
Briton :

就快到我地出場

套劇頭兩季我煲咗3次

henry 邊有咁靚仔

套嘢咩名?
終於追晒the crown

就快到我地出場

套劇頭兩季我煲咗3次

henry 邊有咁靚仔

套嘢咩名?

The Tudors

就快到我地出場

套劇頭兩季我煲咗3次

henry 邊有咁靚仔

套嘢咩名?

The Tudors

thx
睇完the crown又有英劇睇
j口音

就快到我地出場

套劇頭兩季我煲咗3次

henry 邊有咁靚仔

套嘢咩名?

The Tudors

Elizabeth 做到有個adjective Elizabethan
唔見Richard Henry 有Richardian Henrian

就快到我地出場

套劇頭兩季我煲咗3次

henry 邊有咁靚仔

套嘢咩名?

The Tudors

Elizabeth 做到有個adjective Elizabethan
唔見Richard Henry 有Richardian Henrian

Your Grace
扑野扑到野 第一季最尾Henry同Anne喺森林

都夠啦

Briton : no one from the continent could conquer England from the Channel, not even Hitler and Napoleon
French : William the conqueror was a French
Briton : no he is a Norman
Dutch : what about William III
Briton :

不列顛一早比我大法蘭西征服左

曾經睇過法西既戰艦技術其實比英國好 樓主有無呢方面既研究 係點樣好法
好似火腿上面放左隻蛋咁

唔通係英式早餐之源?

P.S. 真係有間以都鐸玫瑰為名嘅學校,係英格蘭一所舞蹈學校。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞