[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(3)

1001 回覆
389 Like 6 Dislike
隔離ceo=教皇
新讀者留名,毛巴終於有文,感動
焚書坑爹
隔離ceo=教皇

譯:方丈份人好小器㗎
原 post: https://www.reddit.com/r/CrusaderKings/comments/6ggqvx/ck2_has_some_useful_tips/
我對毛巴你

人類成日要我除眼鏡

毛巴返來嗱
有文出
等我搵返副眼鏡先
仲係咁高汁
咁東正教係幾時開始出現
咁東正教係幾時開始出現

Great Schism
咁東正教係幾時開始出現

Great Schism

religion reformation 500 年前
你唔跟天主教嗰套,有時俾唔信耶穌更可恨,內奸始終危險過外敵(好似係)。 情形就好似上討論區咁樣,當年論壇界高登獨大,巴絲打口中嘅開膠post就等於上高登。由於高登同當年嘅天主教會一樣太過不堪,於是彈出咗個連登,吸引大批信徒轉會,結果高登連登視對方為異端,喺度激烈互插,反而異教好似香討U汪等就好少(費時?)插。

Henry好快就遭到代價,教皇向佢頒布絕罰令,開除教籍。Henry真係多謝你都嚟唔切,再頒布幾條改革法例,進一步切斷國內神職人員同羅馬教廷嘅聯繫,教皇嘅敕令被禁止進入領土。教皇唔再係宗教領袖,咁阿頭依個位由邊個做?神父們你眼望我眼,諗住推舉其中一位做教會領袖。但其實Henry早有人選。

「朕來做!沒有嘗試過的人生,朕都想嘗試一下。」

於是佢喺1534年頒佈至尊法案(Acts of Supermacy),正式確立佢本人同將來嘅君主,就係英格蘭教會嘅最高領袖(Supreme Governor),英國國教嘅信仰守護者,最高主教都係坎特伯雷大主教,副手就係約克大主教。英格蘭宗教改革名義上完成,從此英格蘭再冇天主教廷,只有英國國教會(Church of England)。由於改革嘅性質同馬丁路德嘅宗教改革唔同,所以英國國教自成一派,稱之為聖公宗(Anglicansim),香港分部就係叫聖公會(Sheng Kung Hui),留意個英文名就係嚟自England嘅舊稱Anglia。

去到依度,小弟忍唔住要高歌一曲,識唱嘅一齊唱:美載鵝盛公共薈渴校,冧立幹舊, 怨近蜚盛, 半住忌毒薄礙淨身,lock聚困凝~

英格蘭君主兼任教會領袖

英國國教會

相比起從宗教角度出發嘅宗教改革(廢話),Henry嘅改革其實比較似政治改革,只係想擺脫羅馬教廷嘅影響,完全控制教會,順便方便佢溝女。英國國教其實換湯唔換藥,教義同天主教嘅相差無幾,只不過阿頭唔同咗,國王同宗教領袖係同一個人,可以記少個名,yeah。

之但係改革過程就換咗好多血啦,係鮮血。班神父就算幾貪錢都好,始終都要有專業操守,宗教係跟一世嘅。莫講話神父,你逼普通人突然轉教,佢哋真係會寧死不屈。於是乎有唔少神蹟人員因為唔肯轉教而遭到殺害,單係被天主教廷封為殉道者就有60人,仲未計唔出名嗰啲,同埋一大堆平民。當中包括名著「烏托邦」(Utopia)嘅作者,英格蘭大律師托馬斯.摩爾(Thomas More),摩爾係天主教忠實粉絲,喺擔任首席大法官期間,堅拒承認Henry同Catherine離婚嘅合法性,又拒絕向至尊法案宣稱,結果俾Henry以叛國罪為名處決,去天國搵佢嘅烏托邦。

托馬斯.摩爾

至於改革派先鋒丁鐸亦都難逃厄運。雖然佢寫嘅論文啟發Henry取代教皇,自己做宗教領袖,但係佢本人反對Henry離婚,仲長篇大論講點解反對。Henry理得你支持改革與否,總之阻住佢溝女就係死罪,佢認為丁鐸同禾路士大主教係一夥,於是派人到丁鐸匿藏地安特衛普,獲取丁鐸嘅信任然後再出賣佢,將佢交俾當地政府審判並處決。

丁鐸被處以火刑,臨死前向天呼喊:「上帝呀!請你讓英格蘭國王開眼吧。」(Lord! Open the King of England's eyes。)

丁鐸之死
點解係咁回覆主題失敗
Henry隻眼就冇開,反而笑到見牙唔見眼--佢終於可以同Anne名正言順翻雲覆雨。1532年,Henry同Anne秘密結婚,翌年獲得國教會承認並冊封為王后。1533年,Anne誕下第一個女Elizabeth,the Great Elizabeth。兩公婆(狗男女)度過一段快樂嘅時光。

小弟咁講得,當然就代表之後瀨嘢啦。Henry同Anne結婚,除咗因為佢好冧Anne之外,仲為咗佢幫自己生個仔出嚟。但係自從Anne生咗個女之後,佢就經歷一次流產,冇咗個仔,之後又生咗個仔出嚟,但又夭折咗。經歷過流產同孩子夭折嘅打擊,令人懷疑Anne仲有冇能力再生。Henry又開始胡思亂想,認為依段婚姻受到詛咒,於是開始冷落Anne。

其實Anne嘅性格亦係佢失寵嘅原因之一。佢入宮後盡顯奢華嘅作風,服飾首飾,室內裝潢,都要最豪華,搞到Henry花咗大量金錢去裝修宮殿。佢以前做開交際花,所以特別多嘢講,做咗王后之後不可一世,成日干涉朝政,對朝臣評頭品足。佢又同親戚私自分咗從教會充公得嚟嘅財富。英格蘭人民一向都唔妥Anne,認為佢係國王推行暴政,強行轉教嘅元兇,係國王隻雞(The king's whore)。Anne生唔到仔而被國王冷落後,直情遭到輿論嘅唾棄。國王唔鍾意,民眾唔支持,Anne嘅地位搖搖欲墜。

Henry失去對Anne嘅興趣,重新投入覓食之路。唔知佢係咪女僕控,Anne本身係前王后Catherine個女侍官,佢今次又睇上咗Anne個侍女珍.西摩(Jane Seymour)。Anne見到Henry同另一個女人阿珍搞上,即刻呼天叫地,要生要死咁樣。Henry不勝其煩,決定要了結依位曾經令佢愛到同教皇反面既女人。佢自稱佢當時受Anne既某啲法術迷惑,先會同對方結婚,並將Anne趕出宮,由阿珍頂上。

佢之後委派寵臣克倫威爾(Thomas Cormwell)處理Anne嘅收皮事宜。依位克倫威爾當日堅決擁護Henry嘅宗教改革,係改革過程中國王嘅頭馬,殺過唔少殉道者。但係佢最突出嘅貢獻係做龜公,幫Henry同Anne串針引線,之後成為Anne嘅重要盟友,幫協助王后干預朝政。

而家佢受國王所託,同Anne反目,幫Henry落埋最後一刀。克倫威爾展開對Anne既聆訊,老屈佢同Henry近臣通姦。最後,依位間接或直接導致英格蘭宗教改革,令到無數義士化忠魂嘅妖豔賤貨,喺成為王后短短三年之後,就被斬首示眾。歷史學界成日討論,為何Henry要做到咁絕,殺死舊愛,有人認為Heney性格暴戾,咁做合乎佢一貫作風,亦有人話係克倫威爾顧忌Anne勢力不斷膨脹,遲早會威脅到自己,於是煽風點火,造就妖豔賤貨之死。

首席大龜公法官克倫威爾

安妮博琳之死

總之淫婦已死,姦夫繼續上路。新王后阿珍好快就幫Henry生咗個仔愛德華,依個仔冇重蹈佢啲死鬼阿哥嘅覆轍,存活下來,日後會繼承老竇嘅王位。但係佢娘親就唔好彩難產而死。Henry悲痛欲絕,而且之後兩年都冇再娶新老婆。阿珍可以話係Henry嘅最愛,眾多老婆之中,就只有阿珍可以同佢合葬。

曾西摩

Henry始終都要一個新老婆,除咗因為龜公王克倫威爾係咁催促Henry再娶,亦因為英格蘭喺宗教改革後,被國際孤立,佢必需尋求盟友,而政治聯婚就係最佳方法。於是佢公開徵婚,又派出畫家團走訪歐洲王室,尋找靚女,再以畫像形式俾佢揀。

莫道你在選擇人,人亦能選擇你。Henry虐待老婆嗰朵傳遍歐洲,結果冇人睬佢。最後龜公克倫威爾r到個德國貴族女子,讚不絕口,同樣都係叫Anne(Anne of Cleves)。Henry睇過細Anne嘅畫像,覺得佢都算係眉清目秀,而且佢又信新教,於是就答應依門婚事。

新郎新娘直到結婚當日先首次見面。Henry一見到佢嘅未來老婆,當堂打咗個突:「媽呀!為什麼結果不像我想像那樣!」原來個畫家用咗美圖秀秀,真人樣衰過畫像好多,令到Henry喺婚禮當日已經萌生離婚之意。

事實證明細Anne完全唔夾Henry ,佢自小接受傳統婦女教育,有德但無才,對藝術一竅不通,又冇情趣。最慘係樣衰,Henry直情係「無法同佢產生任何關係」,莫非佢係英格蘭嘅欣宜?所以兩人結婚唔夠一年就離婚,不過Henry雖然唔想佢做老婆,但係真心欣賞佢嘅賢慧,於是認佢做乾妹,俾好日子佢過。

愚以為細Anne其實先係最正嗰個
不過佢就唔放過當日極力推薦細Anne嘅龜公倫啦。其實龜公倫作為改革急先鋒,走得太前,成日鼓吹進一步嘅改革,加強王權對宗教勢力嘅控制,諗住乘機打壓異己。點知跟車太貼,Henry唔想再大搞,佢就繼續搞呢搞路,亂惹麻煩,君臣之間早有嫌隙。細Anne事件成為導火線,佢嘅政敵趁機大造文章,話佢想染指國王家事。結果Henry拍板逮捕克倫威廉,審都唔審就斬咗佢頭。

兔死狗烹,克倫威爾慘變安全套,用完即棄。阿龜公倫,你唔駛咁灰,你嘅後代日後會同你報仇,直情推翻成個王室,雖然佢唔係為咗你。不過都係一百年後嘅事囉。
原來字數過多
留名
亨八真係傳奇嚟
原來護國公係佢後人
美載鵝盛公共薈渴校,冧立幹舊, 怨近蜚盛, 半住忌毒薄礙淨身,lock聚困凝~

師兄邊間教會
龜公倫竟然係克倫威爾既伏筆!
但斬既唔係亨利一族
Henry拍板逮捕克倫威廉,審都唔審就斬咗佢頭

打錯名了
美載鵝盛公共薈渴校,冧立幹舊, 怨近蜚盛, 半住忌毒薄礙淨身,lock聚困凝~

師兄邊間教會

究竟係咩歌

師兄邊間教會

聖公會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞