[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(3)

1001 回覆
389 Like 6 Dislike
lm
lm
亨八篇已打好,今晚更新
亨八篇已打好,今晚更新

亨八篇已打好,今晚更新

亨八篇已打好,今晚更新

亨八篇已打好,今晚更新

終於
亨八篇已打好,今晚更新

終於

Live
想問下點解有d好皇帝叫the great 有d唔係?
皇帝係咪the great 其實取決於咩?
留名
亨八篇已打好,今晚更新

終於

2359?

乜都唔講,剩係上圖先。單睇嗰pose,阿Henry哥應該係一個好活躍好霸道嘅死肥仔,或稱煩膠。依位國王係英格蘭乃至國際政治、文化以及宗教領域上,都有非常活躍嘅表現。佢對唔同事嘅見解都幾獨特下,經常有啲驚天地泣鬼神嘅搞作,有好亦有唔好。佢唔理世人嘅目光,堅持表露自己率直嘅煩膠性格,話做就做,有點狂人政治家嘅味道。綜觀西方歷史,作風同影響力佢最相似嘅領導人,應該都係得返花旗國嘅Mr. President,當撈侵。前者瘋狂得嚟但好做得嘢,至於後者呢。。。

講咗咁耐,究竟Henry做咗啲乜野驚天地泣鬼神嘅事呢?且容小弟娓娓道來。

1509年,老竇亨利七世駕崩,17歲嘅Henry即位為亨利八世。當時亨利正值盛年,冇上圖嗰樣咁肥,不過已經有嗰種霸氣喺度。全國上下都寄望Henry好似佢老竇一樣,帶領國家走向繁榮安定,佢亦都不負眾望,將英格蘭打理得井井有條。

佢嘅名聲更加衝出英格蘭,傳到神聖羅馬帝國(今德國)班正在煩緊邊個做皇帝嘅諸侯到。事緣1519年,神羅皇帝兼奧地大公,哈布斯堡王朝嘅馬西米利安一世 (Maximilian I)駕崩。 阿Max哥都算係個猛人啦,應該話係猛鳩。佢娶咗之前出過場嘅勃艮第公爵勇者查理(Charles the Bold)個獨女瑪麗,查理由於太過勇武,最後戰死沙場,瑪麗登上爵位,而Max哥就成為法理上(jure uxoris)嘅勃艮第公爵。

之後佢個仔型男菲臘(Philp the Handsome)又娶咗西班牙(卡斯提爾阿拉貢邦聯)女王,癲婆祖安娜(Joanna the Mad)。Max哥老婆死咗之後,阿仔菲臘繼承勃艮第爵位,再加上佢係法理上嘅西班牙國王。Max哥透過佢下面支槍,將哈堡斯堡王朝擴展到西班牙以及勃艮第,所謂下半身堡是也。

十六世紀初的哈堡斯堡帝國

Max哥一走,神羅班有份選舉皇帝嘅選帝侯(Prince Elector)又要為揀皇帝而傷腦筋。有睇過小弟上一篇故事嘅,都應該記得神羅皇位雖然名義上係選出嚟,其實已經約定俗成,由哈堡斯堡王室嘅奧地利大公兼任。但係喺當時,依個潛規則尚未成型,Max哥只不過係第二代哈布斯堡皇帝,所以事情尚有變數。而依一屆嘅選舉更加係競爭激烈,有三個痴線佬做候選人。
痴線佬一號:查理一世

西班牙國王,勃艮第公爵查理一世,係勃艮第公爵型男菲臘,同埋西班牙女王癲婆祖安娜個仔,神羅皇帝Max哥長孫。由於佢老竇早過阿爺死,所以就由佢頂上,成為哈布斯堡王室代表。Charles痴線在領土多,當時佢嘅領土包括勃艮第及其轄下嘅荷蘭比利時地區,西班牙及其轄下嘅南意大利同美洲殖民地,同埋繼承自Max哥嘅奧地利,擁有全歐洲最大嘅領土同最多嘅人口(正德皇帝在偷笑)。但正因為佢多地,所以即使佢血統上冇得輸,歐洲各國都擔心萬一佢食埋神羅,哈堡斯堡王室將會太過op。另外,佢其實喺勃艮第長大,母語係法語,唔熟習西班牙同德意志文化,完全講唔上係個德國人,所以得唔到阿爺Max哥嘅喜愛,依個亦係佢最大嘅弱點。

競選口號:「地大不如能大,人多不如精多,含啦x樣!」

痴線佬二號:法蘭西斯一世

法蘭西國王法蘭西斯一世,係哈布斯堡死對頭華盧華(Valois)王室嘅代表。佢同Henry一樣,都係非常活躍於國際舞台。Francis人如其名,非常之France,佢(手風)琴(西洋)棋(聖經)書(風情)畫樣樣皆精,佢牽頭將意大利嘅文藝復興風潮引入法國,邀請以達文西為首嘅神人入宮作客,將法國文化帶入全盛時期。佢亦都係一個出色嘅將領,喺進行得如火如荼嘅意大利戰爭(Italian Wars)入面,帶領法軍打過唔少勝仗。單論個人能力同魅力,Francis絕對係三位候選人之首。當然,佢嘅弱點亦好明顯--佢係徹頭撤尾嘅法國佬。咁其實佢痴線在邊? 痴線在個鼻,佢個鼻真係好x大,大到有美男子嘅稱號(古人啲審美觀。。。)。

競選口號:「Je ne sais pas quoi dire, alors je dis juste un mot aléatoire alors: Arbre, pomme, poisson!」

痴線佬三號:亨利八世

英格蘭國王,法蘭西國王(百年戰爭後一直自稱),愛爾蘭領主亨利八世,係新興王室都鐸王室嘅代表。佢有幾霸氣同煩膠就唔駛多講。雖然佢冇Francis咁文青,但係都精通英法西拉丁四種語言,雖然佢又冇Charles咁多地,但係佢絕對有吞併全歐嘅雄心。由於Charles同Francis喺民族血統上都有爭議,所以Henry得以掹車邊入閘,仲大肆宣揚佢同其他兩人唔同,識講(少少)德文。講還講,實際上依個選戰都係嗰兩個痴線佬爭㗎啦,Henry大多都係陪跑,不過都叫做黑馬嘅。而痴線佬Heney痴線在,佢真係痴線㗎(雖然當時仲未)!

競選口號:「I have tremendous energy and amazing skills. Let’s make Engla… eh…The Empire great again!」
見到毛巴講Francis I個鼻好大即刻碌返上去睇佢幅畫像 原來真係好大
享利8世
下半身堡
打和啦
點解唔法英唔係神羅但都有得選?

EU4做唔做到?
痴線佬最痴線既部分都未上演
Google左果句法文?競選口號
9唔搭8

我不知道該說些什麼,所以我只是一個隨機單詞,然後:樹,蘋果,魚!

Google左果句法文?競選口號
9唔搭8

我不知道該說些什麼,所以我只是一個隨機單詞,然後:樹,蘋果,魚!

俾你發現咗
點解唔法英唔係神羅但都有得選?

EU4做唔做到?

eu4都選到 法國成日偷到個皇帝黎做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞