[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(3)

1001 回覆
389 Like 6 Dislike
細個個陣讀聖公會小學
大個先知聖公會根本係Henry VIII整出來既擦鞋教會
唔怪得鄺保羅可以咁無恥
細個個陣讀聖公會小學
唔怪得鄺保羅可以咁無恥

英國版三自教會
幾時到19世紀大破法蘭西

法國真係輸比英國都係七年戰爭同拿破崙戰爭姐

都夠啦

講真法國輸比英國真係必然既事 本身地理位置既問題

英國有個海峽,進可攻,退可守

Briton : no one from the continent could conquer England from the Channel, not even Hitler and Napoleon
French : William the conqueror was a French
Briton : no he is a Norman
Dutch : what about William III
Briton :

不列顛一早比我大法蘭西征服左

曾經睇過法西既戰艦技術其實比英國好 樓主有無呢方面既研究 係點樣好法

等我講到對決無敵艦隊嗰陣會講下,唔駛咁心急
細個個陣讀聖公會小學
唔怪得鄺保羅可以咁無恥

英國版三自教會

香港聖公會依家真係三自教會咁,又唔太關英國事
留名
今晚有King's speech
今晚有King's speech

his late majesty
又諗起the crown頭幾集
開始啦
原來今日係愛德華八世死忌

A coward but also a tortured man

先王著住套海軍大禮服好型

A coward but also a tortured man

如果佢今日先同個美國女人結婚應該冇事

其實可唔可以叫佢老婆king consort唔叫queen

教會完全唔接受未死老公既離婚婦人

教會完全唔接受未死老公既離婚婦人

townsend同princess Margaret 又係咁
文呢?
終於追到live
十、英國特朗普

同無數篡位者一樣,亨利七世任期內做嘅嘢,主要都係處理叛軍,試過有好幾次有人自稱係失蹤已久嘅愛德華五世,乘機起兵鬧事;佢又喺愛德華四世嘅基礎上,繼續同商人做生意,為王室謀取更多嘅收入,同掌握財政權嘅下議院抗衡。依個就係點解當歷史大趨勢係議會逐漸掌握實權嘅時候,都鐸王朝反其道而行,出現返專制統治嘅原因之一--有錢就自然有權㗎啦。

另一邊廂,貴族勢力經過玫瑰戰爭嘅洗禮,得返好少倖存者。議會同貴族嘅相對實力被削弱,令都鐸君主得以進行專制統治,而佢哋嘅高質統治就話俾大家知,有時候專制先係國家繁榮嘅基石。

亨七除咗關注內政,佢都關心國際時事。話說早排西班牙(卡斯提爾阿拉貢聯邦)宣布哥倫布發現新大陸,歐洲各國非常葡萄,除咗葡萄牙:我有富庶嘅印度同馬來亞喺手,你個新大陸有乜咁把炮呀?亨七更加係揼晒心口,因為之前哥倫布曾經派人過嚟r sponsor,但係亨七同當時嘅普羅大眾一樣,堅信地球同港女一樣,係平嘅,所以就冇理到佢。而家俾西班牙冷手執個熱煎堆,佢要急起直追。於是乎,佢拍板發展佢嘅海上事業,大量製造船隻,又喺布里斯托(Bristol)興建全歐洲第一個乾船塢,用嚟起大船。

之不過大家好快就發現,船就有啦,但英國佬打海戰就叻,對海洋探險卻一竅不通。本地缺乏人才,亨七唯有請外援。佢請咗個威尼斯探險家,約翰卡博(Giovanni Caboto)幫手。亨七俾咗五艘大船佢同佢三個仔,並發出專利許可(Letters Patent),准許卡博一行人「帶上任何(whatsoever)裝備,使用任何航道,喺大洋嘅任何一處,發現並調查任何一片異教土地」。總之物資朕就俾足啦,你鍾意點做就點做,同朕check下有乜嘢新嘅大陸,最緊要好好睇睇。就咁,退朝!

約翰.卡博

哥倫布發現新大陸四年後嘅1496年,卡博展開第一次航行。佢嘅目標係尋找塞爾特傳說中,盛產巴西紅木(Brazilwood)既巴西島(Hy-Brazil)。傳說巴西島長年被濃霧籠罩,七年之中只有一日係冇霧。島上出產嘅巴西紅木,係當時世界上唯二嘅紅色染料原料,被認為同極難取得嘅印度紅木類似,因此歐洲人千方百計搜尋巴西紅木。咁啱當時葡萄牙都派人出海找尋,終於喺1500年搵到依片傳說寶地,於是就將塊地命名為巴西,直到現在。

卡博一行人啟航

十五世紀地圖,巴西島被標註在愛爾蘭島對出
至於卡博依邊就出師不利,撞正天氣突變,被逼折返。佢喺第二年重新上路,由布里斯托出發,經過愛爾蘭,再穿過北大西洋,最後發現陸地。依片陸地唔係佢想去嘅巴西島,而係位於紐芬蘭(Newfoundland)嘅邦尼維斯特角(Cape Bonivista)。卡博一行熱烈地彈琴熱烈地場,認為自己終於發現到新大陸(維京人:。。。)。但係卡博甚少踏上陸地,即使著陸,都只係沿住岸邊行。佢哋插上英格蘭、威尼斯同教廷旗幟,再宣稱依片土地係英格蘭同天主教神聖不可侵犯嘅領土。

就係咁,紐芬蘭就成為大英帝國眾多海外領土之中,名義上嘅第一個。但係依片土地之後就俾葡萄牙人霸佔,去到1583年英格蘭先將佢納入殖民領土。

卡博登陸紐芬蘭

卡博一行航行路線

卡博逗留咗唔係好耐就啟航回程,佢一回國就受到英格蘭人夾道歡迎,亨七高度表揚佢對國家嘅貢獻,又賞賜十鎊俾佢,相等於當時一個普通工人兩年嘅人工。卡博之後又參加幾次海上探險,但係過程就冇詳細記載。佢個仔西伯施提仁(Sebastiano Caboto)子承父業,多次探險南美洲,不過係幫西班牙手。總之,作為英國大航海時代嘅第一人,卡博依個意大利佬當然值得一提。

亨七係第一個意識到海嘅重要性嘅英格蘭國王,喺佢嘅帶領下,英格蘭無論喺海軍,海貿,定係海洋探索方面都踏出咗第一步,可以話係日不落帝國嘅開山祖師。佢同法國嘅路易十一同阿拉貢嘅費迪南二世,同被譽為文藝復興/大航海時期嘅開創君主。

題外話,受惠於文藝復興,班畫家同雕塑家終於知道以前自己啲畫功雕功有幾屎,開始用3D思維諗嘢,亨七成為第一個樣貌得以被完整記錄既英國君主,你而家見到嗰樣就真係佢個樣,毫無ps痕跡。至於之前啲君主,佢哋嗰樣只不過係後世推敲ff出嚟,譬如你可以當獅心王理察生到好似金城武咁,都冇人吹得你漲。至於塔上王子愛德華五世嗰樣,可以參照閣下--毒到死咗都冇人知。

亨七棺旁的人像.冇花冇假

好啦,都鐸王朝第一位國王亨七嘅故事就到此為止。接著落嚟就到大名鼎鼎,可以話係英格蘭歷史上最多搞作嘅君主,亨利八世上場。各位坐穩啦。
夜媽媽有長文
等左個肥佬好耐
文藝復興要靠返d古人技藝
去提升現有技藝水平
每次諗起都想笑d歐洲佬
個陣Granada ,castile, Aragon是咪仲未合體
個陣Granada ,castile, Aragon是咪仲未合體

Castile, Aragon聯婚統一之後先食左Granada,同年哥倫布出海
留一留明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞