[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(3)

1001 回覆
389 Like 6 Dislike
Google左果句法文?競選口號
9唔搭8

我不知道該說些什麼,所以我只是一個隨機單詞,然後:樹,蘋果,魚!

俾你發現咗

點解唔法英唔係神羅但都有得選?

EU4做唔做到?

eu4都選到 法國成日偷到個皇帝黎做

最近個patch好似改左啦
文呀
9唔搭8

我不知道該說些什麼,所以我只是一個隨機單詞,然後:樹,蘋果,魚!

俾你發現咗

9唔搭8

俾你發現咗

「枝椏、樹木、道路」都變咗港姐進行曲啦
點解唔法英唔係神羅但都有得選?

EU4做唔做到?

eu4都選到 法國成日偷到個皇帝黎做

最近個patch好似改左啦

都仲做到喎
1519年,歐洲大陸風雲際會,三位將會名垂青史嘅偉大君王,喺神聖羅馬帝國嘅圓桌上鬥智鬥力,展開一場波瀾壯闊,風起雲湧嘅對決。依場癲瘋對決可以用一個名句嚟形容:沒有買不到的選票,只有籌不到的資金。

喺哈堡斯堡家族全面制霸之前,其實神羅皇帝選舉不嬲都係鬥兵多,鬥後台硬。由於玩得競選嘅都係啲大國君主,兵力唔會差太遠,加上又冇所謂嘅中央欽點,所以講到尾都係鬥賄賂啲選帝侯,有錢就有後台。

如果硬係要話有中央,咁個中央應該係教皇。傳統上只有教皇先可以為神羅皇帝加冕,所以佢講嘢特別有分量。事實上,Max哥從未正式加冕為帝,皆因去羅馬嘅沿途太多仇家,太過危險,所以佢只能自稱Emperor-Elected,but not crowned,更令人質疑Charles嘅正統性。而教皇心儀嘅候選人其實係Henry,讚佢做事有魄力,所以先令Henry覺得有機會。

不過真正有份選嘅,係七大選帝候(Prince-Elector),包括上一篇文嘅主角勃蘭登堡(Brandenburg),第二配角薩克森(Saxony;即係撒克遜人嘅故地)。為咗賄賂班選委,Charles同Francis扭盡六壬去籌錢,而Henry嘅加入更加係托高個市。選帝候獅子開大口,即使你係國王,都好難一時三刻搵到咁多錢出嚟,仲要求當選後立刻找數,所以三位候選人之間鬥嘅,除咗係現金儲備之外,仲有融資能力。嗰陣又冇crowdfunding,綜觀成個歐洲,擁有如此強大融資能力嘅人,就只有以意大利人為首嘅銀行家。

其實選帝候都清楚,佢哋揀嘅唔係邊個做皇帝,而係背後嘅金主。班銀行家當然唔係省油嘅燈,佢哋贊助得你做皇帝,就當然要返相當嘅報酬,通常都係用嚟換取政治籌碼,佢哋要嘅回報分分鐘可以令你傾家蕩產。Henry 向班銀行家問價, 一聽到個銀碼就打咗個突:你唔好去搶?算,朕寧願慳返啲錢嘆afternoon tea!於是佢自己搵辦法籌錢。至於財力較為雄厚嘅Francis同Charles就鬥寫proposal搵sponsor,當中最搶手嘅銀行家就係雅各福格(Jakob Fugger)。

雅各福格嘅家族係德意志著名嘅商人世家,佢本人亦都係一個出色嘅銀行家,會計學生嘅眼中釘--Double Entry System 就係由佢發揚光大。雅各可以話係當時期唯一稱得上係鉅富嘅人,換算返依家面值,佢身家有成2770-4000億美金,千億.美金,為近五百年嚟三大富人之一。

鉅富雅各福格

作為德意志最有錢嘅商人,選帝候當然以雅各馬首是瞻。雅各以前曾經贊助過Max哥做皇帝,憑著依個關係,Charles輕易搵上門,佢再送上一樣Francis點都唔會有嘅嘢--奧地利幾乎無盡嘅金礦資源,將蒂羅爾(Tyrol)金礦嘅特許經營權送俾雅各,就咁贏得雅各嘅幫助。

有曰:選舉靠雅各,Charles使咗成五百幾個佛羅倫斯金幣(Florin),一個足夠佢打幾場仗嘅數目,最終贏得選舉,成為人所熟知嘅痴線佬中嘅痴線佬,神羅皇帝查理五世。 Charles同時擁有神聖羅馬帝國同埋西班牙殖民帝國,國土橫跨四大洲n個時區,時人稱之為日不落帝國(The empire on which the sun never sets)。

sorry,英國。你唔係依個詞嘅發明者, 你等一等先啦。

Charles的日不落帝國
就係咁,1519年嘅神聖羅馬帝國皇帝選舉,以痴線佬一號嘅勝出而結束。依個只係一個開始,佢哋嘅痴線之路仲有排行,對歐洲產生深遠嘅影響。講個小例子:話說當時啲人稱呼國王皇帝做Your Royal Highness,同稱呼其他王室成員冇分別,但係Charles自覺自己咁屈機,Highness依個稱號襯唔起佢,於是就採用Majesty為稱號。Francis同Henry都唔執輸,彷效Charles,自此歐洲君主就被稱呼為Your Majesty。

講返英格蘭,Henry喺打緊網球嗰陣收到選舉嘅結果。當佢得悉Charles贏得選舉嗰陣,面色沉咗沉,但係當佢知道Charles嘅選舉經費之後,即刻「桀」一聲笑咗出嚟:「成件事根本就唔抵玩,好彩冇鍾個頭埋去啫!」之後佢就整理行裝,準備出發。

出發去邊?去法國。自從Henry上台之後,歐洲各國激烈爭奪意大利地區,展開長達二十年嘅意大利戰爭,Henry當年都有玩埋一份,同Max哥一齊打法國。最後大家都打到無力,於是Henry嘅重臣,約克大主教禾路士(Thomas Wolsey)建議停戰,1518年,各國代表齊集倫敦,簽署停戰協議。禾路士之後更安排Henry 分別同另外兩位痴線佬會面。Henry啱啱輸咗個帝位俾Charles,所以兩個人見面時都冇乜嘢好傾。

但係佢同Francis就唔同啦,首先兩人年紀相若,Henry只不過係大Francis三年,都係90後(1490s),而Charles就係1500年生嘅人,根本就係兩個世紀嘅人,而且Henry老婆就係Charles阿姨,連輩份都唔同。兩個都係選舉落敗者,對年紀較小嘅Charles贏得帝位嗤之以鼻,可以話係臭味相投。兩位猛人以法國加萊(Calais)為地點,舉行一場英法峰會,史稱金帳之會(Field of the Cloth of Gold)。Henry為咗出風頭,於是用金絲織成嘅帆布去佈置舉行會面嘅帳幕,並大搞宴會。Francis都唔輸蝕,佢臨時興建一座佔地一萬平方米嘅華麗城堡,淨係為咗招待Henry。

會面嘅第一日,Henry同Francis各帶住數千士兵,喺一個山谷嘅兩旁會面。兩人留低軍隊係山坡上,獨自騎馬落山谷底,一個擁抱,一番寒暄,然後宣佈:「全國最大嘅國際宴會,上線啦!」

佈置奢華的會場

雙王之會(邊個打邊個?提示:巴黎大主教在場)

或者大家會問,佢哋兩個一個係英國佬,另一個係法國佬,用乜嘢語言交談呢?其實由中世紀去到十九世紀末,歐洲嘅官方外交語言係法語,因為乜?因為德國未出現,英國隔個海,西班牙太年輕,意大利未統一,拉丁文太古舊,而法國就一貫屈機。但係呢,文書用嘅都係以拉丁文為主。

同一般峰會一樣,與會者玩多過傾正經嘢。首先兩人按照傳統,分別同對方嘅王后食個飯,打返個友誼波先,之後就係party無限loop。Francis再次證明佢係一個典型法國佬,周圍social,錫過晒全場女士。Henry喺宴會中途屎忽痕,向Francis挑機鬥摔角,Francis之前鬥射箭輸咗俾Henry ,急於雪恥,於是爆seed一嘢將Henry撻落地,撻到Henry臉都紅哂。你話佢係咪攞嚟衰呀?

Francis:我贏

峰會另一個膽係騎槍對決(Jousting),雙方騎士日日喺度激情互插,你隊我隊,鬥嘅就係每一個回合入面邊個可以隊爆對方支騎槍或盔甲,又或者督走對方嘅頭盔。騎槍對決嘅背後理念就係想模擬真係打仗嗰陣,騎兵衝鋒嘅情況,俾啲貴族FF下。重頭戲當然係兩個國王之間嘅對決,Henry同Francis都著上堅。黃金戰衣,打成點就唔多講,為咗一團和氣,以免摔跤事件重現,最尾咪又係嗰句:打和!

峰會舉行咗兩個星期,老實講兩國嘅外交關係冇乜大嘅改善,畢竟大家幾百年老冤家,唔係一時三刻可以冰釋前嫌。而銀両就駛咗勁多,差唔多淘空兩國國庫。但係兩個痴線佬之間嘅友誼應該大有進展。斜陽照耀著廣闊嘅山谷,將草原照到好似佢哋副盔甲一樣咁金黃,Henry同Francis握手,作最後嘅道別。

兩人對視良久,Francis才道:「今朝一別,不知何時再會。若然再會,是敵是友,誰能預知?」

Henry仰天一笑:「二龍爭霸,叱咤風雲。此後數十載,誰主浮沉,吾等拭目以待!」

說罷,二人閉上雙眼,小嘴微張。。。

實情係Henry返到去倫敦之後,就同Charles結盟,喺意大利戰爭入面聯手對抗Francis,仲每一年都派兵幫手。友誼還友誼,英法不相容,係歐洲歷史嘅定律。
gay情四射
1519年,日本呢邊仲係名門望族內戰,當時最矚目既仲係北條氏綱、尼子經久,毛利元就都未出場

回到正題,原來英法之間有段咁得意既「選舉敗戰自慰會」
1519年,日本呢邊仲係名門望族內戰,當時最矚目既仲係北條氏綱、尼子經久,毛利元就都未出場

回到正題,原來英法之間有段咁得意既「選舉敗戰自慰會」

呢part好好睇
英法世仇好好睇
英劇Tudor話Henry寵信Wolsey,國家大事基本上都由佢打點,但其實佢私通神羅,仲暗中搵人支持佢做教宗,野心好大。
呢啲堅定流?
由中世紀到而家都係商家大過政治家
唔係吉死左法王咩
可能記錯左
英法恩仇
20/12/2017

歐盟開會,法國總統在會場像穿花蝴蝶,人人握手,遇上迎面而來的英國首相,首相伸手,總統沒理會,英國首相有點尷尬,手縮不回來,拍拍急速閃過的法國總統的肩。

事後解釋:兩人早就握過手了,不必再來此縟節。

英法兩家很多仇怨,都說是從百年戰爭開始。英軍把聖女貞德判處火刑。然後又征服了拿破崙。說英法是仇敵也不對,一八六○年,英法聯軍打中國卻難得的合作,把咸豐皇帝趕到熱河,但在火燒圓明園時,英法又起爭執:法軍本來力主燒紫禁城,英軍反對,說紫禁城歷史悠久,而且是人家的主宮,事情做得太絕了,燒圓明園比較好,最後法國人屈服。

英國人看不起法國人,認為法國人衝動而激昂,法國人看不起英國人,認為英國人拘泥而不懂享受,近乎小家。確實,法國十九世紀還有雨果的「悲慘世界」,慷慨悲情,英國的珍奧絲婷和白朗蒂姐妹就沒有如此大手筆。

英國人和法國人時時吵鬧,但他們的爭吵為文明世界添了許多輕鬆的話題:戴高樂在第二次世界大戰時由英國收留,在倫敦向淪陷的法國廣播,呼籲地下游擊隊抗納粹,但戰後反臉不認人,英國要加入共同市場,首相麥美倫訪問巴黎,叩門多次,戴高樂冷笑拒絕。法國人覺得一海之隔的這個鄰居很嚕囌,戴卓爾夫人提着一隻手袋,像家庭主婦上街市買菜,歐盟的一盤帳,她掂起這棵葱,搖搖頭,說太貴;撿起那條魚,又搖搖頭,說不新鮮,把法國總統米特朗氣得臉色發青。

二百多年前,法國革命,當初英國人很鼓舞,覺得人權自由和君主立憲的春風,終於從自己這邊吹過去了,沒想到恐怖時代,法國人可以這樣殘忍。

吵還吵,英法在利益一致時,還是會一起行動。蘇彝士運河危機,英法出兵,這次攻利比亞,也各自轟炸,彼此盯着,看誰跑得快,誰搶到利比亞的石油和建設合同。這樣的死敵加伙伴,世上獨一無二。
一個國家,像人一樣,總是要講點氣質,國家之間也要緣份,像日中兩國,天生沒緣份,一海相望,兩皆痛苦,這又何必呢。 

陶傑 
未來文
痴線佬一號:查理一世

競選口號:「地大不如能大,人多不如精多,含啦x樣!」

痴線佬二號:法蘭西斯一世

競選口號:「Je ne sais pas quoi dire, alors je dis juste un mot aléatoire alors: Arbre, pomme, poisson!」

痴線佬三號:亨利八世

競選口號:「I have tremendous energy and amazing skills. Let’s make Engla… eh…The Empire great again!」

毛巴你去寫選舉文案啦,你寫邊個我投邊個
痴線佬一號:查理一世

競選口號:「地大不如能大,人多不如精多,含啦x樣!」

痴線佬二號:法蘭西斯一世

競選口號:「Je ne sais pas quoi dire, alors je dis juste un mot aléatoire alors: Arbre, pomme, poisson!」

痴線佬三號:亨利八世

競選口號:「I have tremendous energy and amazing skills. Let’s make Engla… eh…The Empire great again!」

毛巴你去寫選舉文案啦,你寫邊個我投邊個

天天天
地地地
19真係寫咩都可以抽到內地水
19真係寫咩都可以抽到內地

聽日會有新首相,叫Jim Hacker
19真係寫咩都可以抽到內地

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞