[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(3)

1001 回覆
389 Like 6 Dislike
毛巴
毛巴又去左旅行?
毛巴你喺邊
毛巴
又去左旅行?
毛巴
毛巴你喺邊

返黎啦
毛bra呢
毛巴呢
黃金體驗鎮魂曲!

毛巴已經中左替身攻擊,佢會一直經歷寫文章既過程,卻永遠不會完成!
毛巴你喺邊

返黎啦

接到了
pish
毛巴咁耐冇上水
使唔使報驚
之後嘅故事重覆又重覆。Henry再次發動技能,又係睇中細Anne個侍女,又叫Catherine(Catherine Howard)。細Cat妖唔妖豔就唔知,但佢一定係個賤貨,十三歲就搞上佢嘅音樂老師。有咗依個前科,19歲嘅佢同49歲嘅Henry結婚後,就周圍溝仔,溝下溝下就溝到Henry都知,僅僅一年就溝走埋自己個人頭。

已經經歷過五段婚姻嘅Henry終於攰啦,終於察覺自己老啦,生唔到仔啦。最後佢娶咗第六個,亦都係最後一個老婆,三十出頭而且唔係侍女嘅帕爾(Catherine Parr)。帕爾深知自己身為王后嘅責任,相夫教子,仲喺老公出征嗰陣擔任攝政。夫妻二人一直相敬如賓,相安無事,帕爾仲長命過Henry添。

回望過去,Henry一生娶過六個老婆,冠絕歐洲歷史,佢嘅感情路既精彩又波折,激情中帶著血腥,仲順便改革埋國教,可以話係傳奇之至,有曰:「亨利八世,結婚六次,一死一活,兩個離婚,兩個砍頭」。回到眼前,望住佢啲仔女坐哂係地下,乖乖地聽王后帕爾講故仔,依種溫馨場面,會否令佢有種一家五口,平淡是福嘅感慨呢?

五任王后侯活

六任王后帕爾

亨八的六位老婆
Henry嘅愛情故事到此為止,但係佢嘅搞作仲有嘢講,時序不份先後,第一件事要交代嘅,係關於愛爾蘭。

自從四百年前,金雀花王朝開創者亨利二世出征愛爾蘭,自稱愛爾蘭領主(Lord of Ireland)開始,英格蘭一直有條不紊地向愛爾蘭殖民,以現今首都都柏林(Dublin)一帶為中心,不斷侵蝕愛爾蘭塞爾特人嘅土地。透過土著同殖民者嘅通婚,英格蘭文化逐漸溝淡本土文化。當時王室直接統治嘅地區叫做圍內(The Pale),只佔少部分土地,其他地方由原居民附庸統治。十四十五世紀,圍內控制範圍因為黑死病同埋蘇格蘭人嘅入侵而不斷縮細,愛爾蘭土著反撲,令本土文化得以重生,甚至圍內人都係講愛爾蘭話為主。

去到Henry上台,由於佢夠膽死自創國教,於是教皇開除佢嘅教籍,並將愛爾蘭領主依個封號封俾其他人。Henry於是把心一橫,唔要領主封號,直接叫自己做愛爾蘭國王,因此佢個銜頭就變成King of England and Ireland。佢咁做可以順便控制反叛嘅愛爾蘭天主教會以及本地軍閥。

針對本土勢力嘅增長,Henry對愛爾蘭實行「褫奪與重封」政策(Surrender and Regrant),首先鼓勵你投降,然後再根據英格蘭嘅分封制度,重新封返撻地俾你,令你正式成為英格蘭嘅封臣。做咗封臣之後,你就要講英文,著英式衣服,遵守英格蘭法律,最緊要係信英國國教。當然你都有好處,就係有需要時,我會派兵保護你,同時你可以喺愛爾蘭國會有一席位。

就係咁,英格蘭將愛爾蘭死死握住。其後六十年,英格蘭透過建立種植園,將新教同國教傳入愛爾蘭。英格蘭直到1921年先肯放手,仲要放淨北愛爾蘭。不過喺宗教方面,愛爾蘭官方雖然奉行英國國教,但其實大部分人都係信天主教,但係北愛爾蘭人就多數信新教或國教嘅英格蘭人殖民者後代,係為日後愛爾蘭獨立埋下伏筆。

1300年英格蘭人(諾曼人)控制大半愛爾蘭

玫瑰戰爭前夕,控制區域收縮

都鐸時期,愛爾蘭的種植園多位於今北愛爾蘭
由於小弟又忙返,所以會借鑒英國外交國策,得閒就蒲下頭,打完就深潛

希望下個月可以出密啲啦
黃金體驗鎮魂曲!

毛巴已經中左替身攻擊,佢會一直經歷寫文章既過程,卻永遠不會完成!

唉淨有成五百年,後五百年篇幅分分鐘超過暫時所出嘅文
黃金體驗鎮魂曲!

慢慢啦
等你

毛巴/咁多位巴絲,小弟嚟緊去莫斯科同聖彼得堡
有冇乜名勝一定去睇?
唔係毛巴嘅普魯士同英國post,我對歐史嘅了解仲係一舊舊

順便推推post
黃金體驗鎮魂曲!

無計 英國歷史要到工業革命要精彩
黃金體驗鎮魂曲!

無計 英國歷史要到工業革命要精彩

帝國統治萬民當然長
毛巴加油

毛巴/咁多位巴絲,小弟嚟緊去莫斯科同聖彼得堡
有冇乜名勝一定去睇?
唔係毛巴嘅普魯士同英國post,我對歐史嘅了解仲係一舊舊

順便推推post

順便當推post

St. Petersburg: 冬宮,peterhof
moscow: 紅場,st. Basil cathedral
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞