[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(3)

1001 回覆
389 Like 6 Dislike
亨利八世: All Hail Britiania
19真係寫咩都可以抽到內地

你知唔知依個詞語係日本發明用來形容日本對台灣晚status
亨利八世: All Hail Britiania

Rule, Britannia
聽日會有新首相,叫Jim Hacker

Bernard, tell Humphrey I need to see him
去到依度,Henry睇落去好正常,唔多似一個痴線佬。咁係因為佢未遇到令佢痴線嘅嘢啫。令男人為之瘋狂嘅,不外乎係錢同女人。錢呢Henry就有大把,嚟自亨七留落嚟嘅遺產,但係女人依方面就。。。

警告:以下內容涉及大量侮辱女性之情節,港女以及女權人士如有感到不適者,本人概不負責。

Henry嘅元配夫人係阿拉貢的凱撒琳(Catherine of Aragon),係痴線佬一號,神羅皇帝Charles個阿姨。諷刺嘅係,Henry嘅元配嗰元配,竟然唔係Henry,Cathrine原本係嫁俾Henry阿哥Arthur,Arthur英年早逝,亨七安排佢改嫁Henry,但係寡婦門前事非多,一安排就安排咗七年,到咗Henry上台先結到婚。

大婆Catherine

夫妻二人生活尚算美滿,但係就冇乜運,Catherine幫老公生咗唔少仔女,不過淨得一個女瑪麗,Bloody Mary,可以長大成人。隨住時間過去,本身大老公六年嘅Catherine已經三張嘢,西班牙女人通常去到依個年齡已經年老色衰,先唔好講henry仲食唔食得落,Henry急切需要一個仔,以免再發生繼承爭端,畢竟玫瑰戰爭嘅教訓仍然歷歷在目,而Catherine咁嘅年紀好難再懷孕。

而Henry 又唔似佢啲中國同行,可以娶妾生個太子出嚟,情婦所生嘅又唔係合法仔女。為咗國家嘅前途同下體嘅不適,佢得返一個選擇--離婚再娶,於是佢瞞住老婆,再次踏上覓食之路。

依個時候又嚟咗個妖豔賤貨,食家Henry睇上咗老婆個女侍官,細佢11年嘅安妮.博林(Anne Boleyn)。阿Anne出身於英格蘭伯爵家庭,由於佢老竇係駐法國大使成員,所以佢喺法國宮廷長大。佢嘅法國背景令佢成為一個典型嘅優雅法國貴婦,烹飪刺繡,琴棋書畫,樣樣皆精。佢亦都精通一啲男人玩意,例如打獵捉棋等。男人一生,剩係想搵個識做家務之餘,又肯同佢打機(獵)嘅女人,有安妮博林咁嘅女人,夫復何求呢!

同坊間對佢嘅幻想唔同,佢嘅樣貌唔係特別出眾,既唔係鬼佬鍾意嘅Blonde,又唔係Redhead,而係一個黑長唔直。有別於當時歐洲人最鐘意嘅白淨膚色,佢膚色微黃,但又冇亞洲人咁黃,屬於現今鬼佬至愛嘅橄欖膚色(Olive Skinned)。佢嘅面部輪廓亦都唔算頂級,有少少哨牙,仲要有幾粒癦,不過有一對充滿誘惑黑眼珠大眼搭救。有啲離晒大譜嘅傳言話佢頭骨天生變形,甚至有三粒Lin,真係信不信由你。可能就係因為佢個樣唔係通街都係嘅金髮碧眼,反而有種exotic嘅味道,所以先得人鍾意。

二奶Anne
有無港仔感到不適者,要樓主負責。
妖豔賤貨除咗靠樣上位,仲要靠打扮。受法國時裝文化薰陶嘅佢返到英格蘭之後,一直都係法式打扮,着到五顏六色,花枝招展咁,有別於較為單調嘅英式時裝,令人眼前一亮。佢喺儀態上亦落足功夫,動作扭扭擰擰,非常撫媚,佢機智聰敏,嘅有法式熱情,又有英式幽默,合埋就係廣式燒味--白切雞。所以佢21歲嗰年入宮成為Catherine嘅女侍官之後,就即刻風靡上流社會,惹嚟成堆狂蜂浪蝶。

任你點爭女都好,班狗公最後都要讓路俾嗒晒糖嘅Henry,原來阿Anne嘅家姐Mary都係國王嘅情婦,仲為佢生咗私生子。1525年,Henry透過佢家姐而認識24歲嘅阿Anne,好快就俾佢嘅撫媚同機智迷住,反而冷落佢家姐。一箱箱嘅珠寶送到阿Anne門口,佢亦試過喺一年之內,寫咗至少17封情信俾佢。阿Anne欲擒先縱,故作矜持,更加激起Henry作出更猛烈嘅追求,最後逼佢使出大絕,喺1527年正式向佢求婚, 佢見時機一到,輕輕一收,一個點頭,就收咗國王個鑽戒返黎。

攬攬錫錫

獵人之意不在鹿

咪住,Henry好似唔記得,佢仲有個年老色衰嘅正印Catherine喺度。Catherine只係媒妁之言,而阿Anne代表咗無數君王所嚮往嘅婚姻自由,所以傻嘅都知Henry會揀邊個。但係如果你穿越到當時,你唔會咁諗架啦:傻嘅先同個黃面婆離婚。

皆因喺古代嘅歐州,離婚者所受到嘅道德考驗遠大於現今社會,至於為人君父者,離婚即係換走國母,加多一層政治阻力。離婚者要得到自己地區嘅主教同意,但君主嘅離婚case,就要搵教皇先做得嚟,所以Henry要離婚,就要面對眾多天主教國家嘅壓力。

1527年,Henry向教皇提出離婚申請,理由係自己咁耐都冇一個繼承人,全因Catherine本身係佢大嫂,改嫁叔仔有違聖經上所言,雖然得到教皇豁免,但係道德上都係唔正確,依個婚姻喺天主眼中係錯q晒嘅(blighted in the eyes of God),所以佢先冇仔送終。雖然Catherine一再強調佢嫁俾Henry之前一直係處,但係一個大男人又邊會聽佢講吖。

不過Henry嘅時機錯晒,教皇克勉七世(Clement VII)當時瀨咗嘢,俾神羅皇帝Charles討伐,羅馬失陷,而佢本人就被Charles軟禁。Charles當然唔想阿姨Catherine離婚,所以Henry無可能同Charles交涉到,而佢又冇辦法聯絡到俾軟禁嘅教皇。於是佢退而求其次,向英格蘭本土嘅大主教申請,佢派出重臣,出過場嘅約克大主教禾路士出面說服英格蘭嘅天主教會。

用腦諗下,都知班單身神父一定唔會俾機會妖豔賤貨得逞,所以禾路士講到口乾都無用。其實佢本人身為大主教,都喺教會同君主之間掙扎咗好耐,終於佢明白天主大啲,於是放棄計劃,仲暗中策劃流放阿Anne。Henry得悉禾路士暗中玩嘢,勃然大怒,即刻以叛國罪為由拘捕佢,無耐佢就喺押解途中病死。離婚件事仍然陷入膠著。
聽日就ge
一日,Henry喺度打網球,離婚件事令佢心不在焉,球球都打落網。佢諗極都唔明:「當年個黃面婆身為寡婦,同朕結婚,教皇就批准。點解而家朕要離婚,你哋又唔批?」

「因為咁會違反天主教義。」對面嘅侍從彷彿換上神父袍。

「係咪玩嘢呀,朕違反邊條教義呀?」Henry越打越燥,個網球都係唔過網。

「Generally,陛下違反天主教義。」

「朕係一國之君,點解要聽你哋支笛?」

「因為英格蘭係天主教國家,而依個天主教義所講嘅。」

佢怒摔球拍:「Son of a Bitch!朕乃係英格蘭國王,法蘭西國王,愛爾蘭領主,點解連離個婚都唔得,點解要跟住依個爛鬼天主教義,點解朕嘅國家係信天主教!」

激動過後,佢嘅思緒開始清晰番。佢靜咗幾秒,嘴角忽然揚起。佢拆咗個網落嚟,露出得意嘅笑容:

「邊個話朕嘅國家要信天主教?」

本章完
有無港仔感到不適者,要樓主負責。

有乜去西敏寺戮佢條屍啦
俾大家ff下:

利申:蒙頭入閘
亨利八世最痴線,又影響深遠既決定

但我又唔明點解兩個女一個天主教一個新教

唔係兩個都同一宗教先岩咩,老豆冇迫瑪麗改?

第一繼承人
唔通殺左佢咩

第一繼承人
唔通殺左佢咩

原來仲有個新教愛德華六世
唔怪得唔理大女信乜

第一繼承人
唔通殺左佢咩

原來仲有個新教愛德華六世
唔怪得唔理大女信乜

所以就搞到之後英國係新教同天主教之間彈黎彈去
差啲追到live!老實講,啲君主名撞到hihi
睇完都無咩印象
有樣野覺得好奇怪
明明毛巴o係地名同一d人名會跟返廣東話譯,
但一d又用普通話譯

ex:
阿拉貢的凱撒琳(Catherine of Aragon) = 唔係譯嘉芙蓮咩???
仲有Margret 譯開瑪嘉烈
有樣野覺得好奇怪
明明毛巴o係地名同一d人名會跟返廣東話譯,
但一d又用普通話譯

ex:
阿拉貢的凱撒琳(Catherine of Aragon) = 唔係譯嘉芙蓮咩???
仲有Margret 譯開瑪嘉烈
Martin Luther
Martin Luther

反猶大將軍
係咪出左教先自稱defender of the faith
係咪出左教先自稱defender of the faith

之前,仲要係因為佢出書反新教同維護婚姻完整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞