[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(3)

1001 回覆
389 Like 6 Dislike
樓主呢?
亨利打完網球之後,就好苦惱咁諗佢離婚的大計

「點解我要遵守天主教義?」
「點解教義係神聖不個侵犯?」
「朕乃一國之君,點解唔可以反抗?」

「反抗?」

朕苦苦思量下,就係想搵到一絲希望之光

「朕要開始我個復仇大計」
「朕就要計劃一下我既周詳計劃」

就係咁亨八就係咁諗計,點樣可以反抗又可以保住皇位。可以令自己夢想成真,又唔會俾人民唾棄。

諗下諗下,個天突然落雨,仲行埋雷。
係一絲絲雨點下,亨八似乎有頭緒。

由於香港同個故都落左成個星期雨,亨八頂唔順hold 住係度打網球同諗計諗左半個月。所以決定煮左毛巴呢個始作佣者黎食

冇文丫拿,要我打網球丫拿,要我諗者丫拿。朕而家就要將毛巴d 肉一片片咁割落黎食。
變形金鋼佑我英國
毛巴 返嚟啦
係時要買個有兩個F5掣嘅keyboard
亨利打完網球之後,就好苦惱咁諗佢離婚的大計

「點解我要遵守天主教義?」
「點解教義係神聖不個侵犯?」
「朕乃一國之君,點解唔可以反抗?」

「反抗?」

朕苦苦思量下,就係想搵到一絲希望之光

「朕要開始我個復仇大計」
「朕就要計劃一下我既周詳計劃」

就係咁亨八就係咁諗計,點樣可以反抗又可以保住皇位。可以令自己夢想成真,又唔會俾人民唾棄。

諗下諗下,個天突然落雨,仲行埋雷。
係一絲絲雨點下,亨八似乎有頭緒。

由於香港同個故都落左成個星期雨,亨八頂唔順hold 住係度打網球同諗計諗左半個月。所以決定煮左毛巴呢個始作佣者黎食

冇文丫拿,要我打網球丫拿,要我諗者丫拿。朕而家就要將毛巴d 肉一片片咁割落黎食。

要拋西瓜!!!
毛巴!我返黎啦!
追咗幾日追到post 3
返嚟啦,返嚟啦,唔好割我忽肉

俾小弟唞順條氣,今晚繼續講Henry
返嚟啦,返嚟啦,唔好割我忽肉

俾小弟唞順條氣,今晚繼續講Henry

出現了
Made in Heaven!

時間將會不停加速,毛巴會加速出文,然後我地會加速追文,速度會不停遞增至無限大,到時周邊物體殆盡,我地依然追擊毛巴,進入第二輪世界,然後毛巴就會知道佢注定要出文及被追文,呢個係「覺悟者恆幸福」

時間將會不停加速,毛巴會加速出文,然後我地會加速追文,速度會不停遞增至無限大,到時周邊物體殆盡,我地依然追擊毛巴,進入第二輪世界,然後毛巴就會知道佢注定要出文及被追文,呢個係「覺悟者恆幸福」

聽住先
近排睇緊wolf hall
悶到瞓着
頂唔順睇晒成集
每日睇半集算

聽住先

返到香港未

聽住先

返到香港未

今朝落機

聽住先

返到香港未

今朝落機

休息下食d野 等你出文
落機
返來囉 返來囉
十一、英國特朗普(下)

唔知大家仲記唔記得,喺香港,信耶穌嘅學校通常會分為兩種,一種係信天主教Catholic,另一種係信基督教Christian。其實所有信耶穌嘅宗教都係叫基督教(Christianity),分為眾多教派,而以羅馬教廷為首嘅天主教會(Catholic Church)就係其中嘅一個大分支,其餘兩大分支就係紮根東歐嘅東正教會(Orthodox Church)同埋新教(Protestantism)。總之基督教學校即係非天主教而又信耶穌嘅學校啦唉!

不過喺十六世紀初,即係Henry嘅時代,西南北歐都係天主教獨大,羅馬教廷玩晒,教廷有絕對嘅宗教上嘅權力,甚至染指政商界。班神職人員話就話係天主嘅子民,以聖人為偶像,但係道德再高,亦難抵擋利益嘅誘惑。佢哋以天主教之名,濫用特權,用各種方法掠水,例如攪勁多儀式,從中抽水。再例如將大赦(Indulgence)依個概念變成贖罪卷出售,你有罪就買張贖罪卷,咁施主你就當贖咗罪,唔駛落地獄,我就袋袋平安。教廷規定聖經只可以以拉丁文寫成,普通人唔識拉丁文,只能靠班神父亂噏,神又係你鬼又係你,仲要俾神父㩒住嚟搶。羅馬教廷搜刮民脂民膏,教徒敢怒不敢言。

同我哋作對即係同天主作對,係咪想遭天譴?

欲贖罪,先付錢

天譴果然降臨,佢個名叫馬丁路德(冇金)(Martin Luthur)。依位德國神學博士生私自出版德文聖經,再喺1519年發表九十五條倫綱(Ninety-Five Thesis),公開批評羅馬教廷,收到教皇嘅絕罰令,佢嘅主張得到薩克森公爵支持,結果一呼百應,掀起反對天主教廷嘅浪潮,宗教改革(Protestant Reformation)由此而起。支持者自立門戶,建立眾多教派,統稱新教,新教由神羅嘅波希米亞開始,好快就擴散至帝國其他地方,跟住又北進北歐,西進法國。

馬丁路德發表九十五條倫綱

另一位改革派要人,至少對英國嚟講,係一個英國佬,叫威廉.丁鐸(William Tyndale)。佢係首個將聖經翻譯成英文並發行嘅人,現今九成九嘅英文聖經都係源自佢手筆。當時英格蘭仲係天主教國家,Henry仲未覺悟,丁鐸只好匿到漢堡偷印聖經,仲率先使用發明咗冇耐嘅活字印刷技術。一箱箱嘅聖經走私到英格蘭,英格蘭天主教會嚴禁持有英譯本聖經,又大攪焚書坑爹。教會俾錢一個商人,叫佢買哂流入國土嘅英譯本聖經,再一把火燒咗佢,點知依個商人可能以前俾教會掠過水唔順氣,竟然將筆錢用嚟資助丁鐸,得以使英譯本聖經繼續湧入英格蘭。

威廉.丁鐸

至於身處英格蘭嘅Henry亦都受宗教改革啟發,質疑天主教義,咁當然主要原因唔係馬丁路德,而係天主教廷唔俾佢離婚啦。其實佢本身係反對馬丁路德嘅,更因為佢企出嚟反對而被教皇嘉許為信仰守護者(Defender of Faith)。但係而家情況唔同,只要阻住朕娶老婆,教皇都冇面俾,朕就係要朕嘅國家脫離依個垃圾天主教會。

你唔係真係咁天真,以為Henry為咗條女,竟然不惜同羅馬教廷同埋大半個歐洲反面呀嘛?
宗教改革唔係一朝一夕,一兩個大人物嘅影響所造成嘅。簡單嚟講,其實自從中世紀結束,歐洲掀起一股理性思考嘅風潮,貪婪嘅天主教會受到不斷湧現嘅理性批判,再加上古騰堡(Johannes Gutenberg)發明活字印刷術,民間都可以大量印刷宗教典籍,羅馬唔再掌握唯一嘅話筒。所以天主教廷嘅影響力不斷被削弱,依個情況喺以英格蘭同德意志為首嘅歐洲北部更明顯。Henry突然跳船,其實仔細考慮過當時局勢嘅發展,唔係可以話佢純粹係咗溝女,咁佢鹹濕係一定架啦。

改變歷史的活字印刷術

第一本利用古騰堡印刷術印刷的聖經

其實Henry之所以想脫離天主教會,仲有另一個原因。話說自從佢老竇亨七派遣船隊探索新大陸後,英格蘭商人一直積極開拓美洲市場。無奈當時嘅大西洋係西班牙同葡萄牙嘅天下,佢哋仲同教皇達成托爾特西里亞斯條約(Treaty of Tordesillas),以西經46。37度為界,以西嘅新大陸歸西班牙,以東包括亞非嘅土地就歸葡萄牙,完全當我大明冇到,亦擺明唔侵其他歐洲國家玩。英格蘭想要分一杯羹,就只有無視條約,而無視條約嘅最簡單方法,就係無視教皇。

托爾特西里亞斯條約

當然仲有最百搭嘅原因,就係想搶走神職人員橫徵暴斂得嚟嘅財富,用嚟充實國庫,俾佢玩下車買下樓,有剩就順便還富於民。

1529年,Henry召開國會,廣邀國內各路反教廷人仕,討論離婚事項,史稱「改革國會」(Reformation Parliament),開啟英格蘭宗教改革(English Reformation)。之但係議員意見不一,結果冇乜實質嘅成果。Henry決定自己嚟。佢撻出n年前理察二世用嚟限制教會勢力嘅武器--藐視王權罪(Praemunire),以向教皇效忠,等同對國王不忠之名,向神職人員定罪,佢先係向Catherine嘅支持者下手,之後索性推行至全部神職人員。

佢又乘機向英格蘭天主教會收取高達十萬鎊嘅保護費,以換取佢嘅特赦,同贖罪卷冇分別,依舖認真fatfat。俾Henry掠水嘅,仲有遍佈英格蘭嘅修道院。喺古時候嘅歐洲,修道院喺城鄉嘅地位非常重要,不單止負責當地宗教事宜,仲擔當大學嘅角色,因為古代所謂學術,其實都離唔開神學。正因為修道院咁重要,所以佢地油水非常多,亦所以就俾Henry睇上。結果英格蘭正式廢除修道院,將修道院嘅財產充公。各修道院院長都係上議院議員,修道院廢除削弱宗教界對議會嘅影響力,變相提升世俗勢力嘅地位。

新賊取代舊賊

對於唔信教嘅大部分巴打來講,脫離天主教會好似冇乜大不了咁。但係喺當時嚟講,你信耶穌但又唔跟天主教會嗰套,即係異端(Heretics),其實同信異教(Heathens)例如伊斯蘭教一樣咁危險。當年十字軍東征話就話係討伐穆斯林,但其實有超過一半時間都係去搞信東正教嘅拜占庭帝國,十字軍以討伐異端為其中一個藉口,肆意蹂躪君士坦丁堡。

你唔跟天主教嗰套,有時俾唔信耶穌更可恨,內奸始終危險過外敵(好似係)。 情形就好似上討論區咁樣,當年論壇界高登獨大,巴絲打口中嘅開膠post就等於上高登。由於高登同當年嘅天主教會一樣太過不堪,於是彈出咗個連登,吸引大批信徒轉會,結果高登連登視對方為異端,喺度激烈互插,反而異教好似香討U汪等就好少(費時?)插。
毛巴好波,返到嚟水又抽足,文又高質
正呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞