[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(3)

1001 回覆
389 Like 6 Dislike
見到新oost 即刻過黎正評支持
睇下毛巴點寫玫瑰戰爭
人名多同似到仆街
毛巴

貞德
睇下毛巴點寫玫瑰戰爭
人名多同似到仆街

睇下毛巴點寫玫瑰戰爭
人名多同似到仆街

上個post寫普魯士都好多腓特烈
House of Tudor
lm
睇下毛巴點寫玫瑰戰爭
人名多同似到仆街

費特烈A,費特烈B
睇下毛巴點寫玫瑰戰爭
人名多同似到仆街

費特烈A,費特烈B

但只有一個係大帝
留名
留名
光榮革命篇
新post留明
最近好迷cossack 3 好迷17-18世紀既歐洲
Btw push
仆街按錯負評 sorry毛巴
仆街按錯負評 sorry毛巴

終於等到玫瑰戰爭
九、紅玫瑰與白玫瑰

十五世紀嘅英格蘭都算係多搞作啦,百年戰爭先喺1453年結束,另一場大戰又隨後爆發,就係玫瑰戰爭(War of the Roses)。玫瑰戰爭嘅政局甚至俾百年戰爭更混亂,依場戰爭打咗三十年,喺依三十年間,英格蘭總共出現七任國王。依一切亂局就要由兩大家族,蘭開斯特(Lancaster)家族,同埋約克(York)家族講起。

先件事其實就係一齣極其混亂,又相當垃圾嘅爭產劇,只要改改人名,就可以fit落任何家族到。玫瑰戰爭可以話係英國細路中學讀歷史嗰陣嘅夢魘,皆因依段歷史入面嘅人物關係亂過深水埗:

你自己睇飽佢

蘭開斯特家族亦即係當權國王亨利六世嘅家族,先前講過,依個家族嘅起源就係愛德華三世嘅三房長孫,蘭開斯特公爵亨利四世搶走大房(黑太子)話事人小理察嘅王位開始。而約克家族就係愛德華三世嘅四房子孫,當時嘅族長係約克公爵理察(Richard of York),或者直接叫做約克都得。約克除咗係愛德華三世四子嘅直系後代,佢阿媽都係愛德華三世次子個曾孫女。論資排輩,蘭開斯特家族作為三房,應該大過四房嘅約克家族,但係如果根據母系,約克家族係二房子孫喎,所以無話邊個喺法理上更適合繼承愛得華三世嘅,邊個拳頭硬啲咪邊個做囉。

玫瑰戰爭嘅名字就係嚟自兩個家族嘅家徽,蘭派(蘭開斯特家族)用嘅係紅玫瑰,而約派(約克家族)就用白玫瑰。紅玫瑰話白玫瑰係衣服上嘅一粒飯粘子,白玫瑰話紅玫瑰係牆上嘅一抹蚊子血。

蘭派 約派

貴族分裂成兩派,展開權力遊戲

但其實玫瑰只係佢哋家徽其中之一個小部分,但係為咗改個好聽啲嘅名,歷史學家於是玩老屈。中國歷史其實都可以咁玩,例如七龍戰爭,三龍戰爭,十六龍戰爭。。。
一切嘅開端發生喺聖女貞德死後冇耐嘅1436年,約克被疏堂細佬亨利六世任命為法國總督(Lieutanant of France),全權負責對法戰事。當時局勢完全不利於英格蘭,英軍節節敗退,約克擔任總督嘅十年間,基本上做嘅嘢就係諗點樣同老細交代敗績,背後又鬧中央支援不足。另一邊廂,亨利六世又安插同樣都係三房子弟嘅博福特(John Beaufort)喺法國,博福特同約克成日就人手問題爭執,結下兩房人嘅恩怨。

亨利六世

約克公爵

1445年,英格蘭敗局已定,亨利六世想削弱約克喺英格蘭同法國嘅影響力,於是任命佢做愛爾蘭總督。約克以財政支援不足為藉口,又返嚟英格蘭,同埋暗示王室找返之前問佢借嘅數。依個時候嘅英格蘭外有百年戰爭嘅全面失敗,內有連年嘅財政赤字,貪污盛行。亨利六世份人又冇料到,甚至可能遺傳埋阿公瘋子查理六世嘅基因,周不時就精神病發作,處理唔到政事。結果引發各地叛亂,叛軍甚至試過攻入倫敦,殺害高官。

約克睇唔過眼國家會搞成咁,於是喺1450年率兵進入倫敦,同亨利六世對質,同時強逼議會給予約克嘅親信席位。約克想逼使無子嘅亨利六世冊封佢為繼承人,但係亨利六世心儀血緣較近嘅博福特,加上佢得唔到議會嘅支持,於是一怒之下離開倫敦。亨利六世隨即報復,展開全國巡查,專查約克手下嘅領主,仲罷免佢愛爾蘭總督一職。

不過亨利六世威咗一陣,就收到英軍加斯提隆一戰慘敗嘅噩耗,英格蘭正式戰敗,佢即時痴鬼咗線,十問九唔應,要搵人拉住先識行路。議會於是召開緊急大會,代國王處理政事,約克作為皇親國戚,又為英格蘭打過仗,可以喺大會獲得一席位。博福特千方百計想阻止約克參與會議,但係佢只不過係區區一個森麻實伯爵(Earl of Somerst),但係人哋堂堂一個公爵Duke,關你叉事咩。結果偷雞唔成蝕把米,博福特被約克動議打入冷官。而約克就獲推舉為護國公(Lord Protector)。
原來百年戰爭完結同君士坦丁堡比大砲攻陷都係同一年黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞