近代中國歷史之勳章談(由清末到民國)

219 回覆
82 Like 2 Dislike
一.錯誤概念之下誕生嘅準勳章——御賜雙龍寶星

為咗解決交換外交禮物時成日因為禮物出現違和感而老尷嘅情況,喺1891年光緒帝落柯打叫當然管外交嘅恭親王同佢管嘅總理衙門參考外國勳章,再mix埋國旗啲元素,於是雙龍寶星(初版)就出現啦!

呢位係外號鬼佬六嘅恭親王

提案上奏制定勳章嘅外交部總理衙門

以下就係由恭親王奕訢擬定五等十一級嘅寶星design
《寶星章程》(全稱奏厘定獎給洋員寶星章程折)

仲有實物tim
一等第二御賜雙龍寶星

二等第二御賜雙龍寶星

三等一級御賜雙龍寶星

三等三級御賜雙龍寶星

四等御賜雙龍寶星(粒寶石都冇埋so9sad )

五等御賜雙龍寶星

雖然恭親王同佢班手下好努力"科勞"呢堆來佬貨,不過大家第一眼似咩?覺唔覺同一般人所認識嘅勳章咁大出入嘅!?
當初黃龍旗都係柒吓柒下咁先擠到出嚟,以國旗為藍本嘅雙龍寶星又點會一take過搞掂呀?少年,你太天真了!

整足三次先定型嘅黃龍旗

呢套雙龍寶星千呼萬喚始出來,但得到嘅只有負評,特別嚟自皇上嘅批評

"唔係呀嘛!?叫你整套勳章出嚟你整套令牌出嚟做乜春!?"

你冇聽錯,呢個係去到1898年德皇威廉2世細佬亨利訪華時拎返出嚟講去鞭內務府啲人屍嘅時候講,因為嗰班整開皇室用令牌嘅工匠,突然要整一套見都未見過嘅嘢,仲要靚到拍得住歐洲各國,實在mission impossible啦!
呢堆又方又圓嘅"令牌"喺國內柒比班外國駐華大使都算啦!但最大劑嘅事喺1896年出現鳥,李中堂嗰年受命要環遊世界,根據當時外交規矩,佢每到訪一個國家都要贈予該國元首及大官勳章,但呢堆低質到皇上都睇唔上眼(但聽講西太后幾滿意)嘅寶星當然拎唔上大枱,結果要勞煩受訪國(俄國,法國,德國,美國)嘅珠寶商嗱嗱淋製作咗一堆以初版做參考而改良嘅寶星,而呢堆寶星就成雙龍寶星2.0嘅雛型啦!

以下係圖源文中,拍賣會上嘅德國ver.雙龍寶星

仲有原廠證書tim

而呢間德國珠寶商J.Godet&Sohn就把炮啦!佢曾經係普魯士皇室勳章的特定製造商,出名的大紅鷹勳章、鐵十字勳章都出自J.Godet&Sohn廠之手

德意志帝國大紅鷹勳章星章
章後嘅J.Godet&Sohn LOGO

講返正題先,呢堆臨時由班鬼佬代工嘅雙龍寶星終於令李中堂滿意,而且歐美各國元首都幾滿意.

德國"天王"俾斯麥與他的"粉絲"李鴻章,相中兩人胸前分別配有大紅鷹勳章(李鴻章)同雙龍寶星(俾斯麥)
留言同正評係我出文嘅動力
間桐櫻處女
間桐櫻處女

做乜鳩
幫手推下
幫手推下

巴打
實在好佩服可以出文出得咁密ge巴打
淨係要諗點寫得生動都煩死
留名
會唔會講下明到清史
會唔會講下明到清史

唔係我強項
幾經波折先將柒出國際嘅危機解除,點知就到國內爆左另一個炸彈.

是咁的,本篇topic中就強調jor"錯誤概念"...其實就指皇室兩位,一大一小嘅老佛爺+萬歲爺,到佢地被上帝接佢地上天堂之前,一直都get唔到勳章係一種禮儀信物,而當呢款寶星只係御賜禮物嘅一種,係特別送畀鬼佬嘅......所以當下李中堂仲返緊去同波士report就被專管皇帝御賜物品嘅內務府篤啦

當時阿頭又係李生

點解要篤!?除左呢單小事之外,其實李中堂仲因為臨時爆肚作左首國歌先瀨野(利申可能 )
https://www.youtube.com/watch?v=ZFy7OTLpJTQ 李中堂樂
本來首歌冇名,但經當時輿論傳下傳下就變做<李中堂樂>...but...堂堂國歌(暫)歌名竟然係用大臣個姓開頭實在離哂譜,所以李鴻章仲喺輪船度趕返嚟飲茶,就被班友煩到HI HI啦!

好彩...因為皇上好buy個design,所以單野不了了之,而且李中堂仲可以為2.0提意見tim,好快o係同年(1896)就推出第二版啦,而且因為手工精緻,一二等雙龍寶星仲搵返當時有份整嘅歐洲珠寶行代工wow!睇相!
1896年,雙龍寶星ver.2終於千呼萬喚出場啦!!!
(PS:一等至三等雙龍寶星嘅品級可能有錯,因為資料來源太雜 )

第二版一等三級御賜雙龍寶星勳章
第二版一等第三御賜雙龍寶星
第二版二等第一御賜雙龍寶星
第二版二等第二御賜雙龍寶星
第二版二等第三御賜雙龍寶星
第二版三等第一御賜雙龍寶星
第二版三等第二御賜雙龍寶星
第二版四等御賜雙龍寶星
第二版五等御賜雙龍寶星

樣就叫執返四正,但<寶星章程>就暴露咗雙龍寶星有先天缺德----對外不對內.本來各國勳章係嘉獎對本國有汗馬功勞嘅人士(有啲仲話之你係咪自己友),但雙龍寶星本來只係應對國際禮儀嘅產物,對象全部都係外國友,而自己臣民都係收到黃馬褂(例如西太后位小火車司機),就算之後為咗填補漏洞執吓條例,但因為煩到閪冧(我都費事講),所以當光緒同慈禧兩位被上帝接走後,繼任嘅載澧(冇講錯,因為揸旗係攝政王)決定將雙龍寶星斬掉再重煉另一套勳章,亦都係下一章嘅主角

至於雙龍寶星就好似停止頒發但冇禁止佩戴啦

宣統朝時著住清禁衛軍裝嘅貝勒載濤,右下就係雙龍寶星
down聲先,因為工作繁忙關係,
出文日子多數都係星期四左右,
時間大多係深夜,
希望各位唔好嫌棄,
繼續支持

漏咗講
本章完
lm
留名
清國真係做樣樣野都好撚柒

佢套禁衛軍服出奇咁英氣
清狗
Lm
終於有文啦

其實由清末去到民國啲勳章都柒柒地(個人觀感
仲有冇文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞