[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(3)

1001 回覆
389 Like 6 Dislike
英國王室唔肯俾人查一定係身有屎,危害到佢地嘅地位

堂堂王室話查就查嘅咩
毛巴會唔會寫一次中國史?

好想寫,但係一寫中國就好有爭議

可以開新ac講

可以開新ac講

唔緊要 寫啦
寫咩我都睇
大部分史學家都相信

屌有聲
講返新王理察三世,佢突然搶走王位,期間又發生神秘失蹤事件,自然引起唔少葡萄友不滿,當中包括表弟白金漢公爵(又係)亨利(Henry of Buckingham)。就喺同一年,佢以擁立愛德華五世為名起兵反抗,但係旋即就聽聞愛德華五世已死嘅流言,於是轉而支持另一個人。

依個人就係都鐸王朝(House of Tudor)嘅開創者--亨利.都鐸(Henry Tudor),由於佢做咗國王後就叫做亨利七世,所以不妨在此稱呼佢做亨七啦。

都鐸家族嘅發跡史令小弟不得不用大陸用語嚟形容:屌絲逆襲。都鐸王朝嘅奠基人係亨七阿爺奧雲(Owen Tudor)。奧雲嘅父輩即係都鐸三兄弟,當年跟隨嘉道爾發動威爾斯起義,失敗被囚禁,而佢就機緣巧合之下,有得入倫敦塔做打雜。正係依段打雜經歷,令佢依個威爾斯人接受英格蘭文化。威爾斯人係冇姓嘅,佢本名就係一堆老竇阿爺加祖先名堆砌而成:Owain ap Maredudd ap Tudur ap Goronwy ap Tudur ap Goronwy ap Ednyfed Fychan。為咗改個英格蘭名,佢選用阿爺Tudur做姓,即係威爾斯語Theodore咁解,再將佢譯做英式既Tudor。依個就係都鐸之名嘅由來。

亨利五世逝世,遺孀凱撒琳同尚在襁褓中嘅六世住喺倫敦塔,奧雲被任命為太后既衣物總管(Keeper of Wardrobe),就喺依段期間,佢同凱撒琳展開愛昧關係。傳說有次佢參加舞會,飲醉咗酒,跳舞嗰陣失足跌落凱撒琳懷內,咁就撻著咗。

仲有個更romantic嘅說法:話說奧雲有日喺條河都沖涼,上半身一絲不掛,露出充滿爭扎嘅肌肉,當時散緊步嘅凱撒琳見到濕哂,但又怕有失身份,於是同丫鬟交換衣著,之後向獵物埋手。奧雲年少氣壯,陽氣正盛,見到有靚女丫鬟撲埋嚟,簡短交談,輕輕撫摸一陣之後就又攬又錫,仲太大力唔覺意整損對方條頸。第二日奧雲返工嗰陣,發現凱撒琳頸上嗰條疤痕,先知原來尋日嗰個猴擒女人係當今太后,一場禁忌之戀就此展開。

無論過程如何,總之六世識得行路之後,凱撒琳就搬出去住,好快就同奧雲秘密結婚。兩公婆生咗四個仔,大仔艾特蒙(Edmund Tudor)就係亨七老竇,二仔渣士伯(Jasper Tudor)將會係亨七嘅造王者,三仔同細仔關你乜事。

奧雲.都鐸

奧雲與凱撒琳太后的禁忌之戀
關你乜事
1437年,太后凱撒琳逝世,冇咗太后嘅庇護,奧雲即刻就俾一直知道內情嘅議會監禁:結婚可以瞞到,但係大肚應該瞞唔到啦掛。而年紀尚幼嘅艾特蒙同渣士伯就交由修女照顧。過咗幾年之後,亨利六世親政,注意到佢依對同母異父兄弟,於是帶佢哋去倫敦塔到住,之後又放返奧雲出嚟,正式給予英格蘭人嘅權利。

亨利六世對佢哋真係算唔話得,給予同佢哋嘅出身相稱嘅待遇,首先封佢哋為伯爵,之後又將佢哋引入嘉德騎士團。艾特蒙又娶咗蘭派已故領袖,約派始祖約克個宿敵博福特個姪女,生咗亨利.都鐸出嚟,所以唔駛諗,都鐸家族當然支持蘭派。

1455年,玫瑰戰爭爆發,本來艾特蒙獲掌權嘅約克派去威爾斯辦事,依家形勢有變,同行嘅約派軍隊突襲並生擒艾特蒙,冇耐佢就喺獄中過身,留低遺腹子亨七交由渣士伯照顧。渣士伯同老竇奧雲有參與對決愛德華四世嘅蒙提瑪渡之戰,亦都係依一戰奪去咗奧雲條命。係之後嘅日子入面,渣士伯同亨七因應成日變嚟變去嘅政治狀況,不斷流亡又回歸,渣士伯將佢嘅戰場知識傳授俾亨七,培養佢成為一個出色嘅指揮官。

轉眼間又到咗1483年,理察三世上位,白金漢公爵起兵抗命,擁立亨七做國王。點解係都要鐸家族嘅亨七呢?首先,約克王室經過愛德華四世死後嘅混亂,已經變得衰弱,倒不如支持蘭派。再查返蘭開斯特王朝嘅族譜,有料而又血統較接近亨利六世嘅,就非佢嘅半個姪仔亨七莫屬。

雖然亨七唔係根正苗紅,家族嚟自威爾斯。但係全因佢阿嫲同娘親,佢都有四分之三嘅英格蘭血統。最重要係擁有蘭派血統嘅亨利,同約派愛德華四世個細女訂咗婚,亨七代表咗打咗三十年仗嘅兩派之間,首次出現嘅融合,因此得到厭倦戰爭嘅人民支持。同埋話唔埋佢同白金漢公爵有枱底交易呢。

當時亨七人在布列塔尼,佢同白金漢公爵密謀登陸英格蘭,但係因為二五仔而令公爵事敗被殺,亨七本人都差啲喺布列塔尼俾理察三世嘅細作擄走。佢於是逃亡法國,並得到英格蘭老冤家法國同蘇格蘭嘅支持,帶住幾千士兵登陸英格蘭。

亨七同理察三世嘅約派軍隊喺倫敦南面嘅波士禾夫(Bosworth Field)開打,戰鬥場面極其混亂,兩位大佬都落場打埋一份,理察三世同亨七之間試過只有一把劍嘅距離,就喺理察意識到並準備攻擊之際,旁邊嘅威爾斯猛將一野轟落理察到,衝擊力大到令頭盔插入佢嘅頭骨,足以致命。領導一死,約軍自動崩潰,亨七直入倫敦做國王。
關你乜事

吹呀
啲名太似,個個都幾多世幾多世,實在太亂,好難跟
乜薩利克法唔係要排晒男性先咩
亨七前面無其他對手
lm

可以開新ac講

用咩史觀寫先?
大漢?大中華?
香港?兩廣?
strongpost lm
發現自己分到亨五至到亨七
覺得自己好勁

可以開新ac講

用咩史觀寫先?
大漢?大中華?
香港?兩廣?

呢個就係問題
平時我地接觸既中史係大中華為本位
所以如果以兩廣角度去出發應該幾特別
例如講下秦帝國打柒百越
又可以講下三國既士燮家族
當然到時候個post可能會有大中華膠打飛機
大部分史學家都相信

屌有聲

王子失蹤事件
依家都係一個…謎~~

可以開新ac講

用咩史觀寫先?
大漢?大中華?
香港?兩廣?

呢個就係問題
例如講下秦帝國打柒百越

大中華同大漢佔大部分
情況正如啲人關注大中華嘅六四
但唔關注圖博同東土耳其嘅屠殺
唔同史觀睇嘅差太遠
更何況香港好多所謂本土派都係
大中華或者大漢做底層

可以開新ac講

用咩史觀寫先?
大漢?大中華?
香港?兩廣?

呢個就係問題
例如講下秦帝國打柒百越

大中華同大漢佔大部分
唔同史觀睇嘅差太遠
大中華或者大漢做底層

以地區為本位嘅中史,敘述客觀歷史事件就冇問題,但係以乜嘢角度寫先麻煩,視中原政權為侵略?定係沒有華夏就沒有嶺南?以廣東為主線,就無可避免要提及到越南,咁嶺南係越南嘅兄弟、敵人,定係漢人侵略嘅共犯?喺香港寫廣東式歷史仲敏感過講Tibet 同 Turkstan,起碼依度應該冇乜Tibetan

可以開新ac講

用咩史觀寫先?
大漢?大中華?
香港?兩廣?

呢個就係問題
例如講下秦帝國打柒百越

大中華同大漢佔大部分
唔同史觀睇嘅差太遠
大中華或者大漢做底層

以地區為本位嘅中史,敘述客觀歷史事件就冇問題,但係以乜嘢角度寫先麻煩,視中原政權為侵略?定係沒有華夏就沒有嶺南?以廣東為主線,就無可避免要提及到越南,咁嶺南係越南嘅兄弟、敵人,定係漢人侵略嘅共犯?喺香港寫廣東式歷史仲敏感過講Tibet 同 Turkstan,起碼依度應該冇乜Tibetan

你點定義所謂兩廣角度/嶺南角度?嶺南人你指一開始的非漢人/秦漢時黎既漢人/佢地兩者溝埋的後人/再後期黎既人?邊個先係真正嶺南人同佢地既角度?我想講只係而家好多批判一個史觀既人自己都係到扭曲史實為自己目的地服務,或者係排斥其他人的聲音
寫歷史好心就唔好理咁多咩史觀,客觀描述前因後果就算,歷史寫作唔應該落價值判斷
推下先
幾時到19世紀大破法蘭西

法國真係輸比英國都係七年戰爭同拿破崙戰爭姐

法國真係輸比英國都係七年戰爭同拿破崙戰爭姐

都夠啦

可以開新ac講

用咩史觀寫先?
大漢?大中華?
香港?兩廣?

呢個就係問題
例如講下秦帝國打柒百越

大中華同大漢佔大部分
唔同史觀睇嘅差太遠
大中華或者大漢做底層

兩廣視覺既話可以參考下呢幾篇,不過一定會比人屈做百越l

南海波濤:南越國的偉大歷史
https://medium.com/@cathaysianculturesoc/%E5%8D%97%E6%B5%B7%E6%B3%A2%E6%BF%A4-%E5%8D%97%E8%B6%8A%E5%9C%8B%E7%9A%84%E5%81%89%E5%A4%A7%E6%AD%B7%E5%8F%B2-cca6503724bc

南粵土豪的勝利:1449·佛山血戰https://medium.com/@cathaysianculturesoc/%E5%8D%97%E7%B2%B5%E5%9C%9F%E8%B1%AA%E7%9A%84%E5%8B%9D%E5%88%A9-1449-%E4%BD%9B%E5%B1%B1%E8%A1%80%E6%88%B0-433096e9f376
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞