[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(3)

1001 回覆
389 Like 6 Dislike
終於追到live
終於追到live

威廉三世
留名
philip今日生日
btw有冇人知點解係響62下炮
唔係跟佢歲數?
philip今日生日
唔係跟佢歲數?

佢個大仔都唔止啦
philip今日生日
唔係跟佢歲數?

佢個大仔都唔止啦

咪問點解囉
冇文
樓主熟唔熟太平天國同美國獨立 希望你會講下
啱啱睇哂the hollow crown
估唔到英國比起德國好悶
睇到頭都大埋

英國太長,德國夠濃縮,一開波就戲玉
philip今日生日
唔係跟佢歲數?

佢個大仔都唔止啦

咪問點解囉

諗緊係咪服務國家年份
但又好似唔止
1952年到而家唔止62年
估唔到英國比起德國好悶
睇到頭都大埋

英國太長,德國夠濃縮,一開波就戲玉

毛巴一早話英國史係悶啦
philip今日生日
唔係跟佢歲數?

佢個大仔都唔止啦

咪問點解囉

諗緊係咪服務國家年份
但又好似唔止

咪係囉
有冇人答到我
philip今日生日
唔係跟佢歲數?

佢個大仔都唔止啦

咪問點解囉

諗緊係咪服務國家年份
但又好似唔止

咪係囉
有冇人答到我

好似逢生日都係放62下炮

From wiki
英國君主誕辰時在倫敦的倫敦塔內鳴禮炮62響(21響向君主致意、21響向倫敦市致意、另外20響是因為該塔屬於王宮和軍事堡壘),其他地方鳴炮41響。
philip今日生日
唔係跟佢歲數?

佢個大仔都唔止啦

咪問點解囉

諗緊係咪服務國家年份
但又好似唔止

咪係囉
有冇人答到我

好似逢生日都係放62下炮

From wiki
英國君主誕辰時在倫敦的倫敦塔內鳴禮炮62響(21響向君主致意、21響向倫敦市致意、另外20響是因為該塔屬於王宮和軍事堡壘),其他地方鳴炮41響。

咁又咩原因係212120?
享八同Katherine 喺幾百年前嘅今日結婚

以前睇電影同劇係Anne Boleyn 做主角所以會傾向支持Anne
而家諗返覺得Henry 同Anne 都真係幾賤格下
Catherine 好慘 見證住呀媽咁俾人恰法難怪Princess Mary 變Bloody Mary
以前睇電影同劇係Anne Boleyn 做主角所以會傾向支持Anne
Catherine 好慘 見證住呀媽咁俾人恰法難怪Princess Mary 變Bloody Mary

Elizabeth都慘啦,阿媽比老豆斬左跟住又比Mary迫害

Elizabeth都慘啦,阿媽比老豆斬左跟住又比Mary迫害

仲有個愛德華6世
毛巴呢
今日行商務見到出左 A Child's History of England 既中譯本
(唔係想轉移毛巴讀者視線,純粹出於好意介紹
我對毛巴你

人類成日要我除眼鏡
我對毛巴你

人類成日要我除眼鏡

爛尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞