[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(3)

1001 回覆
389 Like 6 Dislike
幾經辛苦又一post

依幾個月出得慢咗,真係多謝各位對小弟不離不棄

anyway, 指定動作,正評!

Facebook Link:

毛巴亂噏

http://www.facebook.com/mutofu

Blog Link:

本文內容需在Facebook讚好後才可瀏覽

麻煩各位like完facebook,再入去嗰blog逛下

-------------------

附上第一個post:

[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事
https://lihkg.com/thread/134149/page/1

你哋嘅正評同留言係小弟出文嘅動力,多謝各位一直以嚟嘅支持

繼續開波
續。百年戰爭(下半場)

1431年五月三十日,聖女貞德被處以火刑。面對置佢於死地嘅卡莊主教,貞德非但冇詛咒佢哋,仲叫上帝寬恕佢地嘅罪過,在場嘅審判團同埋少數英格蘭士兵都不禁飲泣。

士兵將佢綁喺離地幾呎嘅木樁上面,貞德請求提供十字架雕像,於是其中一人攞住個木製嘅小十字架,一直舉高喺被燒緊嘅貞德面前。烈火侵蝕貞德嘅身體,佢不斷大叫「耶穌」,直至被烈火完全吞噬為止。或者大家會期待乜嘢六月飛霜嘅情景,但係好可惜,過程間冇神蹟出現。火刑執行完畢,英國佬將佢嘅焦屍找出嚟,向民眾展示佢冇逃走過。之後又再燒多兩次,燒到變灰,再倒入塞納河到,以免有人攞嚟做紀念,總之要將貞德嘅一切徹底消滅。

貞德之死

就係咁,聖女貞德由1429年幫奧爾良解圍,直到1431年被處決,死時只得十九歲。當我哋仲喺度諗緊sem break 點過嗰陣,人哋已經帶兵救國。佢雖然剩係得個兩年貨仔,但係佢嘅出現將法國由亡國邊緣變成扭轉戰局。佢將百年戰爭由單純兩個家族之間嘅王位爭奪,擴展到宗教同民族層面,宣揚依個係一場伸張正義嘅戰爭,一場法蘭西同英格蘭兩大民族之間嘅鬥爭,激發起法國人打退外敵嘅決心,其意義無可被取代。百年戰爭結束之後,法國好快就宣判依次審訊無效,去到1920年貞德被天主教會封聖,但係佢一早已經係法國人心目中嘅聖人。相反英國佬屈死貞德,仲要破壞佢嘅屍首,想佢死無葬身之地,但係佢嘅精神已經深深紮根喺法國人民入面。

貞德一人雖死,然尚有千千萬萬之貞德!

1920年,貞德封聖大典

邊個搶我第一個正評
毛巴
正評
留名
正評

邊個搶我第一個正評

毛巴自己
娘娘一死,狗公個個即刻義憤填膺,立志為娘娘報仇。至於英格蘭嗰邊都有唔少人同情貞德,個別參與老屈者更加日日心驚膽顫,驚死會遭天譴,英軍人心渙散。結果法國登上道德高地,取得主導權,慢慢收復失地。

1435年,查理七世同勃艮第大公正斗菲臘簽訂亞哈條約(Treaty of Arras),勃艮第同英格蘭解除盟約,回歸法國王室嘅懷抱,並交還巴黎,查理送返幾個城鎮當回禮,又豁免菲臘作為臣屬嘅義務。而英格蘭失去勃艮第依個強力盟友,已經註定失敗。英法又協議停戰,期間查理七世對軍隊進行改革,加入大量大炮以提升攻城效率,同時加強中央集權,總之就變得更強大啦。

之後嘅事唔駛多講,法國喺1449年收復諾曼第,翌年大敗英軍於布列塔尼。1453年,百年戰爭最後一場戰役喺加斯科尼嘅加斯提隆(Battle of Castillon)打響。依場戰鬥可以話係克雷西戰役嘅掉轉版,長弓因為盔甲質素嘅提升,再唔係以前嘅大殺器,取而代之嘅係法軍嘅新式火銃,英軍終於見識到乜嘢叫閪冧咁款。結果英格蘭唔單止輸咗場仗,仲輸埋苦心經營三百年嘅加斯科尼,英格蘭除咗北端嘅加萊港口之外,至此完全退出法國大陸。

法軍利用火炮吊打英軍

就係咁,由1337年愛德華三世宣稱法國王位,到1453年卡斯提隆一戰,持續咗116年,總共五代人嘅百年戰爭,最終以法國嘅勝利結束。

查理七世前期俾貞德carry,後期自幹,取得最終勝利,因此被譽為「勝利者」(Charles the Victorious)。但係依位勝利者收尾幾年非常折墮,佢個仔,日後嘅路易十一起兵反抗老竇,激到佢身染重病,個口生咗個巨型腫瘤,令到佢完全無法飲食,咁就活生生餓死咗。不過都唔關英格蘭事啦。

勝利者查理七世

戰爭結束後的法國

英格蘭打咗116年,係咪淨係得個桔呢?又唔可以咁講。戰爭之前,英格蘭同法蘭西民族之間糾纏不清,人民唔係為自己民族而戰,而係為封建領主打工,依班封建主嘅身份認同亦唔係建基於民族而生,而係來自獨立於民族嘅家族血統。因此有唔少法國人貴族因為同金雀花王室有血緣關係,而被認為係英格蘭一派。而家百年戰爭激發起法蘭西民族意識,向英法兩邊灌輸一個概念:你係法國佬,我係英國佬。那怕你係我表弟,總之我哋之間都冇任何關係,總之我哋就水火不容。

法國王室作為大贏家,得以向諸侯展示應有嘅權威,戰爭團結上下,無疑推動中央集權。法國擺脫英格蘭之後,終於踏上佢嘅稱霸歐陸之路,成為為人熟知嘅最強陸軍之國(普魯士崛起之前)。

當年金雀花帝國遺留落嚟嘅歷史遺產,隨住英格蘭全面脫離大陸而完全消失,雖然之後嘅英格蘭君主一直保有對法國王位嘅宣稱,直到1801年法國大革命推翻波旁王朝,無王位可宣為止(你應該唔夠膽宣拿破崙呀嗎?)。

事實係戰爭令英格蘭進軍歐陸嘅夢想幻滅,國策轉為打地鼠策略,見到歐陸邊個太強大,就執佢一劑,邊個弱就幫下佢手,所謂歐陸平衡(Balance of Power)是也。的確,英格蘭以及之後嘅大英帝國都冇再對歐陸進行任何嘅侵略行為。至此之後,英格蘭就放眼海洋,開展佢嘅海洋帝國。。。不過哥倫布當時仲未戒奶,要等到佢出道先開展到,咁喺依段時間,英格蘭有乜可以做呢?

既然摘不到光榮的百合,何不摘取有刺的玫瑰。

本章完
光榮革命
光榮革命

玫瑰戰爭先
仲未數到亨利8世
終於有文
lm
光榮革命

玫瑰戰爭先
仲未數到亨利8世

有排寫呀
幾經辛苦又一post

依幾個月出得慢咗,真係多謝各位對小弟不離不棄

anyway, 指定動作,正評!

Facebook Link:

毛巴亂噏

http://www.facebook.com/mutofu

Blog Link:

本文內容需在Facebook讚好後才可瀏覽

麻煩各位like完facebook,再入去嗰blog逛下

-------------------

附上第一個post:

[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事
https://lihkg.com/thread/134149/page/1

你哋嘅正評同留言係小弟出文嘅動力,多謝各位一直以嚟嘅支持

繼續開波

打和 super!
Push
新po Lm
勃艮第大公???
開始寫緊我ge lihk處女post
原來放工後打係咁辛苦
又一個post 正皮
開始寫緊我ge lihk處女post
原來放工後打係咁辛苦

i know that feel bro
光榮革命

玫瑰戰爭先
仲未數到亨利8世

有排寫呀

將紅同白獻俾大家
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞