[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(3)

1001 回覆
389 Like 6 Dislike
已成功評分

寫到THE CROWN 第一季完個位好嗎

我諗住有可能唔排除有機會寫到The King's Speech 開頭咋 單係Geogre VI 嘅故事已經可以寫本書出嚟

國王陛下
睇住帝國土崩瓦解

唔係大佬都唔使咁早駕崩
已成功評分

我諗住有可能唔排除有機會寫到The King's Speech 開頭咋 單係Geogre VI 嘅故事已經可以寫本書出嚟

國王陛下
睇住帝國土崩瓦解

唔係大佬都唔使咁早駕崩

所以事頭婆好憎愛德華八世?
已成功評分

國王陛下
睇住帝國土崩瓦解

唔係大佬都唔使咁早駕崩

冇乜人會鍾意佢掛,仲要同納粹扯上關係
已成功評分

國王陛下
睇住帝國土崩瓦解

唔係大佬都唔使咁早駕崩

有講法話事頭婆Edward viii退位搞到George vi同佢一家過唔返平靜嘅生活
間接搞到George vi健康好差(狂煲煙)
唔記得幾時聽人講咋
已成功評分

國王陛下
睇住帝國土崩瓦解

唔係大佬都唔使咁早駕崩

有講法話事頭婆Edward viii退位搞到George vi同佢一家過唔返平靜嘅生活
唔記得幾時聽人講咋

the crown 有講 George vi 死左後edward 係美國返去,事頭婆個邊唔太歡迎佢
已成功評分

國王陛下
睇住帝國土崩瓦解

唔係大佬都唔使咁早駕崩

唔記得幾時聽人講咋

the crown 有講 George vi 死左後edward 係美國返去,事頭婆個邊唔太歡迎佢

my life,whether it be long or short, shall be dedicated to the service for this country in which we all live in
已成功評分

國王陛下
睇住帝國土崩瓦解

唔係大佬都唔使咁早駕崩

唔記得幾時聽人講咋

有睇
david好撚毒舌

國王陛下
睇住帝國土崩瓦解

唔係大佬都唔使咁早駕崩

唔記得幾時聽人講咋

有睇
david好撚毒舌

The crown嘅佢好撚小家
我唔知係戲劇塑造到咁定真人都係咁
留名

國王陛下
睇住帝國土崩瓦解

唔係大佬都唔使咁早駕崩

唔記得幾時聽人講咋

有睇
david好撚毒舌

我都睇緊
追到第四集
his late majesty
爛尾
毛爸
push
愛德華四世坐正之後,第一件事係好好獎勵頭號功臣禾域,加官進爵,大量封地,之後就著手恢復社會秩序同鞏固權力,除咗北部少量蘭派叛亂之外,國家基本上達致統一。愛德華治下嘅英格蘭欣欣向榮,但係有人心入面就生咗條刺,依個人就係老屎忽禾域。

事緣國王都成廿歲,係時候要結婚,禾域作為前輩,覺得有責任為個靚仔安排安排,於是就自把自為,以國王名義向法王路易十一提親。但係愛德華一來主張戀愛自由,二來奉行反法第一,於是自己娶咗個本地妹做王后。依件事喺愛德華眼中只不過係扭下計咁,但係對禾域嚟講係一個警號:國王仔有毛有翼,想撇甩佢啦。愛德華之後積極提拔王后家族,禾域預計到自己嘅地位會被取代,決定先下手為強。

1467年,禾域聯同自己女婿,亦都係愛德華細佬嘅佐治克拉倫斯(Geogre of Clarence)喺約克軍起兵,喺艾菊潭一役(Battle of Edgecote Moor)擊敗愛德華,之後成功捉拿國王。佢嘗試以愛德華嘅名義管治英格蘭,但係遭到議會強烈反對,無奈放走國王。愛德華重新上位之後,佢並無責怪禾域,反而想同前輩講和。但係禾域又老屎忽痕,於1470年再次起兵,不過今次就俾愛德華打敗,逃亡法國。

禾域喺法國宣佈轉換陣營,同蘭派流亡領袖瑪格爾特以及一直睺住英格蘭嘅路易十一結盟,帶住幫手又殺返去英格蘭,將愛德華趕去勃艮第。禾域同瑪格爾特救出亨利六世,擁立佢復位,蘭派重掌證權。但係已屆中年亨利六世嗰陣已經不似人形,要人拉住佢隻手,帶佢完成倫敦巡遊。

倫敦依邊條氣都未唞順,愛德華又聯同勃艮第軍殺返嚟,原來當時勃艮第同法國王室勢同水火,勃艮第大公勇者查理(Charles the Bold)知道叔仔愛德華落難,出於政治同家族考慮,二話不說就提供援軍。佐治克拉倫斯見勢頭唔對,臨陣倒戈支持阿哥愛德華,於是愛德華於班尼特之戰(Battle of Barnet)得以殲滅蘭派,禾域同埋亨利六世獨子戰死,愛德華反cup又反cup,卒之坐返上寶座。

無過幾日,亨利六世又(被)逝世。綜觀佢嘅一生,百年戰爭喺佢任內失敗收場,玫瑰戰爭喺佢任內爆發,仲係bb嗰陣就成為前無古人,後無來者嘅英格蘭法蘭西聯合國王,之後斷斷續續做咗四十年國王,後期仲復過僻,單睇個人履歷就非常傳奇。之但係對一個精神病患者嚟講,依啲經歷實屬個人悲劇,對英格蘭嚟講,攤上個咁嘅君主真係算你唔好彩,不如搞共和算。

愛德華原諒反叛嘅細佬,仲分封禾域嘅封地俾佢,不過最後兩兄弟都係互相殘殺收場。皆因克拉倫斯被捲入涉嫌叛國嘅疑案之中,有日法院逮捕咗克拉倫斯嘅侍從,指佢「想像同謀劃」國王之死,以叛國罪處決之。克拉倫斯不以為然,反而派遣手下衝入下議院,向議員展示被處決侍從所寫嘅無罪宣言,由於宣言上嘅理由太過白痴(唔好問我幾白痴),所以在場嘅下議員都「桀」一聲笑出嚟。

但係愛德華就笑唔出啦,因為嗰為手下係前蘭派成員,而克拉倫斯曾經倒戈蘭派,好難唔令人相信佢有心想背叛自己。於是愛德華以「違背人性的,可厭的叛國罪」處死自己細佬。死刑喺倫敦塔進行,根據倫敦塔嘅傳統,死刑係秘密進行,據說因為克拉倫斯係個酒鬼,於是佢就被人推落裝滿馬姆齊甜酒(Malmsey Wine)嘅酒桶入面浸死,人哋就話要做個飽鬼上路,而佢就如願以償,做咗個醉鬼。

愛德華四世本人打仗非常出色,陶頓戰役就係一例,文治都有唔錯嘅表現,令國家從混亂之中恢復過嚟,又積極為王室拓展財路,攪下貿易咁,從下議院手中,搶返國家財政嘅主導權,有錢就支持下倫敦嘅商業發展。最煞食嘅係佢高大威猛,有成六呎高,標準(中世紀)男神樣,以致有人質疑佢嘅血統,皆因佢老竇約克係一個標準矮仔。如果唔係咁多叛亂,以佢嘅個人能力,佢應該可以成為一位名留青史嘅偉大君主。

可惜事與願違,個天冇被機會佢好好發揮,喺佢在位第廿二年,即1483年,奪去佢嘅生命,時年四十歲。英格蘭經歷愛德華四世後期嘅短暫穩定之後,又再次進入動盪之中。
爛尾

唔準你咁講
繼承者係佢13歲嘅仔愛德華五世,愛德華四世細佬理察(x1)擔任護國公。小愛德華喺老竇死後幾日就被迎接到倫敦塔,同行仲有佢細佬約克公爵理察(x2)。議會依照先王小理察(x3)二世同亨利六世嗰陣嘅做法,勸年幼嘅小愛德華盡快舉行加冕大典,以穩定政局,但係遭到小國王以服喪為由拒絕。

奇怪嘅事情就此發生,小愛德華登基後唔夠兩個月,有宗教界權威突然指出先王愛德華四世同王后,亦即係小愛德華娘親嘅婚約無效,因為愛德華四世喺結婚之前就一早同另一個女人訂咗婚,咁表示小愛德華同約克公爵理察(x2)唔係合法子女,無權繼承王位。消息一公佈就引起極大迴響,教會正式宣布依兩個小朋友係私生子,倫敦不論貴族平民,都集體請求護國公理察(x1)登上王位。理察(x1)眾望所歸,於是加冕為理察三世。

頭先發生嘅事係奇怪,接下嚟發生嘅事就係詭異。被廢位嘅愛德華五世同細佬理察(x2)依然住喺倫敦塔,佢哋被帶到「內室」居住,之後佢哋就越來越少蒲頭,直到喺理察三世加冕嘅同月消失喺世人視線入面。

注意,係消失,唔係死亡,因為當時所有記錄都冇記載過佢哋逝世同埋下葬嘅消息,依樣嘢喺記事極其細緻嘅英格蘭王室嚟講實屬罕見。冇人知道兩兄弟發生乜嘢事,於是就產生咗中世紀英格蘭著名嘅疑案--塔上王子(Princes in the Tower)之謎。

塔上の王子

唔記得幾時聽人講咋

有睇
david好撚毒舌

我都睇緊
追到第四集

第五集最尾佢喊住吹笛嗰幕
不愛江山愛美人,但又幾多個可以真的放下
救命 開始睇唔明
有冇示意圖可以幫我分清楚嗰堆愛德華同堆Richard
救命 開始睇唔明

睇多幾次啦
樓主都括埋比你分
救命 開始睇唔明

Edward IV 個細佬叫Richard(Richard III),佢大仔係EdwardV,細仔都係叫Richard...我都寫到精神有啲錯亂

唔記得幾時聽人講咋

有睇
david好撚毒舌

我都睇緊
追到第四集

第五集最尾佢喊住吹笛嗰幕
不愛江山愛美人,但又幾多個可以真的放下

我都有少少眼濕濕
都要濕住打緊篇勳章文
我個肝爆啦
BTW,
毛巴係咪搞錯勃艮第公爵做大公
大公呢個爵位好似係神羅+沙俄先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞