[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(3)

1001 回覆
389 Like 6 Dislike
正評
希望毛巴快啲閪冧出文
正評
新post未推
推推推
英國真係正宗陰濕狗
最鐘意隔住個海搞鳩你
歐陸既盟友又唔幫
隔住個海自肥
但好多對世界影響重大既野又起源自英國喎
可唔可以講吓點解英葡聯盟可以維持幾百年
英國真係正宗陰濕狗
最鐘意隔住個海搞鳩你
歐陸既盟友又唔幫
隔住個海自肥

包括共產主義
而家仲頂得住,過多幾年就應該唔得
玫瑰戰爭我係skip住黎學
去到依度,又要介紹下蘭派同約派嘅其他要人。先講蘭派,由於亨利六世成日發癲,莫講話處理政事,連家事都理唔到。於是乎,佢老婆安茹瑪格爾特(Margrat of Anjou)代佢處理日常事務,瑪格爾特本人極度討厭疏堂叔仔約克,之後嘅衝突基本上就係約克同佢之間發生。另外,先前提過嘅都鐸家族都係蘭派一員,不過暫時都係一個小薯仔

再講約派,約克有個得力助手叫「造王者」禾域(Warwick the Kingmaker),聽個名都知佢幾把炮,佢出身於約克郡名門利維爾家族(House of Nevile),係約克老婆娘家嘅人,喺百年戰爭嗰陣已經同約克合作,後嚟因為被瑪格爾特逼害而投靠約克,以自己強大嘅私家軍為約克提供唔少幫助。

瑪格爾特王后

「造王者」禾域

講返約克,佢又係威咗一小陣,就再次失勢。唔夠一年,亨利六世又迴光返照,二話不說就褫奪約克護國公之位,恢復博福特嘅地位,又威脅會拘捕約克。

如果話亨利六世嘅瘋癲係個人悲劇,佢嘅康復就係國家災難。約克擔心亨利真係會以叛國罪處死佢,於是喺1455年五月,於李斯特城(Leicester)毅然起兵,亨利愴猝應戰,玫瑰戰爭由此而起。其實所謂戰爭,只不過間中有零星嘅衝突,反而兩個家族同議會之間勾心鬥角先係主菜。就好似第一場戰鬥第一次聖艾班斯之戰(Battle of St. Albans)咁,似係群毆多過打仗,首先雙方兵力夾埋唔夠一萬人,兩位大佬講咗陣數,講唔掂就拍枱叫手下開波,傷亡人數先得嗰200人都冇。

約克於李斯特城起兵

規模雖小,意義卻無比重大。皆因蘭派二佬博福特喺戰鬥入面被射死,大佬亨利六世被俘。約克親自押送國王返倫敦,佢絕無推翻亨利嘅意思,反而親自為佢獻上王冠,藉此宣示權威,跟住佢又任命自己做護國公,將王后瑪格爾特打入冷宮。約克堅持要成為亨利嘅繼承人,而瑪格爾特堅持依個位係俾自己個剛出世嘅仔,依個時候亨利又咁啱康復,重掌政事,兩邊攪到好疆。

坎特伯雷大主教決定做和事佬,喺1458年嘅天使報喜節(Lady Day;3月25日)舉辦一個 Love Day:亨利六世帶領一眾約派同蘭派貴族,兩派(用力地)手牽手,含情脈脈望住對方,步向禮堂。雙方均表示對方為堅定不移的戰略合作夥伴,並承諾在以後日子深化各方面的交流,為英格蘭繁榮穩定而努力。

講完,開片。

王后瑪格爾特搵到機會逃離倫敦,留低尚被挾持嘅老公,北上搵蘇格蘭王詹士三世幫手。1460年,蘇軍南侵約克郡,啱啱喺議會通過繼承亨利嘅約克,櫈都未坐暖就要北上應戰,蘭派蘇格蘭聯軍喺約克郡嘅維奇菲(Wakefield)迎戰約克,蘭派有成18000人,係約克嘅兩倍。約克於是想逐一擊破,首先向兵力較少嘅部隊埋手,點知喺衝鋒時俾匿喺樹林入面嘅蘭派軍伏擊,混戰中被殺,瑪格爾特將佢個人頭掛喺約克城門示眾。戰鬥以蘭派全面勝利結束,而約派冇咗個大佬,就由二佬禾域同埋約克個仔,時年19歲嘅邊疆伯爵愛德華(Edward of March)擔大旗。
而家仲頂得住,過多幾年就應該唔得
玫瑰戰爭我係skip住黎學

直情睇到頭都暈埋
想問毛巴用唔用到lihk個upload圖系統???
我出唔到圖sosad
英國真係正宗陰濕狗
最鐘意隔住個海搞鳩你
歐陸既盟友又唔幫
隔住個海自肥

當年英國都曾經比過經濟援助普魯士

因為西班牙一直都係英國係海上既最主要對手,英國需要盟友去抗衡
再加埋遲下西班牙王位去埋波旁王室(法國)度,除左搵奧地利/普魯士去正面對付佢地之外,更加需要係波旁王朝後面加把刀

利申9up
英國真係正宗陰濕狗
最鐘意隔住個海搞鳩你
歐陸既盟友又唔幫
隔住個海自肥

當年英國都曾經比過經濟援助普魯士

七年戰爭掉低普魯士淨比錢
隔住個海食花生

葡萄牙一直都對英國制衡當時歐陸主要強權有幫助 而葡國本身同英國無任何利益衝突 英國既目的由百年戰爭開始就係維持歐陸均勢 唔比歐洲大陸有一個超級強權出現 因為一旦歐洲大陸歸於一國統治 英國絕對唔能夠獨善其身

百年戰爭時 英國聯葡抗法 到百年戰爭後 哈布斯堡入主西班牙 低地 英國轉而聯法抗奧 而葡國仍有助於英國制衡西班牙 到路易十四 法國崛起 呢個唔洗講 全歐洲圍攻法國
愛德華當時身處威爾斯,依頭哭完喪,嗰頭就要諗辦法同身處倫敦嘅禾域會合。佢首先遇上都鐸家族嘅威爾斯軍隊,展開蒙提瑪渡之戰(Battle of Mortimer’s Cross)。愛德華為咗鼓舞士氣低落嘅約派軍隊,就指住天上忽然出現嘅三個「太陽」,話依三個「太陽」就代表老竇約克包括佢在內嘅三個仔:金日成、金正日同埋金正恩,即係個天示意佢要儆惡懲奸。其實依三個「太陽」係幻日現象(Parhelion)所形成:大氣層嘅冰粒令陽光折射,造成三個太陽影像嘅錯覺。Anyway,愛得華咁樣亂噏,就噏到場勝仗返嚟,事後愛德華為咗答謝太陽,於是以燦爛陽光(Sun in Splendour)作為佢嘅個人標誌。

約克之子愛德華

幻日現象,又名日了狗(Sun Dog)

愛德華的燦爛陽光紋章,可見代表約克家族的百玫瑰

至於禾域依邊,蘭派大軍直逼倫敦,逼使禾域帶著亨利放棄首都。瑪格爾特雖則一介女流,但係原來都有啲軍事天份,佢追上禾域軍隊再大敗之,禾域好彩走得甩,但係就留低再次痴呆嘅亨利坐喺度等佢老婆嚟接佢。愛德華隨即趕到,同禾域會合,跟住又輕鬆進入倫敦:原來瑪格爾特為咗搜集軍糧,沿路都又食又搶,倫敦市民驚佢連首都都唔放過,於是禁止王后入城。至於愛德華嘅約克家族就冇乜劣跡,又唔係有精神病,佢於是直入西敏寺,今次就唔俾面亨利六世,喺議會同人民嘅支持下加冕為王,是為愛德華四世,開創約克王朝。
但係依次加冕並非正式,因為愛德華要見到亨利六世夫婦收皮,先可以正式登基。於是佢同禾域再次北上約克郡,同蘭派打咗場戰爭入面最大規模嘅戰役--陶頓戰役(Battle of Towton)。雙方各有成三萬兵力,有說夾埋甚至有成十萬人,雙方打咗咁多年,喺開戰之前都有共識,決定唔留活口。

當時已經係三月下旬,戰場突然吹起暴風雪,愛德華佔據順風處,即刻指令長弓手發射,處於逆風嘅蘭軍長弓手回擊,但係因為風勢太大,箭雨完全埋唔到約軍身上,完整地跌落約軍前面,反而佢哋因為暴雪能見度低而睇唔到自己啲射唔射得中。結果約軍不斷推進,射晒啲箭就執起蘭軍啲箭再射過。正當約派騎士準備衝鋒嗰陣,側邊忽然又殺出大批蘭派騎兵,雙方打成一團,連長弓手都參與肉搏。

戰鬥打咗近十小時,最後約軍得到援軍協助,取得優勢,蘭軍開始撤退。太過疲倦嘅蘭派士兵除低頭盔護甲以方便逃跑,約軍於是乘機發動更猛烈嘅襲擊,較為精神嘅援軍速度較快,追住佢哋嚟斬,沿途屍橫遍野,連俘虜都一併處決。蘭軍過河嗰陣人踩人,又浸死一堆,約軍長弓手順便補刀,結果出現中國戰爭常見嘅一幕:堆積嘅屍體多到令河流斷流,所謂投屍斷流是也,後面嘅逃兵於是踩住死去嘅同袍過河,以致依個地區戰後被稱為「血腥草原」(Bloody Meadow)。

暴雪下進行的陶頓戰役

陶頓一役,雙方一日內總共死傷28000人,為英格蘭本土千年歷史中,傷亡最慘重嘅戰役。相比歐陸戰役郁啲就死幾萬甚至十幾萬人,依個數目唔算得係的乜。冇計,英國佬不嬲都鍾意喺人哋領土或者殖民地打仗,英格蘭本土相對而言較為平安,唔似得某P字頭同R字頭大國成日用傷亡人數嚟打飛機。總之依一仗令約派全面壓制蘭派,愛德華四世安心登基,而亨利六世一年後被摷出嚟,帶返倫敦軟禁,老婆仔女就流亡法國,玫瑰戰爭最激烈嘅部份告一段落。

玫瑰戰爭(其實唔係咁)重大戰役地圖
見到個紋章諗起數碼暴龍
某P某R, 一次抽足四個國家
P字頭同R字頭...邊撚個呀?
正評

prussia?
poland?
portugal?

russia?

但係呢個時期除左波蘭冇乜邊個可以稱得上係大國

prussia?
poland?
portugal?

russia?

但係呢個時期除左波蘭冇乜邊個可以稱得上係大國

People's Republic of 支那囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞