carousell果然係cheap精集中地

964 回覆
113 Like 943 Dislike
直接叫佢去嗰個網買囉
其實我唔明有咩問題
價唔岩你咪唔好接受
點解要同人拗?
自由市場就係不斷有人offer and accept先會有所謂合理價格
佢要挑戰呢個價有乜野問題?
邊個唔想用平d既價錢黎買野?
想買平d就係cheap精?
正常消費者有既心態黎架喎

唔明樓主咩心態
咁都要擺上黎講
樓主petty到不得了
你覺得offer濕鳩唔代表人地覺得濕鳩,經常出現你高估/人低估你件貨嘅價值。

「人地一路講緊啲撚屌出埋啲濕鳩價
或者幾蚊幾毫都要講」

啫係壓得細又要屌,壓得大又要屌,咁點樣講先可以講到價?咁啫係講價本身有錯要比人屌?你見唔見我一直指嘅矛盾位係邊?

你睇上文我有講私下交易,同連鎖店舖交易係兩回事,唔好打稻草人。人地有固定規則你無。
件嘢幾千銀,你講一兩百都叫合理
但係件嘢幾百蚊,你一講都幾百,即係減幾十個%
件嘢幾十蚊,你仲要講幾毫紙,咪無聊
係啊,有啲講%,有啲情況講absolute amount
呢啲common sense有幾難理解?

如果你覺得人地高估個價值,友善地問吓,我覺得係可以
但係你睇返上面咁多人share嘅case,平心而論係合理定唔合理先啦
因為呢到唔撚係淘寶?
狗公都好多係咁問有冇多啲上身圖
我等你地講%同absolute value等左好耐
既然大家個%同absolute value把尺都唔同,有咩好屌

我叫得價緊係覺得可以合理先叫
你唔賣緊係覺得唔合理先唔賣,有咩好屌?最平代表合理?最平唔可以再平?有價無市正正係想賣嘅人唔減價想買嘅人唔想攞多啲錢,兩邊都覺得對方唔合理。咁開個offer你覺得okay咪有交易,唔okay咪由鳩佢。有咩好圍爐?上面個理圍得好勁喎
你買幾千蚊都要講百幾蚊,我係唔係可以屌你幾百蚊都要講價死大種乞衣?個問題就係度,點解人地offer唔好都要屌?唔係圍爐係咩?
上面咪講咗大家都覺得唔合理嘅例子,而我亦歸納埋一啲common sense都諗得明,點解大部分人都會覺得唔合理嘅情況
你就係都要跳返第一層,死要搵個generalized嘅原則,然後話無就即係無準則
多人咁講又話圍爐,咁點先為之唔係圍爐啊?
既然講價比人屌係個普遍現象,點解唔可以去搵個genetalized嘅原則?我根本唔知你地舊野值幾錢你地有舊野緊係覺得合理,我無個陣我緊係用我準則去睇覺得可以再平啲收

我搵到generalized原則就係大家把尺唔同你可以議價,價唔啱唔好交易,無咩好屌,就係咁簡單。

你把尺係「幾千蚊講幾百蚊合理,幾十蚊講幾蚊唔合理」人地就係「90蚊想平多15蚊好合理」

根本無「直理」係入面,你屌得人就因為你用你把尺去睇人,而你係知大家把尺係唔同結論就係無咩好屌

你再歸納一堆喱個post嘅例子都離唔開用自己把尺去睇人地然後屌人乞衣,有咩意義?
減完俾佢仲自己講埋時間地點
最記得有一次賣部iPhone 7
嗰陣時二手價大約4500-5000
有條友offer 3500
咁我咪同佢講呢部唔係6s
點知佢仲要串9我話咩啞色機唔值錢
咁我咪話我CSL 放都有4k,我點解要3.5k賣俾你
點知條友死都要串9返我,話咩有4k算偷笑
咁我咪串9返佢囉
點知條友就發老脾,都忽忽地

樓主好撚小氣 咁都放上黎講
交易平台本身就可以議價
唔啱價咪唔賣囉
冇話咩cheap唔cheap
你90蚊野都要放上去賣又算唔算cheap?
咁嬲做乜
你第一日用carousell咩
講價既見一個block一個,慢慢就少好多呢啲人
世事有幾多係真理,絕大部分唔會係非黑即白
根本大部分都係用自己把尺度件事架啦

你覺得把尺唔同,就係無咩好屌,呢個係你把尺
我把尺就係,交易要講誠意,價錢合理就無謂令大家煩;有時甚至錢銀事小,同啲斤斤計較,乜嘢都要R一餐嘅撚樣交易就好惡頂,無謂
物以類聚,人以群分,祝你遇到多啲同類
有啲野其實唔洗講出口,大部分人都會有共識
(唔make sense嘅人例外)

例如:
1. 限量野,完全買唔返,有紀念價值,賣家可能會賣得貴過當初買嘅價,咁呢啲覺得太高講下價無問題,因為可能稀有/獨有而唔存在「市價」

2. 全新完全未拆過嘅野,通常已經係標左一個低過市價賣出啦,咁緊係唔會expect仲有人要講價有啲乞丐殺價殺到人地5折咁制,用下腦諗都覺得on9啦下化?如果覺得我太貴,你咪再搵過第二間再平啲,何必煩住我呢?如果你無搵到再平啲嘅,證明已經好平,就好心收皮啦屌,根本唔需要徙時間講價

3. 二手但有價有市嘅野,例如電子產品,上網搵都會搵到大部分人大概賣緊幾多錢,例如樓上有人部iphone回收價都成4千,但你出3千幾,要人一減減千幾二千,咪on9,唔好同我講咩野無個件貨所以唔知價,完全唔合理,你買幾千蚊嘅野唔格價?你唔好撚講笑啦!合理講價:幾千蚊嘅野,通常人地肯平俾你頂多平100-200蚊,而唔係5舊,1千咁去劏人

同埋再重申依到係講緊本身個價錢已經係合理(合理可以理解為:市場上其他人嘅賣價大部分都差唔多/ 賣家都同意個價係合理,好似樓主個買家咁),仲要再壓價嘅情況,唔係講緊講價岩唔岩
你老母100$晚任q

自由市場
會員編號:#14965
會員註冊日期:2016/11/26
入 LIST 原因:出言侮辱同路人,恥笑稱 612 基金「又眾臭呀」。

https://bit.ly/lihkg_on9_list

上述資料更新日期:2020/12/3
P.S. 呢個唔係五毛 LIST,係戇鳩 LIST,可以畀大家認識到比較特別嘅會員
如果佢老母肯接係冇問題架啵
不過一般人冇咁平
你呢d弱智仔既老母可能得
呃錢基金
其實我唔明有咩問題
價唔岩你咪唔好接受
點解要同人拗?
自由市場就係不斷有人offer and accept先會有所謂合理價格
佢要挑戰呢個價有乜野問題?
邊個唔想用平d既價錢黎買野?
想買平d就係cheap精?
正常消費者有既心態黎架喎
又發現多個壓價賤種狗

已經幾乎係成個平台賣得最平,更加係賣得平過出面鋪頭,而佢亦承認我開既價係合理
咁都仲要壓價唔係cheap精心態係乜

唔明係你地呢種壓價狗咩心態
仲要唔知醜拎出黎講
你低賤到不得了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞