Oculus quest 2玩Steam VR集中討論(15) 2021既VR Headset唔同以前!保證上癮好玩!

968 回覆
6 Like 5 Dislike
啱啱入,想玩無線
係咪一個3.0嘅轉駁頭就加條普通嘅typeC線就可以
無線 唔洗插線要router
正確黎講
駁長線同type C都係要3.0

both of them
入線
type C 3.0 +駁長線3.0 或者

無線
VD software
router WiFi 5以上
唔該巴打,去到要駁side quest 嗰陣時先發現冇線,落去買又好似好難搵到
係喎咁我駁side quest 嗰度使唔使3.0
sides quest要3.0線
要 佢要3.0先過到VD paths
我用有線連電腦 oculus link 喺個vr 顯示 oculus link 屢次停止運作 有冇師兄打救我
你條線太重 / 無固定好 甩信號
用VD喇 唔好插線
Onward VR: Teamwork With The 249
https://youtu.be/T8BOMC1KB3c?t=40

好熱血
我試過 windows detect 到你有 usb device 就會去 access
你個 oculus quest 就會彈問你比唔比佢 connect
就會係咁斷
你試下 windows 彈就揀 no action
再唔得就 oculus quest 永遠唔問
Star Wars squadron 好 bug 好垃圾
屌,成日連keyboard 都連唔到
好多時連聲都無
想問下香港 、台灣多唔多人玩Population one
想買但又怕入到去得個死場
好紅下 唔怕無人玩
VR撚! 出黎呀!

仲未得閒爆HLA
睇返發現間中會networking 由單位數 delay 升到 40ms, 到時候就會lag 住個畫面
重發生得好頻密, 一首歌至少遇到20次
依啲情況通常係隻router過熱或者同隔離/上下屋撞channel

前者你可以搵隻風扇仔吹住隻router
依個情況係香港好常見,好多人隻router係電視櫃/鞋櫃
總之就鍾意放隻router入櫃,貪無塵要清,又無部機係視線,清爽啲
但係wifi5開始既router都會好熱,放入櫃無得散熱就會自己thermal throttle變慢

後者你要用電話check下你部router既channel有冇同上下左右撞
我隻router 放係櫃頂, 下面有金屬支架分隔, 下面再到 modem, 兩者分隔5cm左右, 支架底部透氣, 由大約2cm x 3cm 既分格組成. 不過我應該都會返去試下加風扇吹.

隻 router 係 wifi 6, 支援 160mhz
屋企收到附近一兩戶 5Ghz, 無撞 channel, 其他幾十戶都係 2.4GHz 撞到唔夠channel分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞