Oculus quest 2玩Steam VR集中討論(15) 2021既VR Headset唔同以前!保證上癮好玩!

968 回覆
6 Like 5 Dislike
onward 支援 game sharing
咁多驚都可以share
但可以同時遊玩?
NOT SURE 等人試 仲係新功能
唔一定
有WIFI5 就OK
屌你 FB玩到好大 Oculus Quest Store遊戲可以共享 最多4人分享

假設一家四口

1部admin機
3部仔女機

admin機設定如下
設定->實驗性功能>開啟多帳戶
設定->帳戶->開啟 分享遊戲庫
設定->帳戶->新增帳戶

做到呢個步驟 佢會要求你設定 畫圖案解鎖admin部機

最後 新增帳戶 登入其餘3部仔女機既Acc(用FB分身Acc 因為Acc同密碼要畀Admin幫你登入授權係Admin部機既遊戲庫拎Games

咁就完成
仔女機要等1個鐘 先見到admin機既遊戲庫係自己部機度

Admin買Games 其他3部仔女機自動有Games

有部分game係支援分享遊戲
https://www.reddit.com/r/OculusQuest/comments/lnka05/multiple_user_accounts_games_that_do_and_do_not/?utm_medium=android_app&utm_source=share
個list持續更新中
唔知可唔可以兩/三/四部機互add share各自嘅遊戲呢?
唔得 單向式 admin畀game
仔女機自己買game 自私玩 不無再分享畀人
就算admin都無
呢個功能仲係諮詢緊 試驗中 隨時有變動 等佢過左下個月12號再決定都未遲
[自膠]都啱嘅,如果唔係1傳4,4傳16 etc, d人唔洗再買game

另外,係咪唔可以同一時間兩部機開同一個game? 除非offline mode?
想買尼睇netflix用
但係睇d人話得480p
想問下有冇辨法睇到清D?
無方法
呢排少開咗
成日要放副眼鏡落去就位有啲麻煩
攪到無乜時間就唔開黎玩
所以要用lens
我老婆同我唔同近視
會唔會麻煩
買兩部

巴打們救命呀 我個vr 幾日後到 琴日諗住裝定d software 先 今日一開機就有呢舊野 佢個確定係灰左㩒唔到 可以點做
到左先裝
想問各位師兄 如果買左oculus store version beat saber要點入歌?
係咪steam version先可以用siderquest
唔玩BS 幫推
同埋想問下各位師兄 有無咩高空game推介?\
平時你地係咪都係steam買

CLS佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞