Oculus quest 2玩Steam VR集中討論(15) 2021既VR Headset唔同以前!保證上癮好玩!

968 回覆
6 Like 5 Dislike
點會500gram壓哂落去? 你長戴係戴幾耐先?
VR headset唔岩當電腦Mon用
用左多過2粒鐘 眼會痛

你用返電腦mon算
Fanatical做緊VR Bundle幾底屌,沈晚搞咗好耐先玩到Eagle Flight, 用Virtual Desktop玩要經Steam VR先開到,同埋要用gamepad (A掣確定,Lb減速,Rb加速,方向用頭控制)
試咗一陣教學,覺得幾Relaxing, 周圍飛吓都OK

https://www.fanatical.com/en/pick-and-mix/build-your-own-ultimate-v-r-bundle
Dash Dash World我幾個月前寫咗個小食評揾唔返(我買Quest版包埋Rift)
我覺得隻Game唔錯,有故事mode去練習,好多嘢去Unlock, 音樂幾好聽,Online都多人玩/我英國連唔Lag,呢隻可以跨平台對戰(Oculus/Steam/PSVR)
時常有Event, 有更新,鍾意玩Mario Kart嘅可以一戰
缺點: Online對戰好多細路玩,Population One又係,我對小朋友冇乜耐性
玩onward 見到靚仔都頭痕 又嘈 又無喇喇殺隊友
唔知點解好多外國家長都都比d細路玩VR game, 仲要係16+ 18+ game, 有Online同Voice chat
左膠思想:FB話要13歲以上先可以玩?我個仔6歲玩得好地地
唔該師兄

陰9公
咁我就安心啲 今日返去睇吓先
終於到貨 戴左上頭 發覺鼻位係cup 唔哂 係咪正常
同埋sidequest 插哂線都 not detected
好正常 睇第一頁 佢要幫你漏氣
如果唔係鏡片會有霞氣
有冇係quest 2裏面授權?
睇第一頁教學
心郁郁想買OQ2, 但我張DISPLAY卡只係ASUS GTX480

係咪一定要買張比較勁既咭先玩到,
有無得較低少少解像度玩住先?

另外, 如果用黎睇戲既話係一定要睇專用格式/片源?
駁電腦睇BD得唔得?
最低要求已經係1070 或者 1660ti

睇片唔熟悉等人答
想玩VR H game 有咩介紹
ROG3080
5900X
其他如圖

用呢個spec 玩無線steam vr game 效果好嗎
如果想純粹有「畫面」望下
fps會唔穩定 RX580同1060就ok

btw fps唔穩定同埋太低 引致頭暈 嘔吐不適感

VR headset對Fps穩定要求好高 好高

第一身同第三身既PC game 用4k mon 60fps 落望好順 冇咩問題

如果以VR視覺 就好大問題 最低要求係72fps
VR視覺唔同第一身PC game
無問題
本身有用PSVR玩Beat Saber, 每次setup都好麻煩
同埋最大原因係無乜歌玩, 所以想入手quest 2玩BS, 有啲問題想問
1. 電量係咪玩到大約兩個鐘? 如果插線係咪可以叉住玩?
2. 本身個頭帶舒適度如何? elite strap係咪呃錢?
3. bsaber既custom song入落quest度就可以玩到? 會唔會for PC版既關係有d歌quest唔support?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞