Oculus quest 2玩Steam VR集中討論(15) 2021既VR Headset唔同以前!保證上癮好玩!

968 回覆
6 Like 5 Dislike
有咩? Quest 2無快充
買vr 睇av個班不如上淘佬買個膠頭盔插部電話入去咪算囉
quest用電>充電可以充既電
15%太低,要用尿袋要部quest80幾90%開始用
先可以係quest未用曬電之前用曬尿袋既電
低清到無格都變有格
賣家唔係oculus 唔好買 等oculus返貨喇

買左機既即睇唔該!! 而家VD唔洗咁煩去SETUP了 可以直接用

唔理入線定無線...你裝左Steam VR先
https://store.steampowered.com/app/250820/SteamVR/

以下係入線(USB3.0)方法

1.下載PC Oculus Software
https://www.oculus.com/download_app/?id=1582076955407037

2.去設定按Oculus Link(試用)

3.係電腦開Steam VR就玩得

USB 2.0 係可以玩到 但係無更高既畫面設定

玩入線請到美森搜尋Oculus Link睇岩就買

同埋Oculus Quest 2入線插電腦唔係咩專用線只要係USB 3.0 Type C就得 唔一定要買官方線 呢個問題太多人問 要買幾長3m定5m自己諗

注意返 講多少少
1.跟機果條係USB 2.0線好短係差電用 唔夠長插電腦用

2.USB 3A唔係USB 3.0! 好多人誤會左以為3A係3.0...3A係充電速度! 係無用!

3.跟機係兩腳插頭 求其屋企有USB火牛都差到電就得 唔會燒機唔明 好簡單你當佢係Android電話就得 你係美森買水貨Android電話返香港會唔會要專用火牛先差到??

以下係無線(Wifi)方法

1.首先購買Virtual desktop 簡稱VD
https://www.oculus.com/experiences/quest/2017050365004772/?locale=zh_HK
2.下載Streamer App
https://www.vrdesktop.net/
3.係Virtual desktop Streamer填返你Oculus Username

4.直接開Virtual desktop既Games Tabs就玩到Steam VR!

注意返 講多少少
1.本身用緊Router Wifi 5既唔洗特別買Router Wifi 6 你本身用緊Wifi 2.4就直接買Router Wifi 6
Oculus Quest 2支援Router Wifi 6

2.唔好買錯Virtual desktop版本 一定要係Oculus Store買 其他版本既VD係唔岩Quest 2用!唔好買左Steam VR同Rift既VD

3.另外有AMD Relive for VR(免費) 一樣可以無線玩Steam VR
https://techtipsvr.com/guides/radeon-relive-vr-on-oculus-quest/
但只限AMD顯示卡用戶使用

另外 oculus Store 有game sharing!
呢個功能暫時未official

但岩岩有fd個fd試左 係work
而家佢哋一隻game兩個share緊最多4個
大家可以招定「家人」
夾錢驚玩 唔洗涯貴game

假設一家四口

1部admin機
3部 仔女機

Quest 2 設定
實驗性功能 開啟多帳戶
再去到帳戶果欄

開啟 分享遊戲庫

新增帳戶 做到呢個步驟 會要求你設定 畫圖案解鎖admin部機

新增帳戶 登入(仔女機 最多三部)

咁就完成

仔女機要等1個鐘 先見到admin機既遊戲庫係自己部機度

支援game sharing 清單
https://www.reddit.com/r/OculusQuest/comments/lnka05/multiple_user_accounts_games_that_do_and_do_not/?utm_medium=android_app&utm_source=share

so true

玩到斷手指..
得張1060 顯卡
都無諗住打到機
岩岩發現連開deovr睇下av都好lag
首先 講清楚少少 先幫到你

你係電腦開deovr?
你router係咩?

lag唔關顯示卡事

oculus quest 2 CPU可以硬解8k
1060 6gb可以順玩HLA
正路係Oculus quest store買skybox
經router (5g以上)連去電腦 係quest 2播出黎

唔好直接係VD播電腦上既任何影片 包括youtube
我係1060 3gb
router係wifi6 5 ghz
岩岩係用vd連電腦開電腦既deovr
但好lag
唯有就咁用quest 2 開deovr
我1060 3gb玩table tennis都要較到好低清先可以lag lag地咁玩到
都放棄連電腦啦係買到顯卡前
真係

你經VD 變左將處理影片畀電腦做
最大問題 經VD係壓縮 再畀quest 2 播
咁樣做係唔work

應該由電腦streaming Data去quest 2由quest 2自己硬解影片

佢粒CPU 硬解8k 無可能lag
lag都係因為 Router唔夠力streaming Data
or 用VD直接播影片
3gb無得玩 咩都無得玩 睇steam VR menu 都會lag機
所以用skybox就應該ok?
係 支援度高
唉我都想換呀
但以家d顯卡太貴
等陣試下先
硬解6k定8k 我都唔係好記得
XR2 google下

btw 我完全唔睇片 所以唔熟
why not 經vd播?
我上面有解釋
我Quest 1用macbook牛可以插住玩game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞